OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  18.07.2024 08:04:48

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023: Jak si vedlo pojišťovnictví?

Ministerstvo financí publikovalo v pořadí již devatenáctou Zprávu o vývoji finančního trhu, která shrnuje vývoj a nejdůležitější změny v jednotlivých sektorech finančního trhu v uplynulém roce, včetně zhodnocení dlouhodobějších trendů. Zpráva rovněž podrobně informuje o hlavních legislativních aktivitách na finančním trhu, a to jak na národní, tak i evropské úrovni.

Český finanční trh pokračoval i v roce 2023 v dlouhodobém růstu, kdy celkový objem prostředků alokovaný v produktech finančních institucí nebo držený v hotovosti vzrostl o 13,3 % na 9,7 bil. , z čehož přibližně 69 % tvořily vklady klientů u bank. Významný růst nastal také u finančních úspor domácností, jejichž celkový objem se meziročně zvýšil o 11,7 % na 6,4 bil. . „V roce 2023 domácností směřovaly své úspory do bankovních vkladů, kdy větší zájem zaznamenaly termínované vklady než spořicí a běžné účty, a také do investičních fondů, které vykázaly vysoce nadprůměrný meziroční přírůstek prostředků.“ říká vrchní ředitel ministerské sekce Finanční trhy Dušan Hradil.

Pojistný sektor je stabilní

Pojistný sektor navázal na vzestupný trend započatý již před 7 lety, když vykázal meziroční růst hrubého předepsaného pojistného o 6,5 % na 213,1 mld. . Zvýšení bylo jako v minulých letech taženo segmentem neživotního pojištění. Naopak u životního pojištění došlo k mírnému poklesu objemu předepsaného pojistného.

Sektor pojišťoven v roce 2023 navázal z pohledu vývoje objemu hrubého předepsaného pojistného na vzestupný trend započatý v roce 2017. Celkový meziroční růst pojistného o 6,5 % na 213,1 mld. (graf Objem hrubého předepsaného pojistného) byl stejně jako v předchozích letech sledovaného období od roku 2018 tažen růstem neživotního pojištění o 9,1 % na 159,0 mld. . Celkový růst nenásledoval segment životního pojištění, kde došlo k nepatrnému poklesu objemu předepsaného pojistného o 0,3 % na 54,1 mld. . Na zvýšení předepsaného pojistného v segmentu neživotního pojištění se v roce 2023 jako v předchozích 3 letech nejvíce podílelo růstem pojistného pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (o 12,7 %), pojištění pro případ požáru a jiných škod na majetku (o 9,8 %) a ostatní pojištění motorových vozidel (o 5,6 %). Ukazatel propojištěnosti zůstal v meziročním srovnání v roce 2023, stejně jako v rámci celého sledovaného období, beze změny a činil 2,9 % HDP.

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023 Jak si vedly pojišťovny 1

Kvůli opačnému vývoji v segmentech životního a neživotního pojištění v meziročním porovnání došlo k dalšímu prohloubení rozdílu mezi výšemi hrubého předepsaného pojistného obou segmentů pojistného trhu. Ke konci roku 2023 činil poměr 75 : 25 % ve prospěch neživotního pojištění. Tento vývoj pojistného trhu potvrzuje dlouhodobou silnou pozici segmentu neživotního pojištění na tuzemském trhu. Podobné tendence vykazují i další země Visegrádské čtyřky, zatímco v zemích západní Evropy převažuje segment životního pojištění.[1]

Z pohledu počtu pojistných smluv byl v segmentu neživotního pojištění zaznamenán růst o 6,0 % (tabulka Hlavní ukazatele pojistného trhu). Počet nově uzavřených pojistných smluv pokračoval ve vzestupném vývoji z let 2021 a 2022, když vzrostl o 15,7 %. Naproti tomu v segmentu životního pojištění počet pojistných smluv meziročně poklesl o 2,3 %, přestože se počet nově uzavřených smluv mírně zvýšil o 2,9 %. Poslední hlavní ukazatel, hrubá výše nákladů na pojistná plnění, v celkovém součtu obou segmentů meziročně po 2 letech růstu klesl o 8,7 mld. a činil 108,4 mld. . Tento pokles zapříčinil segment životního pojištění, který svým prudkým snížením nákladů (o 28,0 %) převýšil v absolutním vyjádření meziroční nárůst nákladů (o 6,4 %) v segmentu neživotního pojištění.

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023 Jak si vedly pojišťovny 2

Z hlediska nahlášených pojistných událostí zaznamenaly pojišťovny v roce 2023, stejně jako v předchozích 2 letech, zvýšení jejich počtu (o 3,4 % na 3,2 milionu), ovšem s nižší intenzitou než v roce 2022. Obdobný nárůst událostí nastal v rámci neživotního pojištění (o 3,6 %). Pojistné události v životním pojištěním po dlouhodobém postupném poklesu mezi lety 2019 a 2021 a významném růstu z roku 2022 navázaly v roce 2023 mírnějším nárůstem počtu (o 2,7 %).

