Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Ze světa  |  05.07.2024 09:29:44

Pro britské konzervativce je volební výsledek horší než potopení Titaniku

Britští konzervativci utrpěli volební porážku historického rozsahu. Labouristé triumfují. Trhy jsou ale celkem v klidu, termínové kontrakty na britské akcie rostou, libra zpevňuje. Jak to? Vždyť labouristé jsou středolevou partají, kterou trhy tradičně příliš rády neměly. Rozhodně mnohem méně než pravicové konzervativce.

Jenže trhy – tedy akcioví, dluhopisoví, měnoví investoři a další – mají v živé paměti britskou dluhopisovou krizi během jepičího vládnutí kabinetu premiéry Liz Trussové od září do října 2022. Té zlomilo vaz, když slíbila výrazné daňové škrty, aniž by ovšem řekla, kde na ně vezme peníze.

Vyhlídka dalšího zadlužování britské veřejné kasy vylekala trhy natolik, že začaly za půjčení Británii požadovat citelně vyšší úrokovou míru, která by zohlednila navýšené riziko platební neschopnosti monarchie. Vznikla tak britská dluhopisová krize, kterou musela zažehnávat dokonce tamní centrální banka. Krize přitom Trussovou stála premiérské křeslo, do nějž tak mohl usednout nyní končící Rishi Sunak.

V nynějších volbách bude Trussová ráda, pokud uhájí své křeslo v parlamentu. Což jen podtrhuje rozsah debaklu konzervativců. Labouristy ale od rozmáchlejších reforem odstaví dluhopisové trhy, stejně jako odstavily Trussovou.

Pokud by snad labouristé chtěli ekonomiku reformovat stylem navyšování výdajů bez odpovídajícího zvýšení příjmů, dluhopisové trhy jim – jako Trussové – rychle ukážou, že tudy cesta nevede. Právě víra v tuto ukázňující roli dluhopisových trhu dnes pohání vzhůru britské akcie a zpevňuje libru.

Vítězství labouristů je z hlediska trhů příznivě ještě – možná paradoxně – právě pro svoji drtivost. Ta by totiž měla zajistit tolik kýženou stabilitu země, bez parlamentního rozklížení. To je po letech skandálů a fatálních přehmatů v podání konzervativců – včetně zmíněné dluhopisové krize za vlády Trussové – z hlediska trhů vítaná změna, dokonce i když ji přináší levice.

Konzervativci platí nejen za své skandály a fatální přehmaty. A platí vydatně. Jejich „míra přežití“ v křesle zákonodárce, jak ji spočetl jistý britský profesor politologie, byla ve včerejších volbách 41 procent. Přitom cestující v druhé třídě Titaniku měli míru přežití 42 procent. Takže příměr, že pro konzervativce je výsledek voleb horší než zkáza Titaniku, vlastně platí doslova.

Klíčovým důvodem této jejich zkázy je to, že sice „zařídili“ brexit, avšak nedokázali doručit sliby s ním spojené. Vždyť jedním z těch zásadních bylo omezení imigrace. Přitom v letech 20212023 imigrace do Británie poměrně dramaticky narostla, na historicky rekordní hodnoty. V roce 2021 činila čistá imigrace do země takřka půl milionu osob, o rok později dokonce přes 700 tisíc osob a loni pak šlo o takřka 700 osob. Pro srovnání, v letech 20042010 odpovídala imigrace do Británie v průměru necelým 300 tisícům osobám ročně.

To přitom byla doba po rozšíření EU, ale zároveň ještě předtím, že se v nejvyšších politických kruzích začala možnost brexitu, resp. referenda o něm, vážně skloňovat. Byla to ale tedy doba, kdy u britské veřejnosti zásadně bujela nespokojenost se členstvím v EU. Mnohým Britům tehdy vadili přísloveční polští instalatéři. Že se po brexitu dostane počet přistěhovalců až na více než dvojnásobek tehdejšího průměru, a že navíc půjde převážně o osoby s horší uplatnitelnosti na trhu práce, než jakou má polský instalatér, to čekal málokdo.

I proto je nynější rozčarování z vlády konzervativců tak enormní a jejich porážka tak masivní.


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank


TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688