Allianz Trade (Allianz Trade)
Makroekonomika  |  04.07.2024 11:11:56

Celosvětový růst HDP bude vyšší pouze 0,1 %. Inflaci se podaří zkrotit až v roce 2025

Celosvětový růst HDP pro období 2024-2025 by měl dosáhnout pouze o 0,1 % vyššího růstu než v roce 2023. Dle nejnovější analýzy společnosti Allianz Trade jsou důvodem přetrvávající rizika recese v eurozóně, a dokonce zvyšující se rizika v USA, kde se očekává zpomalení růstu HDP na 1,7 %. Klíčovými faktory pro pomalý celosvětový růst HDP jsou válečné konflikty a nejistota spojená s konanými volbami v klíčových světových ekonomikách. Analýza také předpovídá, že centrálním bankám se podaří dosáhnout inflačních cílů pravděpodobně až na počátku roku 2025, tedy o šest měsíců později, než se původně očekávalo.

Nadcházející výsledky voleb v USA, Velké Británii či Francii a vývoj válečných konfliktů opět prověří odolnost ekonomik. Globální růst dosáhl v prvním pololetí svého dna, ale v globálním výrobním sektoru je stále přebytek nabídky a zejména v eurozóně je nízká poptávka. „Rizika recese v eurozóně přetrvávají a v USA se dokonce zvyšují, což je způsobeno zejména stavem trhu práce – postupně dochází k navyšování nezaměstnanosti. V letech 2024 a 2025 očekáváme růst globálního HDP na 2,8 %, přičemž v USA růst zpomalí svůj růst na 1,7 % a v eurozóně dosáhne zvýšení na 1,4 %. Čína bude i nadále zvládat zpomalení svého růstu (+4,3 % v roce 2025). Vliv na tyto výsledky má především zvýšená nejistota z výsledků voleb v supervolebním roce (volby v USA, Velké Británii či Francii) a pokračující globální konflikty. Ve více nepříznivém scénáři (větší fiskální skluz a nadále rostoucí geopolitická rizika) by znamenal o 1,5 p.b. nižší globální růst a o 1 p.b. vyšší inflaci. To by například znamenalo udržení úrokových sazeb na vyšší úrovni po delší dobu,“ vysvětluje Dalibor Trojek, ředitel české pobočky Allianz Trade.

 
Prognóza vývoje růstu HDP, Zdroje: LSEG Datastream a Allianz Research

Klíčovým makroekonomickým ukazatelem pro následující měsíce bude i inflace. Centrální banky odložily nebo zpomalily své cykly uvolňování kvůli inflaci. „Inflačních cílů bude pravděpodobně dosaženo na počátku roku 2025, tedy o šest měsíců později, než se původně očekávalo. V celosvětovém měřítku by inflace měla v roce 2025 dosáhnout 3,9 % po 5,6 % v roce 2024, přičemž v USA by měla směřovat k 2 % a v eurozóně 2,1 %. Čína by se naopak měla dostat z deflace (+1,5 %),“ říká Dalibor Trojek.
Inflace začala růst i ve střední Evropě – údaje za duben však ukazují oživení inflace v Česku (2,9 % meziročně, březen 2,0 %), Polsku (2,4 %, březen 2,0) a Maďarsku (3,7 %, březen 3,6 %). Za tímto obratem stál především výraznější růst cen potravin. Vývoj inflace by však měl kopírovat celosvětové prognózy. Celková inflace v Česku (3,7 % meziročně v prosinci) Polsku (3,6 %) a Maďarsku (4,8 %) se do konce roku 2024 opět zvýší nad cílové hodnoty centrální banky.  V roce 2025 by se měla inflace postupně zmírňovat a vracet se do horní poloviny cílových pásem.

 
Prognóza vývoje inflace, Zdroje: LSEG Datastream, národní statistiky, Allianz Research

Allianz Trade

Allianz Trade je světovým lídrem v pojištění pohledávek s více než 52 000 klienty a zastoupením ve více než 50 zemích.

Allianz Trade je členem skupiny Allianz. Specializuje se na pojištění komerčních rizik dodavatelských úvěrů proti neplacení ze strany odběratele. V České republice působí již od roku 1997.

Více informaci na: www.allianz-trade.com/cs_CZ.html

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688