Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  04.07.2024 11:01:32

Růst tržeb v maloobchodu zpomaluje

„V dubnu tržby v maloobchodě pokračovaly v meziročním růstu a stejně tomu bylo v květnu. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ČSÚ. V dubnu se v porovnání se stejným obdobím zvýšily o 5,3 %, v květnu pak meziročně o 4,4 %. Co se týká meziměsíčního vývoje, tržby v maloobchodě začaly nabírat opačný směr. Růstová trajektorie, kterou maloobchod v lednu započal, v dubnu začala brzdit. Meziměsíčně tehdy tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel reálně stagnovaly, v květnu se pak tržby dokonce meziměsíčně snížily o 0,1 %,“ komentuje data Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

Růst zaznamenaly tržby za prodej a opravy motorových vozidel, meziročně se zvýšily o 2,0 %, meziměsíčně pak o 0,1 %. Tržby za pohonné hmoty a nepotravinářské zboží v květnu meziměsíčně shodně klesly o 0,5 %, naopak tržby za potraviny vzrostly o 0,6 %. Meziročně tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,1 %, za potraviny o 4,2 % a za pohonné hmoty o 2,2 %. Největší meziroční růst, o 18,0 %, zaznamenaly tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, dařilo se také internetovým a zásilkovým obchodům. Jejich tržby vzrostly v květnu meziročně o 14,5 %. Tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím se navýšily o 5,9 %, za zmínku pak stojí také tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží, které se zvýšily o 13,2 %,“ popisuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 

Otázkou však bude další vývoj. Důvěra v českou ekonomiku se totiž v červnu mezi spotřebiteli snížila o 0,6 bodu na hodnotu 101,0 a klesala tak již druhý měsíc v řadě. Češi navíc v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení celkové kondice tuzemské ekonomiky. Důležitá pak pro spotřebitele bude i letošní úroda. Podle prvních odhadů sklizní k 10. červnu se oproti loňskému roku očekává úroda základních obilovin nižší o 8,8 %; loňská sklizeň však byla nadprůměrná. Česko je v produkci základních obilovin dlouhodobě soběstačné, je však možné, že se zhoršená úroda propíše i do cen pro spotřebitele. Například očekávaná úroda řepky je meziročně nižší o 20,2 %. Řepka je přitom široce využívána v potravinářském, ale i krmivářském průmyslu,“ dodává Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688