mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.07.2024 11:41:00

Ministr Lipavský se zúčastnil historického summitu NATO ve Washingtonu

12.07.2024 / 11:22 | Aktualizováno: 12.07.2024 / 11:41

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se jako člen delegace vedené prezidentem Petrem Pavlem zúčastnil summitu NATO ve Washingtonu, který se konal ve dnech 9.– 11. července a připomněl 75. výročí založení Aliance.

Summitu NATO ve Washingtonu, kde před 75 lety podpisem Washingtonské smlouvy vzniklo NATO, se zúčastnili prezidenti a premiéři z 32 členských zemí NATO. Nejakutnějším tématem summitu bylo zesílení pokračující pomoci Ukrajině, která se již třetím rokem brání ruské invazi. Spojenci přijali rozhodnutí, jež mají za cíl dlouhodobě poskytovat Kyjevu nejen vojenskou a finanční podporu ve výši zhruba 40 miliard eur ročně, ale také připravit Ukrajinu na budoucí členství v Alianci. NATO bude nově koordinovat poskytování mezinárodní bezpečnostní pomoci Ukrajině z velitelství ve Wiesbadenu. Řešila se také okamžitá pomoc Ukrajině dalšími dodávkami vojenského materiálu a oceněno bylo uzavření bezpečnostních dohod mezi jednotlivými zeměmi NATO s Ukrajinou. Aliance potvrdila jasný postoj vůči Rusku, který je nejvážnější a dlouhodobou hrozbou pro spojence. Do příštího summitu v Haagu v létě 2025 bude vypracován nový strategický přístup NATO vůči Rusku. Účastníci summitu diskutovali také o Číně, kterou označili za rozhodujícího podporovatele ruského obranného průmyslu a tím ruské agrese vůči Ukrajině.

Putin si před válkou na Ukrajině myslel, že se NATO rozklíží a spojenci budou slabí. Dnes je NATO silnější než kdykoli v historii. Třicet dva spojenců je připraveno bránit spojenecká území před ruským imperialismem. Podpora hrdinné ukrajinské obrany vůči ruské agresi je toho součástí. Summit vyslal jasný vzkaz celému světu, že jsme jednotní a odhodlaní,“ uvedl ministr Lipavský.

Dalším důležitým bodem jednání bylo zvýšení obranyschopnosti NATO, rozšiřování obranných kapacit a pokrok v realizaci nových obranných plánů, které mají za cíl odstrašit potencionálního nepřítele. NATO má dnes 500 000 vojáků v bojové pohotovosti a je připraveno k obraně ve všech oblastech – pozemní, letecké, námořní, kybernetické i vesmírné. Byla přijata rozhodnutí týkající se velitelské struktury, vojenských schopností i schopností posílení východního křídla Aliance.

Jednání se zúčastnily také čtyři zeměmi Indo-Pacifiku – Austrálie, Japonsko, Nový Zéland a Jižní Korea. S těmito partnery se na summitu rozhodlo o zahájení konkrétní spolupráce v oblasti čelení dezinformacím, kybernetiky, umělé inteligence.

NATO je regionální obranná Aliance, ale má globální zájmy a globální partnery, protože naše bezpečnost je propojena s bezpečností jiných regionů,“ řekl šéf české diplomacie.

Lídři členských států NATO také ocenili práci Jense Stoltenberga, který ve funkci generálního tajemníka NATO působil deset let. Na podzim ho vystřídá bývalý předseda vlády Nizozemska Mark Rutte.

Na okraj summitu jednal ministr Lipavský s nizozemským protějškem Casparem Veldkampem a španělským ministrem zahraničí José Manuelem Albaresem.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688