OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Ze světa  |  11.07.2024 10:34:29

Nejdůležitější impulsy ke spoření pro Němce v inflačních časech

Zajištění na stáří zůstává pro německé spotřebitele zdaleka nejdůležitějším motivem spoření. Na druhém a třetím místě – v opačném pořadí než v minulém ročníku průzkumu – je (odložená) spotřeba před vlastnictvím bydlení. Těsně za ní následují kapitálové investice, které vzrostly o více než polovinu na 40 %.

Účelové spoření se mezi německými občany stalo zase o něco významnějším. Vyplývá to z nejnovějšího jarního průzkumu, který v pondělí zveřejnil Verband der Privaten Bausparkassen e.V. (Svaz soukromých stavebních spořitelen). Sdružení pověřuje agenturu pro výzkum trhu Kantar GmbH třikrát ročně, aby provedl průzkum mezi 2 000 německými občany staršími 14 let pro účely studie o spořicím chování. Poslední kolo bylo uskutečněno letos v březnu.

Kvóta úspor zůstává na nízké úrovni

Podíl účelově vázaných úspor se v poslední době několikrát zvýšil z přibližně 40 % na 42 %. To však není příliš daleko od historického minima z letního průzkumu před dvěma lety (červenec 2022). Podle těchto údajů je míra úspor mírně až výrazně nadprůměrná u žen a u osob se středním nebo vyšším vzděláním, a také v příjmové skupině 2 500 EUR měsíčně a více.

Pokud jde o věk, sdružení uvádí, že sklon ke spoření je nadprůměrný zejména u mladších osob. Například 53 % osob ve věku 30 až 39 let uvedlo, že v současné době odkládají peníze na konkrétní účely. Mezi mladšími 30 let to bylo ještě 47 %. Na druhou stranu přibližně dvě třetiny osob starších 60 let uvedly, že na nějaký konkrétní účel nešetří.

Zajištění na důchod na špici

Nejdůležitějším motivem spoření je „zajištění na stáří“, které má v současné době pozitivní hodnocení 57 %. To je o něco více než v posledním letním a podzimním průzkumu, a dokonce o 6procentních bodů více než v jarním průzkumu v loňském roce (duben 2023). Druhým nejdůležitějším účelem je pro respondenty (loni v podzimním průzkumu třetí nejdůležitější) spoření na větší nákupy. S více než 45 % je to téměř o 5 % více než v podzimním průzkumu.

Kapitálové investice strmě rostou

Motiv úspor označovaný jako „koupě/rekonstrukce nemovitosti určené k bydlení“ je opět zpět na třetím místě (minule na druhém): jako obvykle s výjimkou předchozího podzimního průzkumu – a to i přes mírný nárůst na téměř 42 %.

Jen těsně za tímto účelem spoření se umístily kapitálové investice, jejichž souhlasné hodnocení vzrostlo mezi účastníky studie o více než polovinu na více než 40 %. Christian König, výkonný ředitel sdružení, vysvětluje: „Podle Deutsche Bundesbank bude růst cen ještě dlouho vyšší než obvykle. Proto každý, komu zbývají peníze na dlouhodobější investování, věnuje nyní větší pozornost šancím na slušný výnos.“ Motivy „nouzová rezerva“ a „vzdělání dětí“ hrají nyní pouze podřadnou roli (4, resp. 2 %). Uvedl je pouze přibližně každý 28., resp. každý 42. dotazovaný. Vícenásobná odpověď byla respondentům umožněna. 

Porovnání přístupu k úsporám v dlouhodobém horizontu

V dlouhodobém srovnání znamená současné hodnocení motivu zabezpečení na stáří umístění v rozšířené špičce. Od počátku roku 2015 byla tato hodnota vyšší pouze šestkrát než tentokrát. Naopak nižší hodnoty byly zaznamenány 21krát. Nejvyšší úroveň souhlasu byla zhruba o 10 % vyšší (listopad 2013). Nejnižší hladiny bylo dosaženo v letním šetření před 2 lety (červenec 2021).

Situace je velmi odlišná, pokud jde o (odloženou) spotřebu (úspory na větší nákup a pořízení). V posledních 28 vydáních průzkumu byla tato hodnota nižší pouze čtyřikrát. Nejnižší hodnoty bylo dosaženo v posledním podzimním kole průzkumu. Nejvyšší hodnota z letního průzkumu před 9 lety (červenec 2014) je vzdálena o plných 20 %.

Kapitálové investice vzrostly na 13leté maximum

Souhlasné hodnocení oslovených s motivem vlastnického bydlení je nyní v polovině pole. Od začátku roku 2015 bylo 14krát na nižší úrovni a 13krát na vyšší úrovni. Nejnižší úrovně pod 30 % bylo dosaženo v letním průzkumu před 5 lety (červenec 2019). Nejvyšší hodnota z podzimního průzkumu v roce 2014 byla mezi respondenty přibližně o 12% vyšší (prosinec 2014) než současná úroveň souhlasu.

Kapitálové investice jako motiv spoření dosáhly nyní nejlepšího výsledku od roku 2008. V tehdejším jarním průzkumu, který se uskutečnil krátce před pádem velké americké banky Lehman Brothers (16. září 2008), naposledy uvedlo více než 40 % účastníků studie, že spoří prostřednictvím kapitálových investic. Naproti tomu největšího propadu se tento účel úspor dočkal s 24 % souhlasícími dotázanými před 7 lety (listopad 2017).

Dnes zanedbatelnější motiv, jako je „nouzová rezerva“ měly významnější váhu naposledy v březnu 2022, kdy se pohyboval souhlas těsně pod 10 %. Impuls ke spoření na „vzdělání dětí“ se pohybuje pod hranicí 5 % dlouhodobě a v posledních 10 letech tuto hodnotu ani jednou nepřekročil.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688