Vlada.cz (Vláda)
Lidé  |  09.07.2024 17:25:00

Jindřich Vobořil končí v pozici národního koordinátora pro protidrogovou politiku

Předsedové koalice se na zasedání koaličních stran v úterý 9. července 2024 domluvili na odstoupení Jindřicha Vobořila, který po dohodě odchází z pozice výkonného místopředsedy Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a národního koordinátora pro protidrogovou politiku k 31. srpnu tohoto roku.

„Přijal jsem rozhodnutí pana Vobořila skončit ve funkci vládního koordinátora pro protidrogovou politiku. Protože si Jindřicha Vobořila vážím a jsem si vědom jeho odborných znalostí, těší mne, že bude nadále působit v pozici expertního poradce a jeho znalosti z oblasti závislostí budeme moci využívat i nadále,” uvedl předseda vlády České republiky Petr Fiala.

„Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, protože mám samozřejmě ambice věci nejen říkat, ale i měnit. Nicméně po dohodě s premiérem jsem se rozhodl z pozice národního koordinátora pro protidrogovou politiku odstoupit. Umožní mi to mnohem více času věnovat přímému výkonu práce v praxi, na konkrétních projektech a pro lidi, kteří to potřebují, a to jak z pozice předsedy správní rady Společnosti Podané ruce, tak přímo v roli terapeuta. Dále se chci spíše z advokační pozice věnovat politice nevládní, a to v mnou založeném Think tanku racionální politiky závislostí,“ řekl dosavadní národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil a dodal: „V posledním roce jsem řešil mnoho složitých témat a čelil tlaku některých velkých industrií. V oblasti drog, alkoholu, hazardu a tabáku se totiž pohybuje v ČR okolo 1,2 bilionu . Není tedy moc větších témat nejen z pohledu pohybu peněz, ale třeba také korupčních rizik. Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý a mám tzv. pro strach uděláno. Velmi si cením podpory premiéra Petra Fialy a jeho důvěry v moji odbornost. A jsem rád, že budu moci v roli expertní poradce nadále této složité agendě pomáhat.

„Oceňuji Vobořilovu profesionalitu, práci pro stát a výrazné zlepšení protidrogové politiky v ČR,” prohlásil předseda vlády a dodal: „Vobořil rozpracoval celou řadu velmi obtížných úkolů a připravil několik dobrých návrhů zákonů. Pro příklad vybírám zákon, kterým chceme regulovat látky, jako je kratom, tak, aby nebyly dostupné nezletilým, nebo zákon o regulovaném trhu s konopím, který momentálně koalice projednává.“

Jindřich Vobořil patří dlouhodobě mezi přední odborníky na problematiku závislostí, což dokládá jeho více než třicetiletá zkušenost s vedením a rozvojem zdravotnických a sociálních služeb a programů. Od konce 90. let pracoval na zřizování, rozvoji a hodnocení komunitních služeb zejména v oblasti drogové prevence, léčby a rehabilitace. Dále pracoval jako konzultant a rozvojový pracovník v zemích, jako je Afghánistán, Bolívie, Peru a v dalších zemích Latinské Ameriky, stejně jako v zemích střední a jihovýchodní Asie či v Ruské federaci.

V letech 20102018 působil jako národní koordinátor pro protidrogovou politiku, výkonný místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a ředitel Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR. Do pozice se opět vrátil v únoru 2022, je tak nejdéle sloužícím národním koordinátorem pro protidrogovou politiku; byl přímo podřízen šesti premiérům České republiky.

Osobně se podílel na mnoha významných změnách v ČR v oblasti legislativy, například zákonu č. 186/2016 Sb. (zákon o hazardních hrách), zákonu č. 65/2017 Sb. (zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek), tzv. mediálně známý jako tabákový zákon, a spolupracoval na změnách zákonů, které umožnily zařadit konopí mezi přípravky pro léčebné užití.

Prosadil přijetí tzv. integrované protidrogové politiky České republiky, tedy sjednocení politiky legálních a nelegálních látek a hazardního hraní v jeden celek. Do jeho příchodu existovala strategie vlády pouze pro oblast nelegálních drog. Současná vládní strategie a Vobořilův akční plán řeší všechny návykové produkty legálních i nelegálních závislostí a jejich regulaci, ale i rozvoj prevence a léčby.

V neposlední řadě dosáhl Jindřich Vobořil mezinárodního věhlasu pro Českou republiku. Významně se podílel třeba na vyjednávání tzv. Outcome dokumentu, podepsaného v roce 2016 Valným shromážděním OSN. Osobně se účastnil také tvorby Strategie EU v oblasti drog, přípravě tzv. závěrů Rady EU k lidským právům v drogových politikách schválených během českého předsednictví EU a celé řady rezolucí, z nichž některé byly předloženy a úspěšně dojednány za ČR v rámci OSN.

Vobořil klade důraz na to, aby politika v oblasti závislostí vycházela z těchto klíčových faktorů:

  1. Politika a intervence musí být vycházet z vědecky ověřených informací a evidence.
  2. Politika v oblasti závislostí musí být zaměřena na ochranu nejzranitelnějších skupin populace, tedy především dětí a dospívajících, lidí v obtížných situacích a duševně nemocných lidí.
  3. Trh má být regulován podle různé míry rizikovosti produktů se závislostním potenciálem.
  4. Regulovaná dostupnost méně rizikových látek je z pohledu prevence účinnější než úplná prohibice všech návykových látek.
  5. Prevence a léčba si zaslouží větší pozornost a rozpočet, než zákonné regulace samotné a je podle všech ukazatelů nejúčinnější částí politiky v oblasti závislostí.
  6. Politika v oblasti závislostí musí uplatňovat tzv. harm reduction přístup, tedy přístup zaměřený na snižování škod, minimalizaci dopadů a lidských právech.

 

Kontakt pro média:

Mgr. Jindřich Vobořil, národní koordinátor pro protidrogovou politiku
M +420 725 805 865, E-mail jindrich.voboril@vlada.gov.cz

Žádosti o rozhovor a otázky je možno zasílat prostřednictvím Davida Hluštíka, david.hlustik@vlada.gov.cz, +420 602 244 776.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688