NUKIB (nukib.cz)
Kriminalita a bezpečnost  |  17.07.2024 14:05:55

Vláda schválila Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2023

Ve středu 10. července 2024 schválila vláda České republiky „Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2023“[1]. Dokument připravil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a vyplývá z něj, že v roce 2023 se v České republice meziročně zvýšil celkový počet kybernetických incidentů evidovaných NÚKIB ze 146 na 262. Policie ČR pak v roce 2023 evidovala přes 19 tisíc trestných činů v oblasti kybernetické kriminality, což činí 6% meziroční nárůst. Největší hrozbou pro českou kybernetickou bezpečnost je činnost kyberkriminálních skupin a aktivity státem sponzorovaných kybernetických aktérů. V březnu 2023 vydal NÚKIB varování před hrozbou spojenou s aplikací TikTok. Zásadním počinem směřujícím ke zvýšení bezpečnosti České republiky byla i nadále příprava návrhu nového zákona o kybernetické bezpečnosti, jehož součástí je mj. kyberbezpečnostní směrnice EU, tzv. NIS 2, a který se zabývá také bezpečností dodavatelského řetězce informačních a komunikačních technologií do strategicky významné infrastruktury.

Ze Zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2023 vyplývá, že v roce 2023 meziročně narostl celkový počet kybernetických incidentů evidovaných NÚKIB o 80 %. Zatímco v roce 2022 bylo evidováno 146 incidentů, v minulém roce to bylo 262. Za tímto nárůstem stojí opakované vlny DDoS útoků vedených především ruskojazyčnými hacktivistickými skupinami. Nejčastějším původcem těchto útoků byla ruskojazyčná skupina, jejíž kampaně proti českým cílům probíhaly v návaznosti na dění či výroky spojené s konfliktem na Ukrajině i na další významné události. Česká republika zároveň patřila mezi státy Evropy tímto aktérem nejzasaženější.

Z pohledu závažnosti evidovaných incidentů v roce 2023 bylo naopak možné sledovat pozitivní vývoj. Počet méně významných incidentů byl oproti roku 2022 trojnásobně vyšší, počet významných incidentů byl o třetinu nižší. Nejčastější typy útoků představovaly v uplynulém roce různé druhy phishingu, scanning, vishing a podvodné e-maily či útoky na dostupnost (převážně formou DDoS útoků). Phishing dominuje statistikám dlouhodobě, využívání této techniky se však proti předchozím rokům stupňuje. Mimo to pokračovaly i ransomwarové útoky, které jsou již dlouhodobým trendem. V roce 2023 NÚKIB poprvé zaznamenal typ ransomwarového útoku, který využíval přístup „extortion-only“, což znamená, že data oběti nebyla útočníkem zašifrována, nýbrž exfiltrována, načež útočník vydíral oběť jejich zveřejněním. „Platba výkupného útočníkům nezaručí vyřešení incidentu ani obnovení dat, ale podporuje útočníky v další škodlivé činnosti,“ konstatoval ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. Na konci roku 2023 se Česká republika připojila k mezinárodnímu prohlášení Counter Ransomware Initiative, čímž se zavázala k neplacení výkupného.

V roce 2023 pokračovaly přípravy návrhu nového zákona o kybernetické bezpečnosti, který je důležitým krokem pro zachování bezpečnosti kyberprostoru České republiky. Nový zákon reaguje na dynamický vývoj v bezpečnostním prostředí a reflektuje praktické zkušenosti z téměř desetileté práce s aktuálně platným zákonem o kybernetické bezpečnosti. Jeho součástí je nová evropská kyberbezpečnostní směrnice NIS 2, kterou má Česká republika jako stát Evropské unie povinnost propsat do svého právního řádu. Návrh obsahuje i dosud chybějící mechanismus prověřování bezpečnosti dodavatelského řetězce u nejkritičtější infrastruktury České republiky.

Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2023 naleznete zde.

[1] NÚKIB na začátku roku 2024 rozeslal dotazník se 63 otázkami, a to jak subjektům regulovaným dle zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů (zákon o kybernetické bezpečnosti, ZKB), ve znění pozdějších předpisů, tak i řadě dalších klíčových institucí a organizací, které zákonem o kybernetické bezpečnosti regulovány nejsou. Otázky se týkaly širokého záběru témat, například kybernetických útoků, nákladů na kybernetickou bezpečnost, personálních kapacit v oblasti kybernetické bezpečnosti, uživatelů, technologií i zavedených procesů. Dotazník vyplnilo celkem 423 subjektů, z toho 339 regulovaných a 84 neregulovaných. Ze získaných dat NÚKIB čerpal informace pro potřeby Zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti České republiky za rok 2023. Veškeré údaje z dotazníků jsou anonymizovány.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688