Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  11.07.2024 09:28:02

Středa byla na pražské burze ve znamení růstu (+0,6 % d/d) díky dobrým zprávám o spotřebitelské inflaci CPI - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,580 bodů (+0.6% d/d); objem: 296 mil.

Středa byla na pražské burze ve znamení růstu, když index PX posílil o 0,6 % d/d na 1 580,3 b. Hlavní zprávou dne a hnací silou byla zveřejněná spotřebitelská inflace CPI, která pozitivně překvapila nižší hodnotou, než se očekávalo.

Kromě Komerční banky (780 , - 0,4 % d/d) a akcií Gevorkyan (256 , -0,8 %) tak rostly na hlavním trhu všechny ostatní emise. Nejobchodovanější z nich, energetická jednička ČEZ, uzavřela silnější o 0,2 % na 895 . Velké divy se odehrály v posledních třech seancích na akciích Pilulky, které reagovaly lehce přehnaně na zprávu ohledně poskytnutí úvěru ve výši 80 mil. od podnikatele Tomáše Čupra. Během středy se akcie pohybovaly v pásmu 230–333 , přičemž zakončily na 255 korunách a silnější o 15,4 %. To vše za velmi na titul nadprůměrného objemu téměř 17,5 mil (61 715 ks).

USA Dow Jones: 39,721 (+1.1%); S&P500: 5,634 (+1.0%); Nasdaq: 18,647 (+1.2%)

Akcie na Wall Street se během středečního obchodování vyšplhaly na nová historická maxima a hlavní index S&P 500 poprvé uzavřel nad psychologickou úrovní 5 600 bodů (+1,02 %; 5 633,91 b.). V čele růstu stáli současní miláčci trhu jako Nvidia (+2,69 %; 134,91 USD) nebo Apple (+1,88 %; 232,98 USD), který prodloužil vítěznou sérii již na sedmý den v řadě. Tesla Motors (+0,35 %; 263,26 USD) posilovala dokonce pojedenácté za sebou. Investoři nakupují akcie před začátkem výsledkové sezóny, která má se současným boomem na poli umělé inteligence vysoká očekávání. Sentimentu pomohl také holubičí projev J. Powella před Senátem, kde naznačil blížící se snížení sazeb Fedem.

Dnes budou investoři čekat na důležitá makrodata v podobě indexu spotřebitelských cen za červen, která mohou krátkodobě určit směr dalšího obchodování.

Komentář k devizovému trhu

Ve středu si regionální měny prošly rozdílným vývojem. Koruna k euru pokračovala v oslabování, ve středu ráno propadla o 10 haléřů na 25,4 CZK/EUR, což je nejslabší úroveň koruny od poloviny dubna. Koruna propadla v reakci na hlubší pokles domácí inflace, která vyvolala spekulace o dalším výrazném snižování sazeb ČNB v druhé polovině roku. Ostatní měny v regionu naopak posilovaly, polský zloty (+0,2 % d/d; 4,25 PLN/EUR) se dokonce dostal na hranu 4letých maxim. Eurodolarový trh dál kolísal bez jasného trendu nad úrovní 1,08 USD/EUR. Následně k dolaru koruna postupně oslabila o 15 haléřů na 2měsíční minimum 23,5 CZK/USD.

Kalendář – významné události

před trhem – PepsiCo: výsledky za 2Q/24
před trhem – Delta Air Lines: výsledky za 2Q/24
14:30 – USA: CPI (červen)
14:30 – USA: týdenní data z trhu práce 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po   9:19  Colt CZ: Začátek volby akciové dividendy Research (J&T BANKA)
Po   9:14  Krátké zprávy k CTP Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688