Export (export.cz)
Export  |  04.07.2024 11:10:00

Malajsie plánuje výstavbu nových spaloven odpadu

Malajsijská vláda identifikovala 18 možných lokací pro navrhované spalovny komunálního odpadu s přeměnou na elektrickou energii (waste-to-energy), které mají sloužit k environmentálně šetrnějšímu využití a spalování odpadu na poloostrovní části Malajsie. Tento plán je zatím jedním z nejvýznamnějších kroků této dekády na poli rozvoje odpadového hospodářství. Zároveň má ambici pomoci dosáhnout smělého cíle využití 70 % energie z obnovitelných zdrojů.

Moderní spalovny nepůsobí nijak odstrašujícím dojmem, jak ukazuje ilustrační snímek z Dánska. Foto: Shutterstock

Ministr bydlení a lokálního rozvoje Nga Kor Ming oznámil počátkem července vytipování vhodných lokací, což vytváří předpoklad pro předložení záměru vládě k rozhodnutí o financování. Jsou mez nimi Jabi a Padang Cina v Kedahu, Bukit Payung, Seelong a Sedili v Johoru, Jabor-Jerengau a Belenggu v Pahangu, Sungai Udang v Melacce, Rawang v Kuala Lumpur, Jeram, Tanjung Dual Belas a Rawang Dua v Selangoru, Pulau Burung v Penangu, Lahat, Taiping a Manjung v Peraku, Tertak Batu v Terengganu či Jedok v Kelantanu.

Toto rozmístění koreluje nejen s centry osídlení v Malajsii, geografickou distribucí průmyslu, ale i s potřebami, vycházejícími z nedostatku existujících spaloven komunálního odpadu a potřebami energetické poptávky.

ODKLON OD SKLÁDKOVÁNÍ

V současné době oznámilo dotyčné ministerstvo záměr předložit projekty rovněž veřejnosti, a to s cílem diskutovat udržitelnost těchto projektů s dotčenými komunitami. Ruku v ruce s tím chce informovat o kladech a záporech dosavadního modelu skládkování, které chápe Malajsie nejen jako přežité, ale také nákladné, když náklady na rekultivaci jedné takové skládky stojí v přepočtu cca 100 milionů korun. Další nevýhodou je velký zábor půdy, když jedna taková velkoobjemová skládka zabere několik desítek tisíc akrů půdy. Příležitosti pro firmy tedy vzniknou i v oblasti rekultivací, monitoringu a recyklace.

VLÁDNÍ INICIATIVY A PROGRAMY

Záměr vystavit tyto zdroje přeměny odpadu na zelenou energii jsou v souladu s plánem Malajsie zvýšit míru recyklace z 33 % na 40 % v roce 2025. Další vládní iniciativou je program Odpad za hotovost („Trash for cash“), kdy některé nákupní mally slouží jako sběrná centra pro starý papír či použitý olej. Výstavba těchto spaloven do roku 2040 patří také mezi takové iniciativy. Jejich výstavbou by se objem nového odpadu ukládaného na skládkách snížil o 85 %.

Celková plánovaná kapacita těchto 18 spaloven činí 600 megawattů pocházejících z obnovitelné energie, čímž Malajsie rovněž nakročí směrem k plánovanému cíli 70 % kapacity pocházející z OZE, kterou si nadefinovala v Národní strategii energetické tranzice 2050.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Výstavba takového množství spaloven přináší obrovské množství příležitostí pro uplatnění i zahraničních firem. Koneckonců Malajsie veřejně deklaruje zájem se učit od Evropy, a tudíž i přejímat technologie, osvědčené touto metodou. Kromě samotné výstavby, případně dodávky investičních celků, se mohou zapojit do rozvoje celého sektoru i dodavatelé technologií ze sektoru odpadového hospodářství. Spalovny rovněž budou vyžadovat software, energetické řídící systémy a další řešení. Další šance skýtá oblast svozu odpadu, výstavba sběrných míst, recyklačních a separačních technologií či filtrů pevných i kapalných částic.

Milan Dostál, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Kuala Lumpur

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688