Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  15.07.2024 09:43:18

V reakci na střelbu na Trumpa posiluje bitcoin, na dosavadní maximum stoupají Trumpovy sázkařské šance na znovuzvolení. Zítra, po otevření burz, by se kvůli pokusu o atentát mělo dařit akciím typu JP Morgan, General Motors či provozovatelům věznic

V reakci na pokus o atentát na Donalda Trumpa posílila nejstarší a nejrozšířenější světová kryptoměna, bitcoin. Na dosavadní maximum narostly také Trumpovy sázkařské šance na (znovu)zvolení.

Bitcoin se krátce po pokusu o atentát vrátil nad cenovou úroveň 60 000 dolarů (viz graf 1 agentury Bloomberg). Trump se totiž poslední dobou v rámci své kampaně stylizuje do role příznivce bitcoinu a kryptoměn. Takže ruku v ruce s tím, jak těsně po atentátu poskočily jeho sázkařské šance na znovuzvolení (bílá křivka grafu 1), stoupl právě i bitcoin (modrá). Investoři mají nyní pocit, že s růstem Trumpových šancí na znovuzvolení stoupá tedy i pravděpodobnost, že bude úřad prezidenta obsadí osoba bitcoinu i kryptoměnám nakloněná. Trumpův pravděpodobný rival Joe Biden zdaleka tolik ve prospěch kryptoměn nepromlouvá.

Jde o malou ochutnávku toho, jak budou tradiční burzy reagovat zítra, až se po víkendu otevřou. S bitcoinem či kryptoměnami se obchoduje i o víkendu, na rozdíl třeba od akcií. Lze tedy předpokládat, že zítra zhodnotí například ty akciové tituly, které mohou těžit z návratu Trumpa do Bílého domu. Sázkařské šance na znovuzvolení jsou po pokusu atentát zatím vůbec nejvíce nakloněny v jeho prospěch (graf 2), dosahují dvoutřetinové úrovně. Pozoruhodné je, že své preference po včerejšku nebere ani tak na úkor Bidenův, jako spíše možného alternativního kandidáta typu Kamaly Harrisové.

Mezi akcie, jež by těžily z Trumpova návratu do Bílého domu, patří ty velkých bank, jako je JP Morgan nebo Bank of America. Finanční domy by profitovaly z volnější regulace za Trumpova prezidentování. Naopak během něj mohou trpět společnosti orientované na čistou energii, neboť Trump se staví proti zelené revoluci, tedy i související dotační podpoře. Poklesnout tak zítra mohou akcie společností First Solar či NextEra Energy, potenciálně i Tesla. A to přesto, že šéf automobilky Tesla Elon Musk je Trumpovým příznivcem, ba dokonce významným sponzorem jeho kampaně. Z nových cel, která by Trump zaváděl, a nejen na čínský dovoz, by těžily tradiční automobilky jako General Motors nebo Ford či výrobci oceli, jako je Nucor nebo Steel Dynamics. V neposlední řadě by zítra mohly zpevnit akcie provozovatelů vězeňských zařízení v USA, jako jsou firmy Geo Group nebo CoreCovic, které by profitovaly z Trumpova slibovaného striktnějšího přístupu k ilegální imigraci.

Investoři budou zítra bedlivě sledovat také vývoj akcií společnosti Trump Media & Technology, v níž Trump přímo drží většinový vlastnický podíl.



 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 14:00  Oznámení o aukci 2. tranše SPP 917 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688