Ilona Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  16.07.2024 06:00:00

Předčasný důchod od října 2024: Od 1. 10. 2024 se zvyšuje požadovaná doba pojištění z 35 na 40 let

Pokud podáte žádost o předčasný důchod po 1. říjnu 2024, budete potřebovat pro jeho přiznání o 5 let delší dobu platby sociálního pojištění než doposud. Předčasný důchod vám bude od října přiznán, jestliže je vaše doba pojištění min. 40 let (dosud min. 35 let) a zároveň splňujete podmínku věku, tedy že je vám maximálně o 3 roky méně, než je řádný důchodový věk.

Za den vzniku nároku na důchod se považuje den, od něhož je důchod přiznán. Předčasný důchod dostanete nejdříve ode dne, kdy o něj požádáte – nemůžete ho dostat zpětně.
Zvažujete-li odejít do předčasného důchodu, zjistěte si, zda máte na předčasný důchod věk (například na naší Kalkulačce) a také kolik máte odpracovaných let a náhradních dob pojištění. To nejlépe zjistíte v Informativní důchodové aplikaci ČSSZ. Pokud je vaše doba pojištění delší než 40 let, můžete do předčasného důchodu v klidu kdykoliv odejít. Jestli ale tolik let nemáte a v dohledné době je nezískáte, můžete nárok na předčasný důchod od října ztratit. Pokud jste tedy získali minimálně 35 let pojištění, ale méně než 40 let, můžete požádat o předčasný důchod tak, abyste datum přiznání měli nejpozději 30. září 2024.

Předčasný důchod je vždy nižší než řádný starobní důchod. Za každých započatých 90 dní předčasnosti se procentní výměra předčasného důchodu krátí o 1,5 % výpočtového základu. Čím dříve jdete do důchodu, tím nižší důchod dostanete. Více podrobností o předčasných důchodech si můžete přečíst ZDE. Pro orientační výpočet výše předčasného důchodu a také rozdíl mezi předčasným a řádným důchodem si můžete spočítat na naší Kalkulačce předčasného důchodu od 1.10.2024.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

Pro předčasné důchody platí, že jsou přiznány doživotně, tj. ani dosažením řádného důchodového věku se výše důchodu nezmění. Předčasné důchody přiznané po 1. 10. 2023 se také valorizují pouze v základní části důchodu; procentní část důchodu se až do dosažení řádného důchodového věku nevalorizuje. Jak se budou důchody v lednu 2025 valorizovat.


Reforma důchodů: výhodnější předčasný důchod při 45 letech pojištění

Během léta letošního roku se budou projednávat další změny v důchodech, které mohou vaše rozhodování o předčasném důchodu ovlivnit. Jednou ze změn mají být výhodnější předčasné důchody pro dlouhodobě pracující.
Plánuje se, že od roku 2026 by pro ty, kteří získali minimálně 45 let pojištění, platila mírnější penalizace předčasných důchodů - za každých 90 dnů předčasnosti by se krátilo 0,75 % výpočtového základu místo standardních 1,5 %. Návrh ale počítá s tím, že se do požadované doby pojištění budou zohledňovat pouze doby, kdy je odváděno sociální pojištění a fyzicky aktivní náhradní doby, jako je péče o děti, vojenská služba nebo péče o závislou osobu. Do celkové doby pojištění se tedy nemá počítat např. období v evidenci uchazečů o zaměstnání, pobírání dávek nemocenského pojištění po skončení zaměstnání, ani doba studia na střední škole po dosažení věku 18 let a studium na vysoké škole.

Reforma důchodů: dřívější důchod pro náročné profese

Možnost předčasného odchodu do důchodu bez jeho snižování mají aktuálně horníci, zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči.
Postupně, od roku 2025, by měly mít možnost odcházet do důchodu předčasně i další profese, aniž by se jim dřívější odchod projevil na výši penze. Primárně se má jednat o pracovníky vykonávající náročnou práci ze 4. kategorie (vysoké riziko ohrožení zdraví) a některé profese z 3. kategorie.
Za 2.200 odpracovaných směn v rizikovém prostředí by pracovníci mohli odejít do důchodu o 15 měsíců dříve, za 4.400 směn o 30 měsíců a za každých dalších 74 směn o jeden další měsíc. Maximálně by mohli odejít do důchodu o 60 měsíců dříve.
K dřívějším odchodům má však docházet postupně, i vzhledem k tomu, že v současnosti mají zaměstnavatelé povinnost archivovat údaje o odpracovaných směnách jen deset let.

Další změny v důchodech, které se budou letos projednávat a některé z nich mají platit již od roku 2025 nebo 2026 najdete zde - Přehled změn v důchodech. Jedná se například o změnu v důchodovém věku, zpomalení růstu nově přiznaných důchodů postupnou úpravou parametrů nebo vyjmutí výchovného z valorizace důchodů.

Závěrem si ještě připomeňme, že skupinou poslanců hnutí ANO byla podána k Ústavní soudu stížnost, která napadá změny předčasných důchodů účinné od 1. 10. 2023. O této stížnosti nebylo dosud rozhodnuto.

18.07. 13:18  Vláda! (zdenko)
16.07. 19:17  podraz (Ha ha ha)
16.07. 09:31  Šťastní důchodci (František)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688