Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  16.07.2024 14:01:22

Analýza TPA: Aktivita na M&A trhu v regionu CEE ve druhém čtvrtletí 2024, objem i počet transakcí v ČR meziročně klesl

Počet i objem transakcí na trhu fúzí a akvizic v České republice v letošním druhém čtvrtletí meziročně klesl. Na území ČR či se zapojením ČR se uskutečnilo 18 transakcí za zhruba 207 milionů eur (5,3 miliardy ). Ve stejné období loni to bylo 27 transakcí za 877 milionů eur (cca 22,3 miliardy ). Největší transakcí v ČR byla v letošním druhém čtvrtletí akvizice části společnosti Rohlík Group. Loni ve druhém čtvrtletí byla největší transakcí akvizice české společnosti Meopta – Optika za 700 milionů eur. Pro investory jsou aktuálně atraktivní sektory počítačového softwaru, automatizace, digitalizace a robotizace či telekomunikací, zvýšený zájem zůstává o oblast energetiky, zdravotnictví a finančních služeb. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

Akvizice části společnosti Rohlík Group a.s. byla vedena Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj spolu s existujícími investory Sofina, Index Ventures, Quadrille a TCF Capital a byla doplněna o financování růstu od Evropské investiční banky (EIB) v rámci její iniciativy Scale-Up12. „Jednalo se o akvizici nově vytvořeného kapitálu za účelem zrychlení expanze do regionů DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko) a CEE (střední a východní Evropa). Cena transakce činila 159 milionů eur,“ uvedl Jiří Hlaváč partner TPA Valuation & Advisory.

V celém středoevropském regionu (Albánie, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko) TPA registruje meziroční pokles počtu transakcí o 35 na 195. Jejich objem se ale zvýšil na 9,9 miliardy eur (zhruba 251 miliard ) z 8,2 miliardy eur (208 miliardy ) o rok dříve. Nejvíce transakcí bylo zaznamenáno opět v Polsku, zemí s největším objemem se stalo Maďarsko.

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v celém regionu byl prodej 100% podílu maďarské dopravní společnosti Budapest Airport maďarskému státnímu investičnímu fondu Corvinus a francouzskému spoluinvestorovi Vinci Airports, který přebral roli provozovatele letiště. „Vyjednávání této akvizice probíhalo již od července 2021, kdy byla ze strany maďarské vlády poprvé zveřejněna nabídka ke koupi společnosti Budapest Airport Zrt. Cena za transakci byla oceněna na 4,3 miliardy eur (cca 109 miliard ). Maďarský stát se tak nově stal vlastníkem 80% podílu a spoluinvestor Vinci Airports vlastníkem 20% podílu,“ sdělil Jiří Hlaváč.

„Pro investory jsou aktuálně atraktivní sektory počítačového softwaru, automatizace, digitalizace a robotizace či telekomunikací, zvýšená atraktivita zůstává v oblasti energetiky, zdravotnictví a finančních služeb. Situaci na M&A trhu dále ovlivňuje konflikt na Ukrajině, který je pro potenciální investory pokračujícím omezením v podobě nejistoty budoucího vývoje v celém regionu,“ doplnil Hlaváč.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku v celém regionu klesl počet transakcí o devět. Naopak jejich objem stoupl o zhruba 6,8 miliardy eur. V Česku počet transakcí mezičtvrtletně klesl o 11 a objem o 1,3 miliardy eur (1,479 miliardy eur v 1. čtvrtletí 2024 vs. 207 milionů eur v 2. čtvrtletí). Poklesu objemu transakcí v ČR ve srovnání s 1. čtvrtletím byl způsoben neobvykle velkou transakci v 1. čtvrtletí. Ta se týkala prodeje nadpolovičního podílu v plynárenské společnosti GasNet energetické společnosti ČEZ. Zatím se v ČR ani v CEE neprojevil očekávaný nárůst akviziční aktivity.“ upozornil Jiří Hlaváč.


Skupina TPA Group poskytuje v České republice své služby od roku 1993 a působí celkem ve dvanácti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Poskytuje služby zejména v oblastech daňově poradenství, vedení účetnictví, auditu, oceňování a poradenství při akvizicích. Zaměřuje se především na korporátní klienty podnikající na mezinárodní úrovni v oblasti střední a jihovýchodní Evropy. Skupina TPA Group je nezávislým členem aliance Baker Tilly Europe Alliance, jejímiž dalšími členy je celosvětová poradenská síť Baker Tilly International a samostatný člen Baker Tilly International, Baker Tilly v Německu. Díky členství v Baker Tilly Europe Allience nabízí skupina TPA Group svým klientům služby globální sítě Baker Tilly International, která patří do první desítky celosvětových poradenských sítí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688