pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  11.07.2024 00:00:00

Larischovu vilu čeká velký rozvojový projekt. Kraj celkově přispěl 40 miliony


Další postup prací v Larischově vile a spolupráce s Československou obcí legionářskou. To byla hlavní témata jednání hejtmana Martina Netolického s předsedou ČsOL Pavlem Budinským. Krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání schválilo dotaci ve výši 10 milionů korun na urychlení a podporu záchranných prací ve vile. Včetně této dotace dosáhla krajská podpora na záchranu a rozvoj objektu částku 40 milionů korun.

Krajská podpora Larischovy vily se datuje od roku 2016, kdy jsme začali podporovat záchranu objektu z dnešního pohledu drobnějšími částkami na sanaci dřevomorkou napadeného dřeva. Od té doby jsme se dostali na částku 40 milionů korun, a to včetně nedávno na zastupitelstvu schválených 10 milionů, kterými chceme pomoci legionářům se spolufinancováním projektu, na který získali dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady projektu jsou v předpokládané hodnotě necelých 80 milionů korun. Na konci července proběhne otevírání obálek a vyhodnocení výběrového řízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s legionáři hovořil také o nejbližších připravených etapách. „V rámci první etapy budou rekonstruovány interiéry západního křídla, jídelny a přilehlého sálu. Dále bude řešena rekonstrukce interiérů suterénu, kde je mimo jiné nutné restaurovat některé historické prvky,“ řekl hejtman Netolický.

„Již osm let, během kterých spolupracuje ČsOL s Pardubickým krajem, se ukazuje, jak klíčovým partnerem pro nás kraj je. S jeho pomocí a podporou se nám daří přetvářet Larischovu vilu a její okolí na vzpomínkové místo, které důstojně ponese odkaz zavražděných obyvatel Ležáků za druhé světové války. V současné době se nacházíme ve zlomovém okamžiku těchto snah, po kterém by v průběhu několika málo let mělo dojít k celkové rekonstrukci objektu a instalaci vnitřní i vnější expozice. Věříme, že se díky tomu v relativně dohledné době stane Larischova vila významným vzpomínkovým místem na mapě republiky a stane se cílem pro početné výpravy školní mládeže. O to se ostatně snažíme již dnes,“ řekl předseda Pavel Budinský.

Projekt podpořený z Integrovaného regionálního operačního programu pro Československou obec legionářskou připravila Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje, se kterou budou legionáři nadále spolupracovat i v průběhu realizace projektu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688