Research (eToro)
Akcie ve světě  |  11.07.2024 14:01:48

Cla EU bojují proti expanzi čínských automobilek

Evropská komise zavedla dočasná dovozní cla na elektromobily čínské výroby, která vstoupila v platnost minulý pátek. V závislosti na výrobci se tyto přirážky pohybují v rozmezí 17,4 až 37,6 procenta a doplňují stávající desetiprocentní dovozní clo. Byly vypočteny na základě odhadů, kolik státní podpory jednotlivé firmy obdržely, přičemž společnostem, které při šetření spolupracovaly, byla cla, která je postihla, snížena. Na základě těchto kritérií stanovila Evropská komise individuální cla pro tři čínské značky elektromobilů - SAIC, BYD a Geely.

Podle ACEA se prodej bateriových elektromobilů vyrobených v Číně v EU za poslední tři roky zvýšil z přibližně 3 % na více než 20 % a čínské značky mají na tomto trhu přibližně 8% podíl. V roce 2023 bylo z Číny do EU dovezeno přes 438 tisíc elektromobilů v hodnotě 9,7 miliardy eur, zatímco Evropa do Číny vyvezla 11 499 elektromobilů s bateriemi v hodnotě 852,3 milionu eur. A to začíná být stále větší problém. 

Podle analýzy poradenské společnosti AlixPartners mají čínské značky 35% výhodu v nákladech, což jim (v Evropě i jinde) umožňuje flexibilně snižovat ceny a kompenzovat tak cla. Tato výhoda je založena na nižších nákladech na pracovní sílu a vyšší vertikální integraci od surovin přes dodavatele součástek až po finální montáž a prodej dalším výrobcům automobilů. Cestu k vývozu dále usnadňuje rychlý nárůst přepravních kapacit v zámoří, což čínské výrobce automobilů přimělo k zajištění vlastních přepravních kapacit.

Západní značky mají již nyní potíže konkurovat na čínském trhu. Podle nejnovějších odhadů čínské značky za prvních pět měsíců letošního roku meziročně zvýšily prodej o téměř 24 %, zatímco německé značky ztratily téměř 4 % a francouzské více než 51 %. Pokud se podíváme na žebříček 10 nejprodávanějších modelů, jsou v něm zastoupeny pouze Tesla a Volkswagen

Proto je automobilový průmysl v otázce rozhodnutí o clech rozdělen. Zejména němečtí výrobci se obávají odvetných opatření ze strany Číny, která by mohla evropskému průmyslu způsobit značné škody. Francie a Itálie prosazují cla na čínské elektromobily, jejichž podíl na trhu EU prudce vzrostl, ale Švédsko vyjádřilo výhrady.

Jako by situace nebyla dost špatná, pomalý přechod na elektromobilitu, vysoké úrokové sazby a nemilosrdná konkurence v otázce cen již situaci zhoršily. Za poslední tři měsíce zaznamenaly akcie čtyř hlavních německých automobilek kótovaných na burze DAX dvouciferné ztráty. Nejvíce byla zasažena společnost Porsche AG, jejíž akcie se propadly o 25 %. Bez rychlého diplomatického pokroku čeká německý automobilový průmysl mimořádně náročná druhá polovina roku. Automobilový průmysl tvoří sedm procent evropského HDP, přičemž podíl v Německu se pohybuje kolem 4,5 %.

Boj o zavedení elektrických vozidel pokračuje. V Rumunsku klesl prodej elektromobilů téměř o 50 % ve srovnání se stejným měsícem loňského roku, ale prodej hybridů vzrostl o více než 26 %. Nyní však zaznamenáváme největší nárůst automobilů s naftovým motorem v EU, a to o více než 44 %.  V EU se registrace elektromobilů snížily o 12 %.  

Současná cla jsou s největší pravděpodobností jen krokem v boji za zpomalení čínské expanze na evropské trhy. Dominance Číny je patrná i na veletrhu Euro 2024: Pět ze třinácti globálních sponzorů pochází z Číny - včetně společnosti BYD, největšího světového výrobce elektromobilů. Od ledna do dubna 2024 směřovalo 37 % čínského vývozu elektromobilů do EU, přičemž s 19 % vedla Belgie, následovaná Španělskem s 5,3 % a Německem s pouhými 3,5 %. Evropa je pro společnost BYD a další čínské hráče velmi důležitým trhem - Peking tak má co ztratit.

Drobní investoři se zajímají o dlouhodobé perspektivy sektoru elektromobilů. Tesla a Nio jsou první a pátá nejvíce držená akcie na světě na sociální platformě pro obchodování a investování eToro. 

Bogdan Maioreanu, analytik společnosti eToro pro Rumunsko  

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:56  Včera průmysl a zahraniční obchod, dnes maloobchod a nezaměstnanost Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:51  S&P 500 na začátku nového týdne poklesl o 1 % Research (Česká spořitelna)
Út   8:22  Wall Street mírně v záporu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688