mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:40

Nigérie - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Aktivity Boko Haram, ISWAP a banditismus znamenají zásadní problém pro bezpečnost státu. Rozpočet Nigérie dává každoročně značné prostředky silovým resortům (policii, armádě) na nákup vybavení a výcvik. Roste zájem o investice do domácí výroby a transferu technologií. V kontextu regionální bezpečnostní situace existuje prověřený potenciál pro české firmy v oblasti dodávek techniky pro pozemní a vzdušné síly – ruční zbraně a munice, lehká i těžké obrněná technika, dělostřelecké systémy, výcvikové a bojové letouny, vrtulníky. Stejně tak existuje poptávka po výcviku pilotů a techniků či opravách a modernizaci pozemních i leteckých systémů.

V průběhu let zaznamenala Nigérie nárůst globálního indexu terorismu, byť dle indexu bezpečnosti pro rok 2023 Institutu pro ekonomiku a mír poskočila z dřívějších 2. - 4. příčky (2015-2020) na 8. místo, stále není žádný důvod k radovánkám. Nigérie je údajně jednou ze zemí s nejvyšší úrovní terorismu na světě. V roce 2023 bylo v Nigérii zaznamenáno 524 úmrtí v důsledku terorismu. Problémem nejsou jen přímí pachatelé, ale i organizátoři a sponzoři terorismu. Ve věznicích jich sedí 400, žádný z nich však nebyl odsouzen.V zemi působí několik militantních skupin, které vedou k útokům na civilní i vojenské cíle. Severní region byl v posledním desetiletí zasažen vlnami povstání ze strany Boko Haram (BH) a Islámského státu v provincii Západní Afriky (ISWAP). V posledním roce byly teroristické útoky připisované těmto živlům často spojovány také se zápolením přímo mezi BH a ISWAP.

I podle Indexu bezpečnostních hrozeb portálu Globální Ekonomiky je Nigérie na 10. místě mezi nejnebezpečnějšími zeměmi světa. Bezpečnostní situace se z velmi špatné mění na ještě horší. Novou skutečností jsou přepadení a únosy přímo v centru hlavního města Abuja. Nikoliv nové, ale stále intenzivnější jsou střety fulbských pastevců se zemědělci. Nigérie také drží smutný rekord v počtu únosů na africkém kontinentě, více než polovina z nich se děje právě zde. Od května 2023 do března 2024 bylo v zemi celkem uneseno na 7000 lidí.

Rok 2023 byl pro Nigerijce z hlediska bezpečnosti náročný, protože země bojuje s několika formami zločinu a teroru ve všech svých 36 státech. A to i přesto, že v letech 20152023 bylo na bezpečnost vyčleněno 12,6 bilionů NGN (9 miliard USD). V roce 2024 činí 1,7 bilionu NGN (1,2 miliard USD), což je přibližně 5,7 % celého rozpočtu na toto období.

Nová administrativa sice exponenciálně zvyšuje výdaje na bezpečnost, na federální i regionální úrovni, nicméně reformy prezidenta Tinubu, především zrušení dotací na pohonné hmoty a sjednocení směnného kurzu, uvrhly zemi do bezprecedentní krize a na pokraj občanských nepokojů. V první polovině roku 2024 se Nigérie potýká s krizí likvidity, hyperinflací, rychle rostoucími cenami všech produktů a kontinuálním strmým propadem nigerijské nairy. Roste tlak veřejnosti na zřízení policie jednotlivých federativních států.

V zemi se prakticky pro potřeby obranně-bezpečnostního sektoru nic nevyrábí, ze strany nigerijské vlády zaznívá poptávka po investicích do domácí výroby a transferu technologií.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688