Research (eToro)
Investice  |  17.07.2024 14:45:52

Drobní investoři se obracejí k ESG zády

  • 46 % celosvětových drobných investorů o ESG nepřemýšlí, zatímco 22 % uvedlo, že o ESG uvažují vždy. Velmi podobný trend se odehrává i mezi českými drobnými investory, kdy 37 % z nich je zvažuje vždy, a 51 % nikoliv.

  • Z těch, kteří ESG ignorují, značná část uvedla, že je dříve zvažovala.

  • Hlavními důvody, proč investoři upouštějí od ESG, jsou nejasnosti kolem jejich označení (27 %) a nedostatečná výkonnost (29 %).

  • Mladší investoři dávají přednost sociálním faktorům, zatímco starším investorům záleží více na životním prostředí.


Podle údajů z nejnovějšího průzkumu Retail Investor Beat (RIB) obchodní a investiční platformy eToro drobní investoři na celém světě mnohem častěji ignorují faktory ESG (faktory environmentálního, sociálního a správního řízení), než aby je před investováním zvažovali.

V celkové studii eToro, které se zúčastnilo 10 000 drobných investorů 12 zemích, pouze 22 % z uvedlo, že před každou investicí do aktiv vždy zvažují ESG. Více než dvojnásobek (46 %) uvedl opak, přičemž značná část (14 %) z tohoto tábora se k ESG obrátila zády poté, co mu dříve dávala přednost. Dalších 22 % odpovědělo, že o ESG přemýšlí pouze tehdy, když se jejich investicím daří.

Podle průzkumu českých drobných investorů, více než polovina (51 %) investorů nepřemýšlí o faktorech ESG, zatímco 37 % ano. Čtvrtina českých investorů o ESG uvažuje jen tehdy, když se těmto investicím daří. Dříve ESG zvažovalo ještě dalších 11 % českých investorů.

Investování do ESG v posledních letech ztrácí na důvěryhodnosti v souvislosti s obviněními z greenwashingu a nesprávného označování ESG fondů. Podle nejnovějšího průzkumu RIB se to podepsalo na myšlení mnoha drobných investorů. Když jsme se těch, kteří při investování neberou v úvahu ESG, ptali na důvody, druhou a třetí nejčastější odpovědí bylo, že ESG je matoucí (pro 25 % světových investorů a 27 % českých) a že se příliš rozšířil greenwashing (24 %, respektive 25 %).

Průzkum také ukázal, že výkonnost aktiv s označením ESG byla problematická, přičemž největší fond ESG na světě v posledním roce zaostával za indexem S&P 500. Tato nízká výkonnost se neztratila ani u drobných investorů - nejčastějším důvodem pro ignorování ESG bylo to, že se investoři více soustředili na výnosy.

Sam North, analytik společnosti eToro, k těmto údajům poznamenává: „Chuť investovat do ESG se od roku 2021, kdy byly tyto ukazatele ještě v kurzu, propadla. Příliv finančních prostředků napříč odvětvím udržitelných fondů klesl z více než 100 miliard dolarů za čtvrtletí na nulovou hodnotu, zatímco počet nově spuštěných fondů se z tehdejších více než 300 za čtvrtletí snížil na méně než 100 v současnosti.

Klíčovým faktorem zde byla nedostatečná výkonnost, přičemž fond Parnassus Core Equity s aktivy ve výši 29 miliard dolarů, největší ve světových ESG fondech, zaostal za indexem S&P 500 o 5 % za poslední rok a o 2 % za poslední tři roky. Související propad investic do elektromobilů a obnovitelných zdrojů energie byl ještě horší, přičemž představitel EV Tesla a přední fond ETF na obnovitelné zdroje iShares Global Clean Energy (ICLN) klesly oproti svým maximům z roku 2021 o více než polovinu.“

Podle těchto údajů starší drobní investoři nejméně zohledňují ESG, přičemž 18 % nejstarší skupiny ve studii (ve věku 55+) jej vždy zohledňuje v investičních rozhodnutích. V České republice jde dokonce pouze o 5 % českých investorů z nejstarší věkové skupiny. Naopak 52 % světových investorů o nich neuvažuje vůbec, to stejné platí pro 53 % investorů z České republiky. Mezi světovými investory ve věku 18-34 let bere faktory ESG v úvahu vždy 23 % (ještě menší zastoupení v České republice, pouze 13 %) a 40 % nikoliv (27 % investorů z této věkové skupiny odpovědělo stejně v České republice), přičemž více než polovina této druhé skupiny (21 %) se k nim postavila zády, respektive 11 % drobných investorů v České republice.

Investoři, kteří se ESG zabývají, byli ve studii dotázáni, které písmeno považují za nejdůležitější - E, S nebo G. Environmentální faktory se umístily na prvním místě s 32 % respondentů, kteří dali přednost písmenu "E". Následovaly sociální faktory (23 %) a poté faktory správy a řízení (19 %), zatímco 25 % uvedlo, že všechny jsou stejně důležité. Rovněž se projevily značné generační rozdíly: pro osoby ve věku 18-34 let byl nejdůležitějším hlediskem faktor "S" (33 %), zatímco pro všechny ostatní věkové skupiny to byl faktor "E".

North dodává: „Zatímco instituce si mohou myslet, že otázky správy a řízení jsou pro jejich akcionáře na prvním místě na seznamu priorit, pro většinu drobných investorů, kteří si ESG uvědomují, mají environmentální aspekty přednost před čímkoli jiným. Výjimkou jsou investoři z generace Z a zástupci mladší generace mileniálů, pro které jsou nejdůležitější sociální otázky - což možná není překvapivé vzhledem k tomu, že v současné době jsou v centru pozornosti společnosti a jejich postoj k sociálním a geopolitickým otázkám.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:40  Střet odborů s vládou o platy pokračuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:38  Nálada v tuzemské ekonomice se dále zhoršuje (28.8.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:36  Eurodolar osciluje pod hladinou 1,12 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:31  MNB ponechává sazby beze změny, forint silnější ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688