Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  18.07.2024 10:05:56

ČEZ: Nové jaderné bloky by měla postavit korejská KHNP

Vláda na svém včerejším zasedání potvrdila korejskou společnost KHNP jako preferovaného dodavatele pro dostavbu nových jaderných bloků. KHNP doporučil ve svém vyhodnocení předložených nabídek ČEZ s tím, že nabídka je oproti té od francouzské EDF výhodnější ve většině stanovených parametrů. Vláda zároveň rozhodla, že začne jednat o výstavbě dvou bloků v lokalitě jaderné elektrárny Dukovany a zároveň o závazné opci na výstavbu dalších bloků v Temelíně. Cena za jeden reaktor by měla být podle vlády přibližně 200 mld. v dnešních cenách.

Z pohledu samotného ČEZu není ani tak podstatné, kdo bude stavět, jako spíše model financování celého projektu. Vláda má nyní od Evropské komise notifikaci (schválení veřejné podpory) pro jeden nový jaderný blok, kde se počítá se státní půjčkou se splatností na 30 let, která bude úročena až od doby spuštění reaktoru, a zároveň by stát po dobu 40 let měl vykupovat vyrobenou elektřinu za předem stanovenou cenu. Podle ministra financí vláda co nejdříve připraví žádost o notifikaci také pro druhý blok, který bude vycházet z již schváleného modelu, nicméně s některými změnami. Pro akcie ČEZ je včerejší rozhodnutí z našeho pohledu neutrální. Pokračování v tendru podle dříve zveřejněného harmonogramu bude tlačit vládu k tomu, aby v relativně krátké době rozhodla, zda je celý projekt realizovatelný na stávajícím půdorysu společnosti, která je veřejně obchodovaná na burze, a musí tak brát v potaz také zájmy minoritních akcionářů, nebo zda by pro úspěšné dokončení projektu bylo výhodnější přistoupit k nějaké formě restrukturalizace. 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Et   9:57  Krátké zprávy COLT a ČEZ Research (Česká spořitelna)
Et   9:55  VIG: Poznámky z konferenčního hovoru Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688