Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.07.2024 11:33:00

ASML prudce zvýšilo objednávky. Nizozemská společnost těží z přetrvávajcího zájmu o AI čipy

Společnost ASML vykázala ve druhém čtvrtletí zisk a tržby, které překonaly prognózy, protože zájem o čipy s umělou inteligencí zvyšuje poptávku po kritickém vybavení nizozemské firmy pro výrobu polovodičů. ASML reportuje za Q2 tržby 6,24 mld. EUR (čekalo se 6,03 mld. EUR) a čistý zisk 1,58 mld. EUR oproti očekáváným 1,43 mld. EUR.

ASML dříve předpokládala čisté tržby za druhé čtvrtletí ve výši 5,7 až 6,2 miliardy eur. Čisté tržby meziročně poklesly o 9,5 %, zatímco čistý zisk se snížil o 18,7 %.

Čisté objednávky - klíčový ukazatel trhu, který označuje objednávky na strojní zařízení ASML - dosáhly v červnovém čtvrtletí 5,6 miliardy eur a meziročně vzrostly o více než 24 %.

Nizozemská firma je jednou z nejvýznamnějších polovodičových společností na světě, která vyrábí nástroje známé jako extrémní ultrafialové (EUV) litografické stroje, jež jsou nezbytné pro výrobu nejmodernějších čipů.

Společnost ASML již dříve označila rok 2024 za „přechodný“, protože očekává, že polovodičový průmysl se po těžkém roce 2023 začne zotavovat. Společnost ponechala svůj výhled na celý rok beze změny. ASML nyní uvedla, že předpokládá čisté tržby za třetí čtvrtletí ve výši 6,7 až 7,3 miliardy eur. Analytici očekávali, že společnost ve třetím čtvrtletí předpoví tržby ve výši 7,6 miliardy eur.

„Ačkoli na trhu stále panují nejistoty, které jsou způsobeny především makroekonomickým prostředím, očekáváme, že oživení průmyslu bude pokračovat i ve druhé polovině roku,“ uvedl ve svém prohlášení generální ředitel společnosti ASML Christophe Fouquet.

Rok 2024 vnímáme jako přechodný rok s pokračujícími investicemi do navyšování kapacit i technologií. V současné době vidíme silný vývoj v oblasti umělé inteligence, která je hnací silou většiny oživení a růstu odvětví, před ostatními segmenty trhu.“

Někteří z největších světových výrobců čipů staví nové závody na výrobu polovodičů, například Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) a Samsung v USA.

„Odvětví očekává v roce 2025 cyklický vzestup. V důsledku toho se musíme připravit na řadu nových továren, které se dnes staví po celém světě. Tyto továrny budou geograficky rozprostřeny a jsou strategické pro všechny naše zákazníky. Všechny jsou naplánovány na naše systémy,“ řekl Fouquet v předem nahraném videu, v němž se vyjadřoval k výsledkům společnosti.

Podle Bena Barringera, technologického analytika společnosti Quilter Cheviot, tvoří umělá inteligence stále „relativně malou část“ příjmů společnosti ASML. „Ale v příštím období to velmi výrazně vzroste,“ řekl v pořadu ‚Squawk Box Europe‘ na CNBC.

Společnost ASML čelí také geopolitickým překážkám. Na nátlak USA zavedla nizozemská vláda v loňském roce omezení vývozu moderních polovodičových zařízení, a to pod tlakem USA, které chtějí Peking odříznout od klíčových nástrojů pro výrobu čipů. Tato opatření mají dopad i na nabídku společnosti ASML, ačkoli Čína nikdy neobdržela stroj ASML EUV.

Společnost ASML již dříve uvedla, že vývozní omezení ovlivní 10 až 15 % jejích letošních prodejů v Číně.

Ve druhém čtvrtletí však Čína zůstala rozhodující součástí podnikání společnosti ASML a představovala 49 % tržeb, stejně jako v předchozím čtvrtletí.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:50  Ropa klesá zpět pod 80 dolarů za barel X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:36  Dle guvernéra Michla sazby zůstanou výše než v minulosti (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688