Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.07.2024 13:15:00

Nedoceněný potenciál robotaxíků u Tesly? (video)

Poslední dny přinesly čerstvou vlnu úvah a spekulací o tom, jaký potenciál má pro Teslu autonomní řízení a robotaxíky. Ronald Jewsikow ze společnosti Guggenheim na CNBC vysvětloval, proč by robotaxíky mohly pro Teslu představovat příležitost, ale stejně tak i hrozbu.

Analytik má u Tesly doporučení prodávat a kvůli současnému posilování ceny jejích akcií tak má za sebou „bolestivý měsíc“. Ovšem svůj pohled na akcii nemění, poptávka po elektromobilech je podle něj stále slabá, došlo jen k „mírnému zlepšení oproti prvnímu čtvrtletí“. Zhoršení čeká expert i na straně ziskových marží a poukázal také na to, že Tesla ztrácí tržní podíl na čínském trhu. Ten přitom již dosáhl takové velikosti, že se dá čekat klesající tempo jeho růstu. V kombinaci s nižším tržním podílem Tesly to podle analytika představuje výzvu.

Jewsikow míní, že Tesly se znatelně dotknou i nově zavedená cla v Evropě, a to u vozů, které sem přicházejí z čínských výrobních linek. K chování samotné akcie pak uvedl, že jej do značné míry ovlivňují úvahy o robotaxících. Ty mohou nyní nabírat na intenzitě, ale podle experta investoři nakonec pochopí, že jde o technologii, která bude využívána až ve vzdálenější budoucnosti. K tomu se už na trhu pohybují společnosti, které chtějí v této oblasti také podnikat. „Z nějakého důvodu ale nemají valuace, kterým se díky robotaxíkům těší Tesla.“

Tesla přijde s detailnějšími informacemi ohledně robotaxíků, bude to podle analytika maximálně „agresivní časový plán“, který ale nebude mít dostatečnou důvěryhodnost. K tomu Jewsikow dodal, že hodnotu Tesly odhaduje i na základě diskontování očekávaného toku hotovosti a tato metoda vede k odhadům, které se pohybují kolem 150 dolarů za akcii. Nemůže ale Tesle pomoci plán na zavedení vyšších cel na čínské elektromobily dovážené do USA?

Analytik na uvedenou otázku odpověděl, že ano. On sám se však nikdy nedomníval, že by automobilky jako BYD měly někdy na americkém trhu silnější pozici. I proto, že obě hlavní politické strany mají proti takovému vývoji silné výhrady. Přesto však se dá očekávat, že konkurence Tesly bude sílit, a to kvůli automobilkám, jako je Rivian, ale i tradičním výrobcům automobilů. Ti by podle experta měli být postupně schopni přicházet na trh s levnějšími vozy, na slibné cestě je v tomto ohledu například Kia a Huyndai.

O Tesle na CNBC hovořil i Tom Narayan z RBC Capital, podle kterého je nyní příliš velká pozornost věnována pozitivnímu překvapení na straně prodejů. Mezi hlavní témata přitom patří autonomní řízení a robotaxíky. Hodnotu akcií pramenící z této oblasti pak odhaduje na základě predikcí vývoje celého trhu, pravděpodobného podílu Tesly na něm a pravděpodobného vývoje cen.

Analytik podle svých slov používá velmi konzervativní odhady, včetně toho, že do této oblasti budou expandovat i společnosti jako Uber. Podle něj tak Tesla může nakonec mít asi 20% podíl na trhu. Narayan tedy míní, že trh s robotaxíky dosáhne „obrovských“ rozměrů a celosvětově z něj Tesla získá podíl dosahující hodnoty 400 miliard dolarů. U akcie pak podle něj nyní dochází k obratu v sentimentu, a to pozitivním směrem.

Zdroj: CNBC

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 14:35  USA: Míra nezaměstnanosti stoupla více, než trhy čekaly ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:10  US100 klesá před NFP X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688