Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.08.2024 06:00:00

Mateřská OSVČ 2024 - kolik a kdy platit na nemocenském k získání peněžité pomoci v mateřství

Ženy, které jsou zaměstnané a platí ze své mzdy odvody (částečně zaměstnankyně a částečně zaměstnavatel) na sociální a zdravotní pojištění, mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství (dále jen PPM nebo mateřskou). Ovšem na PPM mohou mít nárok i ženy, které podnikají. Nestačí jim ovšem platit jen zákonné odvody, ale musí se dobrovolně účastnit nemocenského pojištění a to po zákonem stanovenou dobu. Pokud toto dobrovolné pojištění neplatí a otěhotní, tak nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemají. V tom případě mohou využít od data narození dítěte rodičovský příspěvek, na který má nárok bez ohledu na placení nemocenského pojištění.

Doba placení dobrovolného pojištění před PPM 

Jak dlouho je třeba platit dobrovolné nemocenské pojištění, aby nárok na peněžitou pomoc v mateřství vznikl? Dobrovolné nemocenské pojištění se musí platit minimálně 270 kalendářních dní a to během posledních dvou let. Ovšem  zároveň musí být splněna ještě jedna podmínka - 180 dní před nástupem na mateřskou se musí odvádět zálohy pravidelně každý měsíc. Rozhodné období pro výpočet nemocenské dávky, v tomto případě PPM, je 12 měsíců před nástupem na PPM. Pokud by tedy OSVČ chtěla platit vyšší pojistné před nástupem na mateřskou, tak je důležité se soustředit na předchozích 12 měsíců před samotným nástupem na PPM. Období, které je nad 12 měsíců a výše vyměřovacího základu nad tuto dobu nebude PPM ovlivňovat (je jen důležité splnit dobu placení pojistného, což zmiňujeme výše).

Pozn. Pokud žena  nesplňuje oněch 270 dnů placení  nemocenského pojištění, ale nemocenské pojištění si platila kratší dobu, má nárok na nemocenskou dávku 6 týdnů před a 6 týdnů po porodu.

 

Doba trvání PPM a dávky, které může OSVČ čerpat

PPM trvá pro jedno narozené dítě 28 týdnů a pro více dětí 37 týdnů. Nastoupit na mateřskou lze až 8 týdnů před odhadovaným datem porodu. Pokud je maminka OSVČ a nesplní podmínky k dosažení PPM,  může od data porodu čerpat rovnou rodičovský příspěvek (od roku 2024 je 350.000 za jedno dítě a musí se vyčerpat do 3 let věku dítěte, při více dětech se částka navyšuje na 525.000 ), který by jinak čerpala až po využití PPM. Na mateřskou může nastoupit i otec dítěte, ale až po 6 týdnech po porodu ženy, tedy po tzv. šestinedělí. V tomto případě by se PPM zkrátila o 6 týdnů a otec by mohl využít pobírání PPM při jednom dítěti 22 týdnů a v případě narození více dětí 31 týdnů.

Otec dítěte dále může využít otcovskou  dovolenou. Jedná se o 14-denní poporodní péči, kterou může čerpat. Na tuto dávku stačí mít zaplacené jen 3 měsíce nemocenského pojištění před datem porodu.

Další dávka, která lze čerpat po porodu je tzv. porodné. Tato dávka se týká rodin s nízkým příjmem. Je ve výši 13.000 za narozené první dítě a 10.000 pro druhé dítě. Nárok na dávku lze žádat až rok zpětně. Je třeba splnit podmínku, že příjmy rodiny jsou nižší než 2,7násobek životního minima rodiny (do příjmu se nezapočítávají přídavky na dítě).

 

Výpočet mateřské pro OSVČ

Denní dávka PPM se počítá z odvedeného nemocenského pojištění (musí být splněna doba placení, kterou jsme uvedli výše).Tedy zpětně se z odvedeného nemocenského vypočítá denní vyměřovací základ, ten se následně redukuje podle hranic uvedených níže. Z takto redukovaného základu se pak vypočítá 70 % a tato částka tvoří denní výši pomoci v mateřství (mateřské).

Rozhodné období pro výpočet PPM je 12 měsíců před nástupem na PPM.

Redukční hranice pro PPM jsou následovné:

  •  do 1.466 - redukce na 100 %
  • nad 1.466 do 2.199 - redukce na 60 %
  • nad 2.199 do 4.397 - redukce na 30 %
  • nad 4.397 se nezohledňuje - redukce tedy na 0 %

 

Rozmezí možných plateb nemocenského pojistného

OSVČ si může určit částku pojistného v rozmezí minima a maxima pro daný rok. V závislosti na tého částce pak budou vypláceny dávky nemocenského pojištění.

 

Minimální pojistné

Minimální platba nemocenského pojištění je pro rok 2024 stanovena na 216 měsíčně.

 

Maximální pojistné


OSVČ v běžném režimu

Maximální je pro konkrétní OSVČ dána vyměřovacím základem sociálního pojištění z posledního předchozího Přehledu o příjmech a výdajích.

I toto maximum lze navýšit umělým zvýšením vyměřovacího základu na Přehledu o příjmech a výdajích. V tom případě ale musíte ze zvýšeného základu platit i vyšší sociální pojistné

Nikdy ale nesmí pojistné překročit  4.355 (2,7 % z všeobecného maximálního měsíčního vyměřovacího základu 161.296 ).

Nelze-li určit měsíční základ z naposledy podaného přehledu o příjmech a výdajích (např. při zahájení samostatné výdělečné činnosti, kdy v posledních třech letech nebyla činnost vykonávána), rovná se tento polovině průměrné mzdy platné pro daný kalendářní rok. Polovina průměrné mzdy v roce 2024 činí 21 984 , tzn. platbu pojistného ve výši 594 měsíčně (2,7 % z 21 984 ).


OSVČ v paušálním režimu

I. pásmo – 410 (maximální VZNP OSVČ: 15 170 x 0,027)
II. pásmo – 758 (maximální VZNP OSVČ: 28 050 x 0,027)
III. pásmo – 1159 (maximální VZNP OSVČ: 42 900 x 0,027)

OSVČ v paušálním režimu si uměle navýšit základ nemůže.

 

Příklad - minimální platba nemocenského pojištění:

OSVČ platí minimální platbu na nemocenského pojištění ve výši 216 (samozřejmě se splněnou délkou placení). Minimální vyměřovací základ je 8.000 . V tomto případě bude denní dávka peněžité pomoci v mateřství 185 /den. Při narození jednoho dítěte je doba trvání PPM 28 týdnů, celková dávka, kterou žena při PPM dostane je 36.260 (185 * 28 týdnů * 7 dní). Při narození více dětí se nárok na PPM prodlužuje na 37 týdnů (185 * 37 týdnů * 7 dní = 47.915 ).

Příklad - maximální platba nemocenského pojištění:

Pokud OSVČ platí maximální platbu na nemocenské pojištění 4.388 , a jeho vyměřovací základ je 133.742 (4.397 * 365 dní) měsíčně (nad vyšší vyměřovací základ se již nepřihlíží a PPM dosáhne svého maxima), tak bude denní dávka peněžité pomoci v mateřství 1.797 za jeden den (což je nejvyšší částka, kterou lze dosáhnout). Při narození jednoho  dítěte je doba trvání PPM 28 týdnů, celková dávka, kterou žena při PPM dostane je 352.212 (1.797 *  28 týdnů * 7 dní). Pokud by se narodilo dětí více, tak je nárok na 37 týdnů - dávka by se zvýšila na 465.423 (1.797 * 37 týdnů * 7 dní).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688