Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.07.2024 10:20:00

Morgan Stanley radí kupovat francouzské akcie než se po volbách politické riziko vypaří

Investoři by měli nakupovat francouzské akcie než dojde na nedělní druhé kolo předčasných parlamentních voleb, protože podle stratégů Morgan Stanley se trh po jednom ze dvou nejpravděpodobnějších výsledků odrazí zpátky nahoru.

Po politickém manévru, který měl za cíl zabránit Národnímu sdružení Marine Le Penové (Rassemblement national – RN) získat absolutní většinu v parlamentu, francouzské dluhopisy již narostly, uvedly ve čtvrteční zprávě stratéžky Morgan Stanley Marina Zavolock a Regiane Yamanari. Investoři do akcií by tak měli následovat jejich příklad a navýšit expozici na tuto zemi, dodaly.

Centristická skupina Emmanuela Macrona i levicová aliance proti Le Penové strategicky stáhly 223 kandidátů z volebních obvodů ve snaze vyhnout se rozdělení opozice vůči krajní pravici a snížit její šance na dostatek křesel k sestavení vlády. To znamená, že žádná strana pravděpodobně nezíská 289 křesel potřebných pro získání většiny, uvedl tým Morgan Stanley.

„Věříme, že po zbývajících dvou klíčových francouzských volebních scénářích – žádná většina a absolutní většina RN – by nakonec přišlo oživení na francouzských a širších evropských akciových indexech,“ napsaly.

Zavollock a Yamanari radí nakupovat evropské akcie obranného průmyslu, italské banky, francouzskou banku BNP Paribas, francouzskou společnost na výrobu stavebních materiálů Saint Gobain a energetickou společnost Veolia Environnement.

Od 9. června, kdy Macron šokoval investory vyhlášením předčasných voleb, klesl index CAC 40 o 4,6 %, zatímco euro vůči dolaru oslabilo a výnosová prémie francouzských dluhopisů oproti německým se rozšířila. Výprodej smazal z hodnoty francouzských akcií více než 200 miliard eur.

Francie dluhopisy

Prémie výnosů francouzských dluhopisů dosáhla vrcholu na přibližně 85 bazických bodů kvůli obavám, že se francouzské veřejné finance zhorší. Od té doby ustoupila na zhruba 65 bazických bodů a po neděli by se mohla dále stlačit na zhruba 60 bazických bodů, napsal Lorenzo Testa z Morgan Stanley. Euro pravděpodobně zaznamená krátkou rally kolem 1 %, uvedla firma Wanting Low.

Nejhorším možným výsledkem pro akciové investory by bylo vítězství levicové Nové lidové fronty, uvedla firma. Pokud vyhraje Národní sdružení, jeho program hospodářské politiky může být umírněnější, než tomu bylo v minulosti, dodal Morgan Stanley.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688