Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  18.07.2024 11:26:04

Ceny mědi nad 10 000 USD. Hnacím motorem je celosvětová poptávka po zelené energii

Měď opět překročila významnou cenovou hranici. I přes mírný pokles z nedávných maxim, kdy se futures kontrakt obchodoval za více než 10 000 USD za tunu, zůstává tento kov meziročně na vyšší úrovni.* To odráží jeho klíčovou roli v dekarbonizaci, globální technologický pokrok, rozvoj infrastruktury pro umělou inteligenci a iniciativy v oblasti čisté energie, zejména v Číně.

Těsně pod vrcholem

Měď prolomila psychologickou hranici v pátek 5. července 2024, kdy se futures kontrakt na měď s dodáním v září (HGU4) na burze Chicago Metal Exchange obchodoval za 4,69 USD za libru, tedy přibližně 10 300 USD za tunu. To je jen asi 10 % od historického maxima 5,20 USD za libru, tj. více než 11 460 USD za tunu, dosaženého 20. května 2024. K 8. červenci 2024 sice cena kontraktu mírně klesla na 4,65 dolaru za libru, ale i tak je kov meziročně o více než 18 procent dražší*.

 

Pohyb ceny futures kontraktu na měď s dodáním v září. (Zdroj: Tradingeconomics.com)*

Prognózy pro letošní rok jsou pozitivní

Červený kov prolomil desetitisícovou hranici poté, co banka Citigroup vydala prognózu růstu ceny zpět na tuto úroveň. Podle serveru Mining.com uvádí, že nedávný pokles ceny byl způsoben nízkými čísly globální produkce, což by však mělo být pouze dočasné. Společnost BMI Research, má o něco nižší odhad. Ve své červnové prognóze odhaduje, že průměrná cena mědi by letos mohla dosáhnout 9 200 USD za tunu. Mateřská společnost BMI, Fitch Research, svůj odhad dokonce revidovala na 8 600 USD. Podobnou prognózu jako BMI vypracovali i odborníci ze společnosti ANZ Research. Konkrétně hovoří o cenové úrovni 9 290 USD[1].

Zelená energie jako hnací síla

Ceny kovů jsou hnány vzhůru produkcí čínských rafinerií, vyšší poptávkou než nabídkou, ale také problémy na čínském trhu s nemovitostmi, o nichž jsem nedávno napsal analýzu. Pozitivní výhled odráží také využití mědi jako klíčového prvku dekarbonizace a zvýšení spotřeby elektřiny. Zavádění obnovitelných zdrojů energie a poptávka po elektromobilech se díky své vynikající vodivosti do značné míry opírají o měď. Vzhledem k tomu, že země, zejména Čína, dosahují pokroku v přechodu na čistou energii, očekává se, že poptávka po mědi výrazně vzroste.[2] Tento odhad podporuje plán Číny zavést další pobídky ke zlepšení infrastruktury pro obnovitelné zdroje energie, o kterém se má mimo jiné rozhodovat na tzv. třetím plenárním zasedání čínské vlády a dalších představitelů země.

Narušení těžby tlačí cenu vzhůru

Kromě rostoucího sektoru elektromobilů mají na cenu vliv také problémy s dodávkami z klíčových těžebních regionů v Latinské Americe a Africe. V důsledku politické nestability, ekologických problémů, přerušení těžby v Chile, Peru a Zambii a uzavření jednoho z největších dolů v Panamě můžeme být svědky výrazného nárůstu ceny tohoto nerostu.

K růstu ceny přispěje také umělá inteligence

S rozvojem infrastruktury umělé inteligence je význam kovů a stavebních materiálů klíčový, jak pro Investing.com zdůraznili také analytici společnosti Wells Fargo. Dodali také, že významné globální investice do vylepšení umělé inteligence budou vyžadovat zlepšení stávající infrastruktury. Sektor materiálů, zejména mědi a oceli, hraje nedílnou roli při výstavbě datových center AI a energeticky náročných sítí, což zvyšuje již tak vysokou poptávku. To na jedné straně představuje pro společnosti v těchto odvětvích významnou výhodu, pokud jde o zajištění odbytu, ale je to také další faktor, který tlačí cenu mědi (a dalších materiálů) vzhůru.

V příštím roce se prognózy rozcházejí

Zatímco letošní prognózy cen komodit se ubírají poměrně podobným směrem, odhady pro příští rok se již rozcházejí. Citigroup předpovídá nárůst až o 12 tisíc USD za tunu. O něco nižší odhady zveřejnily společnosti BMI Research s 9 400 USD a ANZ Research s 9 929 USD. Naopak prognózu směrem dolů uvádí společnost Fitch Research, podle níž se měď bude obchodovat za 8 400 USD. Vzhledem k silnému vývoji v AI, pokud poptávka po mědi zůstane na stejné úrovni jako nyní, nebo dokonce dále poroste, a problémy s nabídkou budou přetrvávat, je pravděpodobné, že podobný vývoj, jaký pozorujeme v současnosti, bude pokračovat a cena mědi si s určitými korekcemi udrží současný dlouhodobý býčí trend[3].

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1,2,3] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Et 10:29  Volatilita technologických akcií jako nový normál? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Po 10:16  Důvěra v domácí ekonomiku v létě poklesla Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
23.08.2024  Stávají se ETF vlivnějšími než kryptoměny? Ali Daylami (BITmarkets)
21.08.2024  Zlom na trhu pohonných hmot! Nejlepší čas natankovat? Petr Lajsek (Purple Trading)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688