Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.07.2024 09:14:00

Tuzemská inflace v zajetí střednědobých rizik - Rozbřesk

Dnes ráno byl zveřejněn výsledek inflace za červen. Meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 2,0 %, meziměsíčně pak poklesly o 0,3 %. Analytici přitom očekávali meziroční inflaci na úrovni 2,4 %, meziměsíšní pak na +0,2 %

Detailní pohled do struktury červnové inflace nabídneme krátce v průběhu dnešního dne, nyní se pojďme zaměřit na střednědobý inflační výhled, který je z našeho pohledu zatížen třemi hlavními riziky. Prvním je vývoj na trhu práce, který zůstává z historického pohledu stále velmi napjatý. I z tohoto důvodu počítáme s relativně svižným růstem mezd. Ten může ve druhé části roku zrychlit meziročně nad 8 %, což by bylo zvláště citelné v sektoru služeb, kde jsou mzdy dominantní nákladovou položkou. Inflace ve vybraných službách (restaurace, hotely apod.) proto může zůstat setrvačná po delší dobu.


Druhým rizikem je vývoj cen obchodovatelného zboží. Na rozdíl od zvýšené inflace ve službách se cenový růst ne-energetického zboží drží pod 1 %. Je ale otázkou, jak dlouho může tento desinflační impuls vydržet při pohledu na globální vývoj. Příkladem budiž prudké zdražování námořní kontejnerové dopravy v reakci na problémy v Rudém moři (viz graf). Proinflačním rizikem je i narůstající míra protekcionismu (viz vyšší evropská cla na čínské elektromobily), resp. další kolo obchodních válek v případě nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu.

Za třetí jde o ceny komodit, které jsou tradičně divokou inflační kartou – ať již je o potraviny nebo energetické suroviny v čele s ropou a zemním plynem. Za pozornost ale stojí i tzv. zelené kovy (měď, nikl, kobalt…), u kterých vidíme ve středně až dlouhodobém horizontu proinflační riziko v souvislosti s přechodem na nízkoemisní ekonomiku (nedostatečná nabídka vs. nadopovaná poptávka).

V našem základním scénáři počítáme s pozvolným poklesem inflace do blízkosti 2 % během letních měsíců. Ke konci roku však opětovně zaúřaduje statistická hra jménem srovnávací základna, která inflaci posune ke 3 %. Proinflační rizika však zůstávají ve hře, jak na svém červnovém zasedání ostatně potvrdila i centrální banka.

z

*** TRHY ***

Koruna

Koruna zůstává v defenzivě a během včerejší seance se poprvé od dubna dostala nad úroveň 25,20 EUR/CZK. Tuzemské měně nepomohla slabá čísla za průmysl, zatímco výsledek francouzských voleb měl jen omezený dopad. Dnes bude hlavním číslem dne inflace – my, analytický koncensus i ČNB očekáváme zvolnění z 2,6 % na 2,4 %. Rizika pro korunu vidíme asymetricky: pokud by inflace překvapila směrem dolů, pak koruna může atakovat úrovně nad 25,30 EUR/CZK. V případě lehce vyšší realizované inflace vidíme v tuto chvíli jen omezený prostor pro větší zisky.

Eurodolar
Včerejší vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Senátu mělo na eurodolarový trh mizivý dopad. Powell se totiž prezentoval velmi vybalancovaným projevem, když vyzdvihl významné zpomalení inflace (jež však zůstává nad cílem), přičemž o trhu práce uvedl, že je silný nikoliv však přehřátý. Na adresu načasování možného snižování úrokových sazeb odmítl Powell cokoliv říci.
Prázdninový režim na eurodolarovém trhu vydrží zřejmě i dnes a bude čekat na zveřejnění americké inflace za červen, které se odehraje zítra odpoledne. Dodejme, že Powell si své vystoupení dnes ve Sněmovně reprezentantů zopakuje, nicméně žádné překvapení od něj nečekáme.

Akcie

Předseda Fedu Jerome Powell včera hovořil v americkém Capitolu před členy Kongresu a komentoval svůj aktuální pohled na ekonomickou situaci. Zejména v první polovině obchodní seance jsme tak mohli na trhu pozorovat zvýšenou volatilitu. Akcie si ale jasný směr pohybu nevybraly, a tak se zhruba od poloviny obchodní seance pohybovaly okolo včerejšího závěru a větší pohyb indexy nepředvedly. Největší propad mezi akciemi v indexu S&P 500 včera zaznamenaly akcie Albemarle Corp. Ty odepsaly přes 8 %. Akcie se tak posunuly na úrovně, na kterých se pohybovaly naposledy v roce 2020.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688