CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  12.07.2024 10:35:54

Firem v Česku v prvním pololetí vzniklo dvakrát více než jich zaniklo

V červnu v Česku vzniklo 2 316 obchodních společností a 1 522 jich zaniklo. Během prvních šesti měsíců letošního roku bylo založeno celkem 15 498 obchodních společností, o 2 % více než vloni. Zároveň za stejné období zaniklo 7 796 obchodních společností, což je o 2 % méně než vloni. V České republice tak letos zatím přibylo 7 702 firem. Na každou zaniklou firmu připadly dvě nově založené. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz , kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau .

„Firemnímu podnikání se v Česku daří. Neplatí to však pro všechna odvěví a všechny kraje. Přírůstek firem, tedy rozdíl mezi počtem vzniklých a počtem zaniklých, je letos v prvním pololetí o 7 % vyšší než loni. Stojí za tím nízká inflace, relativně nízké úroky, stabilizace ekonomické situace ale i rychlý rozvoj nových technologií. Vysoký růst nových společností totiž pozorujeme například v informačních a komunikačních technologiích, kde letos vzniklo o 28 % více společností než loni ,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau s tím, že počet nových společností se oproti loňsku naopak snížil například v odvětví nakládání s nemovitostmi, a to o třetinu.

Na 10 zaniklých společností letos od ledna do června připadlo 20 vzniklých, nových firem tak bylo dvakrát více než těch, co svou činnost ukončily. Jde o mírný nárůst oproti loňsku, kdy na 10 zaniklých případlo 19 vzniklých společností.

Nejrychleji přibývá firem na Vysočině

Nejvíce firem v prvním pololetí vzniklo v Praze (7 782), Jihomoravském (1 833) a Moravskoslezském kraji (1 095). Nejméně naopak v Karlovarském kraji (175) a na Vysočině (271). Nejvíce firem zaniklo rovněž v Praze (4 258), Jihomoravském (831) a Moravskoslezském kraji (520). Nejméně, pouze 74, firem zaniklo na Vysočině a 123 v Karlovarském kraji.

Nejrychleji počet firem rostl na Vysočině, kde v prvním pololetí připadlo 37 nových na 10 zaniklých. Rychlý nárůst je znatelný také ve Zlínském kraji, kde letos při zániku 10 vzniklo 33 firem. Jen velmi pomalý růst počtu firem vykázal Ústecký kraj kraj (11 vzniklých na 10 zaniklých).

Ubývá firem v odvětví obchodu a peněžnictví

Během prvního pololetí vzniklo nejvíce společností, i přes meziroční propad, v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 655), dále ve zpracovatelském průmyslu (1 638) a v odvětví obchodu (1 637). Nejvíce firem zaniklo v odvětví obchodu (2 378) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 535). Odvětví nakládání s nemovitostmi a obchod se tak vyznačují značnou fluktuací.

Nejrychleji přibývá obchodních společností v sektoru ostatních činností, kde v prvním pololetí připadlo 90 nových na 10 zaniklých. Rychlostí 171 firem na 10 zaniklých se zvyšoval počet firem ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde však tento poměr není vzhledem k nízkým počtům vzniklých i zaniklých firem vypovídající. K úbytku došlo v odvětví obchodu, kde na 10 zaniklých připadlo pouze 7 nových firem, a také v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, kde šlo o 9 nových firem na 10 zaniklých.

Zanikaly hlavně starší firmy

Zanikají především firmy, které jsou na trhu delší dobu. Více než polovina firem (52 %), které zanikly během prvních šesti měsíců, působila na trhu 16 a více let. Firmy, které na trhu působily více než 10 let představovaly téměř tři čtvrtiny všech zaniklých firem. Pouze 6 % zaniklých firem bylo mladších 5 let. Firmy s více než desetiletou historií na trhu však tvoří více než polovinu celkového počtu firem.


CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Po   9:06  Chevron: Čistý zisk i cash flow pod odhady Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688