Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  10.07.2024 13:47:00

Bývalý právník a portugalský premiér. Kdo je nový šéf Evropské rady António Costa?

Bývalý právník a portugalský premiér. Kdo je nový šéf Evropské rady António Costa?

Vystudovaný právník, bývalý starosta Lisabonu a dlouholetý premiér Portugalska, jehož poslední mandát předčasně ukončila korupční kauza. Nový předseda Evropské rady je ale také pragmatický politik a bývalý člen socialistické frakce Evropského parlamentu, který údajně vyjde s každým. Kdo je vlastně António Costa?

Costovy kořeny z celého světa

António Costa, celým jménem António Luís Santos da Costa, se narodil v roce 1961 v Lisabonu. Je synem spisovatele Orlanda da Costy a novinářky Marie Antónie Palla. Costa má portugalské kořeny po matce, jeho otec byl napůl Ind, z jedné čtvrtiny Francouz a ze čtvrtiny Mozambičan.

Costa vystudoval Právnickou fakultu Lisabonské univerzity, praxi se ale věnoval pouze krátce, než v 80. letech naplno odstartoval svou politickou kariéru.

Starosta, několikanásobný ministr a premiér

Costa se začal věnovat politické kariéře již krátce po studiích. Na začátku 80. let byl poprvé zvolen za socialisty do zastupitelstva hlavního města. Poté působil v 90. letech jako státní tajemník a následně ministr pro parlamentní záležitosti. V letech 1999-2002 zastával funkci ministra spravedlnosti a mezi lety 2005-2007 byl ministrem vnitřní správy.

Tehdejší ministr Costa se v květnu 2007 vzdal všech vládních funkcí a úspěšně kandidoval na pozici starosty Lisabonu, kde setrval až do roku 2015. V té době ho portugalská socialistická strana navrhla jako svého kandidáta na post premiéra. Po úspěchu ve volbách setrval v čele portugalské vlády tři volební období do konce roku 2023.

Pád třetí Costovy vlády kvůli korupční kauze

Na konci roku 2023 čelil António Costa společně s několika členy jeho štábu podezření z údajné korupce týkající se těžby lithia, výstavby datového centra či výroby vodíku z obnovitelných zdrojů.

Premiér podal v listopadu 2023 demisi s tím, že funkce předsedy vlády není slučitelná s jakýmkoliv podezřením ze spáchání trestného činu. Costa však dodnes nebyl z ničeho oficiálně obviněn a v probíhajícím vyšetřování vystupuje pouze jako svědek.

Samotné vyšetřování se stalo terčem kritiky poté, co státní zástupci v jeho průběhu přiznali několik závažných chyb. Obhajoba přišla dokonce s tím, že Costova vláda padla kvůli omylu, jelikož vyšlo najevo, že vyšetřovatelé v jednom z klíčových odposlechů zaměnili jméno premiéra Antónia Costy s tehdejším ministrem hospodářství Antóniem Costou Silvou.

Costa v EU

António Costa byl poslancem Evropského parlamentu za Socialistickou stranu (PES) a vedl kandidátní listinu pro volby do Evropského parlamentu v roce 2004, načež byl zvolen jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu. Působil také ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

Na letošním červnovém zasedání Evropské rady bylo rozhodnuto, že Costa na konci roku vystřídá Charlese Michela na postu předsedy. Bývalý portugalský premiér je známý tím, že za dobu svého působení v čele vlády vždy udržoval velmi dobré vztahy s většinou evropských lídrů. Jeho jméno ostatně podpořil i premiér Petr Fiala, který uvedl, že se se všemi kandidáty na klíčové unijní posty osobně zná a má s nimi dobrou pracovní zkušenost.

Za volbou Costy na jednu ze tří nejvyšších pozic v EU může být kromě dobrých vztahů ale i snaha o politickou vyváženost. Socialisticky zaměřený politik totiž doplňuje současnou lidoveckou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyen, která je horkou kandidátkou na znovuzvolení, a také liberální Kaju Kallas, která míří do čela unijní diplomacie.

Zdroj: portugal.gov.pt, Evropský parlament, Politico
Foto: Evropská rada, Rada EU, Profimedia

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

26.08.2024  Erasmus+ a Adam na pracovní stáži ve Španělsku Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688