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023 Jak si vedly pojišťovny 3

Bilanční suma sektoru pojišťoven se po krátkodobém poklesu v roce 2022 meziročně zvýšila o 4,3 % na 514,1 mld. (tabulka Hlavní položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty pojistného trhu). V případě nejvýznamnější položky aktiv, tj. objemu investic, u nichž nenese investiční riziko pojistník, bylo tempo růstu jejich objemu (o 3,9 %) oproti celkovým aktivům nižší, nicméně jejich podíl na celkové bilanci aktiv poklesl jen nepatrně o 0,3 p. b.na 60,5 %. K růstu celkové hodnoty aktiv tedy přispělo hlavně zvýšení hodnoty investic, u kterých je nositelem investičního rizika pojistník, když tyto investice meziročně vzrostly o 13,3 %. Na pasivní straně bilance došlo ke snížení výše technických rezerv, kde není nositelem investičního rizika pojistník, a to pouze nepatrně o 0,3 % na 251 mld. . Mírně vyšším tempem (o 2,3 %) na 94,8 mld. poklesla technická rezerva, jejíž investiční riziko nese pojistník.

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023 Jak si vedly pojišťovny 4

Pojistný sektor vykázal v roce 2023 nárůst hospodářského výsledku o 20,9 % na 23,4 mld. . Výsledek technického účtu k neživotnímu pojištění se výrazně zvýšil o 40,4 % na 11,1 mld. , což bylo způsobeno zejména růstem hrubého předepsaného pojistného a nadprůměrným růstem výnosů z investic. Výsledek technického účtu k životnímu pojištění vzrostl ještě vyšším tempem o 72,8 % na 16,3 mld. [2]. K tomuto vývoji nejvíce dopomohly přírůstky hodnoty investic, pokles hrubé výše nákladů na pojistná plnění a snížení změny stavu rezervy na pojistná plnění, očištěné o zajištění.

Ziskovost pojistného sektoru je do značné míry determinována schopností jednotlivých pojišťoven odhalovat pojistné podvody. Z údajů České asociace pojišťoven vyplývá, že pojišťovny v roce 2023 prověřily celkem 15 574 podezřelých pojistných událostí, což představovalo meziroční nárůst o 12,7 % (tabulka Vývoj prověřených a odhalených pojistných podvodů). Z celkového počtu prověřených událostí byly odhaleny pojistné podvody v objemu necelých 1,7 mld. , čímž došlo k nárůstu objemu prokázaných podvodů o 17,0 %. Průměrná výše odhaleného pojistného podvodu, po 2 letech poklesu, meziročně vzrostla o 35,9 tis. Kč na 266,6 tis. Kč.

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023 Jak si vedly pojišťovny 5

Zprostředkování pojištění

Celkový počet osob oprávněných zprostředkovat pojištění[3] meziročně vzrostl o 2,2 tis. a ke konci roku 2023 činil téměř 34,7 tis. osob. Zvýšení se týkalo kategorií vázaných zástupců a doplňkových pojišťovacích zprostředkovatelů. Počet samostatných zprostředkovatelů se od roku 2022 nezměnil (tabulka Počet pojišťovacích zprostředkovatelů). Vývoj počtu pojišťovacích zprostředkovatelů byl od roku 2019 významně ovlivněn změnami v regulatorním rámci v oblasti distribuce pojištění a zajištění[4] přijatými v roce 2018. Tyto změny měly za následek pokles osob oprávněných zprostředkovávat pojištění a zajištění mezi lety 2018 a 2019, když ke konci roku 2018 bylo evidováno více než 185 tis. oprávnění.

Zpráva o vývoji finančního trhu v roce 2023 Jak si vedly pojišťovny 6

Více informací ZDE: https://www.mfcr.cz/cs/financni-trh/bankovnictvi-a-dohled/vyvoj-financniho-trhu/2023/zprava-o-vyvoji-financniho-trhu-v-roce-2023-56210


[1] Podíly neživotního a životního pojištění v dalších evropských zemích byly dle statistik evropského orgánu EIOPA za rok 2023 následující: Francie 40 : 60 %; Německo 39 : 61 %; Maďarsko 60 : 40 %; Slovensko 60 : 40 %; Polsko 70 : 30 %.
[2] Meziroční změna stavu technické účtu byla ovlivněna přechodem 2 subjektů na metodiku účtování dle IFRS 17.
[3] Kromě pojišťovacích zprostředkovatelů mohou podnikatelským způsobem nabízet zákazníkům pojištění také osoby v postavení pojistníků (tzv. flotilové pojištění). Tyto osoby mají povinnost pojišťovny evidovat u ČNB, jejich počty ČNB nezveřejňuje.
[4] Zákon č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, ve znění pozdějších předpisů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688