Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  09.07.2024 13:09:00

Lídři EU schválili novou strategickou agendu na období 2024-2029

Lídři EU schválili novou strategickou agendu na období 2024-2029

Na posledním zasedání Evropské rady dne 27. června se vedoucí představitelé členských států Evropské unie dohodli na podobě budoucího směřování EU a schválili nové strategické cíle na období 2024–2029. EU chce cílit především na zajištění lepší připravenosti na budoucí výzvy.

Strategická agenda, která nastavuje politické a strategické cíle EU, se aktualizuje každých 5 let, a to v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu a před jmenováním nové Evropské komise. Přijímá ji jednohlasně Evropská rada, tedy nejvyšší představitelé členských států. Co se týče nově přijaté strategické agendy, ta je založena na 3 pilířích: hodnoty, bezpečnost a hospodářství.

Svobodná a demokratická Evropa

Evropská unie bude v příštích 5 letech cílit na důsledné dodržování zásad právního státu, objektivity, nediskriminace a rovnosti zacházení s členskými státy. Bude posilovat demokratickou odolnost, a to zejména prostřednictvím zapojení občanů, a klást důraz na ochranu svobody médií a plurality občanské společnosti.

EU se rovněž zaměří na boj proti zahraničnímu vměšování do demokratických procesů a proti pokusům o destabilizaci prostřednictvím dezinformací a nenávistných projevů. Mezi další cíle patří také ochrana demokratického diskurzu a podpora kulturního dědictví a rozmanitosti.

Silná a bezpečná Evropa

Nová strategická agenda reflektuje geopolitické změny a s nimi spojenou potřebu posílení obrany a bezpečnosti. V tomto kontextu se EU zavazuje k pokračující podpoře Ukrajiny v jejím boji za zachování své nezávislosti a územní celistvosti v rámci mezinárodně uznaných hranic. Strategická agenda uznává, že pro zajištění bezpečnosti Unie a rozvoj evropského obranného průmyslu musí EU alokovat značné finanční prostředky, proto je zdůrazněna potřeba investic, ale významné je také posílení evropské obranné technologické a průmyslové základny.

Zároveň bude EU věnovat zvláštní pozornost posilování odolnosti společnosti, bezpečnosti, stability a míru, a to jak v unijním sousedství, tak mimo něj. Cílit bude rovněž na aplikaci jednotného přístupu k řízení migrace a ochraně vnějších hranic. Kromě toho se EU bude připravovat na další vlnu rozšíření a provede případné nezbytné reformy, které umožní efektivní fungování evropských institucí i po dalším rozšíření.

V neposlední řade se členské státy zavázaly také k boji proti trestné činnosti offline i online, organizovanému zločinu, radikalizaci, terorismu a násilnému extremismu.

Prosperující a konkurenceschopná Evropa

EU se v příštích letech zaměří na posílení dlouhodobé konkurenceschopnosti a zlepšování ekonomické a sociální situace občanů. Mezi klíčové aspekty bude patřit mj. prohlubování vnitřního trhu, posilování kupní síly, vytváření kvalitních pracovních míst, ale i zajištění kvalitního zboží a služeb.

Mezi další cíle patří posílení soběstačnosti ve strategických odvětvích s důrazem na rozvoj průmyslu a podporu otevřené ekonomiky. V současném konkurenčním prostředí se EU zaměří na technologický rozvoj a inovace v souladu s dlouhodobým cílem zelené a digitální transformace. V rámci cesty ke klimatické neutralitě do roku 2050 však slibuje pragmatický přístup.

Neoddělitelnou součástí prosperující a konkurenceschopné Evropy je také podpora inovací a prostředí příznivé pro podnikání. V tomto kontextu se EU zavazuje k posílení evropského výzkumu, zajištění spravedlivé hospodářské soutěže, ale také k snížení regulační a administrativní zátěže. Ve všech stanovených cílech EU neopomíjí své občany, a proto se na příštích 5 let zaměří také na sociální politiky, například v oblasti vzdělávání, řešení demografických výzev, ale také i v oblasti zdraví.

Zdroj a foto: Evropská rada


Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

26.08.2024  Erasmus+ a Adam na pracovní stáži ve Španělsku Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688