Research (eToro)
Přeprava  |  04.07.2024 11:56:28

Ceny námořní nákladní dopravy prudce rostou, zdražování v obchodech je na obzoru

Ceny námořní přepravy již řadu týdnů rostou. Průměrné náklady na přepravu kontejneru jsou nyní o více než 250 % vyšší než před rokem. A ceny by mohly růst i nadále, což by mohlo značně zatížit obchod a boj s inflací. Za mnohé výrobky zaplatíme více a klesnou i zisky maloobchodníků. Na druhou stranu z toho těží lodní společnosti, přičemž akcie společnosti Maersk minulý týden vzrostly o více než 8 %.

Ceny námořní přepravy, tedy náklady na přepravu zboží po celém světě, v posledních týdnech neustále rostou. Podle poradenské společnosti Drewry činí nyní náklady na přepravu standardního námořního kontejneru (76,2 m3, do kterého se vejde 25 europalet) v průměru 5318 USD, což je o 256 % více než před rokem. Průměrná cena přepravy za prvních šest měsíců letošního roku činila 3579 USD, což je o 30 % více než průměr za posledních 10 let (2748 USD).
 
Útoky Hútíů na lodě v Rudém moři donutily námořní nákladní lodě vyhnout se této oblasti a zvolit delší trasy. Alternativní lodní trasy kolem jižní Afriky nejenže prodlužují vzdálenost o přibližně 11 000 námořních mil (a dobu přepravy o 1-2 týdny), ale také zvyšují náklady na palivo přibližně o 1 milion dolarů na jednu plavbu. V důsledku toho se průměrné náklady na přepravu na trase Šanghaj-Rotterdam zvýšily nejvíce ze všech 8 hlavních tras, a to o 458 % za posledních 12 měsíců. Na této trase chybí 10-15 % kapacity. 

Ve světě se objevují i další omezení. V Panamském průplavu byla kvůli nízkému stavu vody snížena rychlost lodí.  Snížilo se také množství nákladu, které mohou lodě přepravovat. V důsledku toho trvá přeprava zásilek z Číny na východní pobřeží USA přibližně o 7-10 dní déle. Singapur, druhý největší přístav na světě, rovněž vykazuje známky přetížení. Obvykle se zde lodě zastavují na jeden nebo dva dny, ale nyní jsou některé z nich nuceny svůj pobyt prodloužit. 

Všechny tyto podmínky spolu se silnou poptávkou z USA a Evropy ženou ceny výš. Z toho těží kontejneroví přepravci. Cena akcií společnosti Hapag-Lloyd vzrostla od začátku roku o téměř 16 %, ačkoli za posledních 12 měsíců ztratila více než 15 %. Akcie společnosti Maersk naopak za posledních pět dní posílily o více než 8 %, ale od začátku roku klesly o 2 %.

S rostoucími cenami námořní přepravy rostou i ceny letecké přepravy. Podle společnosti Xeneta byly ceny zásilek ze Střední Asie a Blízkého východu do Evropy v květnu o 110 % vyšší než před rokem. Sazby na trasách z jihovýchodní Asie a Číny do Severní Ameriky vzrostly o 65, resp. 43 %, zatímco sazby na trase Čína-Evropa zaznamenaly rovněž dvouciferný růst, když meziročně vzrostly o 34 %. 
 
Rostoucí náklady na dopravu budou znamenat vyšší ceny většiny importovaných výrobků. Některé výrobky mohou dorazit se zpožděním, což může způsobit i dočasný nedostatek. A rostoucí ceny by mohly zvýšit inflační tlaky. A to v době, kdy současné napětí mezi USA/Evropou a Čínou může vést k dalším clům nebo obchodním omezením.

Paweł Majtkowski, analytik společnosti eToro
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688