Inzerce (Inzerce)
Investice  |  11.07.2024 11:02:45REKLAMA

TOP přehlížené akcie podle analytiků XTB

Současná situace na akciových trzích je velmi rozporuplná. Na jedné straně zde máme velké technologické společnosti, které raketově rostou díky popularitě sektoru umělé inteligence. Na druhé straně ale velká část firem, které se nebyly schopné svézt na vlně AI, stále krvácí kvůli současné makroekonomické situaci a geopolitickým problémům. Tento čas tak bezpochyby nabízí mnoho zajímavých příležitostí, ale také rizik. Některé velké firmy mohou být už příliš drahé a mnoho menších firem je levných z dobrého důvodu – jsou však mezi nimi skryté i podhodnocené příležitosti? Zeptali jsme se analytiků XTB, které akciové tituly jsou podle jejich názoru aktuálně přehlížené, avšak pozornost investorů si zaslouží.

 

Tomáš Cverna, analytik české pobočky XTB

 

UnitedHealth (UNH.US)

 

UNH je největší zdravotní pojišťovna v USA. Její akcie se od začátku roku propadly o téměř 10 %, a to hlavně kvůli tomu, že Bidenova administrativa se snaží přenést část rostoucích nákladů ve zdravotnictví na samotné pojišťovny. Velké problémy zavinili i hackeři, kteří prováděli kybernetické útoky na lékárenskou divizi UNH, a postihli tak stovky lékáren po celém světě.

 

UnitedHealth je nicméně svou velikostí velmi dobře postaveným hráčem na trhu a může profitovat z rostoucích nákladů na zdravotnictví. Společnost navíc vyplácí malou dividendu a kromě toho má dlouhodobý program zpětného odkupu akcií, který pomáhá zvyšovat hodnotu pro akcionáře v době, kdy jsou akcie relativně levnější. Akcie se nyní obchodují pod pětiletým průměrem P/E na úrovni 19,9.

 

graf xtb UNH.US

UNH.US, graf týdenních svíček

Zdroj: xStation

 

VICI Properties (VICI.US)

 

VICI Properties je tzv. REIT (společnost kótovaná na burze, která získává finanční prostředky na investice v realitním sektoru). VICI svým nájemníkům pronajímá kasina v USA a zejména pak v Las Vegas, kde jim patří velká část hlavní ulice známé jako Las Vegas Strip. Byznys model této společnosti je velmi jednoduchý a tkví v pronájmu prostor velkým hráčům na trhu jako jsou Caesars nebo MGM Resorts, jež mají s VICI uzavřené dlouhodobé smlouvy.

 

Zhoršený sentiment v realitním sektoru tlačí na akcie VICI, které se propadly od začátku roku o necelých 15 %. Ukazatel ceny k prostředkům z provozu (P/FFO), který je v realitním sektoru ekvivalentem P/E, se v případě VICI pohybuje pod svým dlouhodobým průměrem kolem 10,5.

 

graf XTB VICI.US

VICI.US, graf týdenních svíček

Zdroj: xStation

 

Marek Nemky, analytik slovenské pobočky XTB

 

Nike (NKE)

 

Společnost Nike prochází v poslední době těžkým obdobím. Její snaha zaměřit se na přímé prostřednictvím vlastního internetového obchodu nepřinesla očekávané ovoce a odklon od velkoobchodního prodeje se následně nevyplatil ani při oživení po recesi, neboť se zákazníci vrátili do kamenných obchodů. Ohledně značky také panuje pesimismus, protože nové značky jako Hoka, OnOn nebo zavedené značky, jako New Balance se rychle chopily příležitosti oslabeného vedoucího postavení firmy Nike na trhu a podařilo se jim ukrojit si určitý podíl na trhu s běžeckou, ale i lifestylovou obuví.

 

Moje hypotéza však zní, že investoři jsou příliš pesimističtí, pokud jde o budoucí vyhlídky. Vedení společnost si je vědomo svých chyb, plánuje reinvestovat do inovací a obnovit velkoobchodní prodej. Koneckonců, když se podíváme na nedávné výsledky, byl to velkoobchodní prodej, který meziročně vzrostl o 5 %, a naopak přímý prodej výrazně zaostal. Takže koupit dlouholetého lídra na trhu s obuví za dvacetinásobek zisku s vyhlídkou na opětovné oživení společnosti se mi jeví jako docela zajímavá investice.

 

graf XTB NKE

NKE, graf týdenních svíček

Zdroj: xStation

 

Stellantis (STLA)

 

Automobilová divize společnosti Stellantis, která vlastní značky jako Jeep, Fiat, Alfa Romeo a Maserati, je jednou z firem s nejvyššími maržemi v segmentu a zároveň společností s nejnižším zadlužením a silnou rozvahou. Výhled na příštích několik let sice není zcela pozitivní, protože automobilový průmysl má v současné době problémy kvůli nástupu elektromobilů, ale i přes negativní výhled má společnost hodnotu 30 miliard dolarů s očekávaným čistým ziskem v příštím roce kolem 15 miliard dolarů a volným peněžním tokem 8,8 miliardy dolarů. V roce 2023 se společnosti dokonce podařilo vygenerovat až 20 miliard zisku, z čehož se téměř 7 miliard vrátilo akcionářům. Současné ocenění ve výši 2 v poměru hodnoty společnosti k čistému zisku a s 23% roční návratností vlastního kapitálu je tedy mimořádně atraktivní i přes nepříznivý výhled a potenciální hrozbu rychlého nástupu elektromobilů.

 

graf XTB STLA

STLA, graf týdenních svíček

Zdroj: xStation

 

Pokud i vy chcete investovat do akcií a ETF, XTB nabízí investování do nich s 0 % poplatky. Více informací naleznete na:

https://cz.xtb.com/nepreplacejte-pri-investovani-do-akcii 

 

Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. Každý, kdo jedná na základě těchto informací, tak činí výlučně na vlastní riziko. Investování je rizikové. Investujte zodpovědně.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:54  Nové a staré ekonomické normály Patria (Patria Finance)
Út 17:32  US100 ustupuje před zisky Microsoftu X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:48  Růst evropské ekonomiky táhnou země orientované na služby (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688