NSS (nssoud.cz)
Zákony a právo  |  03.07.2024 04:00:00

Volební senát na dnešní poradě rozhodl o další části volebních stížností

Volební senát se na dnešní poradě zabýval částí volebních stížností, které se týkají voleb do Evropského parlamentu.

Ve věcech sp. zn. Vol 11/2024 a Vol 7/2024 navrhovatelé namítali neplatnost volby Danuše Nerudové. Na hlasovacích lístcích byl podle nich uveden nesprávný údaj o tom, že kandidátka není členkou žádné politické strany, i když od 3. 6. 2024 už naopak byla členkou hnutí STAN. Tím se prý kandidátka dopustila určitého „podvodu“ na voličích.

Volební senát navázal na svou předchozí judikaturu (usnesení ze dne 29. 6. 2006, čj. Vol 42/2006-24, David Rath). Už v minulosti totiž vyslovil, že při změně údajů – konkrétně údajů o politické (ne)příslušnosti – v době mezi zadáním hlasovacích lístků do tisku a dnem voleb je třeba analogicky postupovat podle ustanovení volebních zákonů, která se týkají opravy zřejmých tiskových chyb. Ačkoli samotný zákon o volbách do Evropského parlamentu nestanoví, že údaje o kandidátech uvedené na hlasovacích lístcích musejí být správné (aktuální) ke dni voleb, a pro případ změny údajů ani výslovně nepředepisuje žádné konkrétní kroky, bylo přesto třeba postupovat analogicky podle ustanovení o opravě zřejmých tiskových chyb (§ 26 odst. 5 zákona).

Ministerstvo vnitra tak mělo za součinnosti volební strany a prostřednictvím krajských úřadů zajistit vyvěšení informace o změně údaje, tedy o členství Danuše Nerudové v hnutí STAN, ve volebních místnostech. Pokud se tak nestalo, byl zákon porušen.

To však nemohlo výsledek volby této kandidátky ovlivnit (natož hrubě). Jakkoli se Danuše Nerudová dříve, tedy konkrétně v prezidentských volbách, prezentovala jako nezávislá kandidátka (neboť ji tehdy nenavrhla žádná strana ani hnutí, respektive poslanci či senátoři, ale kandidovala na základě podpisů občanů), ve volbách do Evropského parlamentu ji naopak už navrhlo hnutí STAN. Za ně před volbami vystupovala jako „lídryně“, tedy hlavní tvář volební kampaně. Už to voličům muselo dostatečně jasně ukázat, že Danuše Nerudová zastává hodnoty hnutí STAN a sdílí jeho program. Tomu, že Danuše Nerudová do hnutí i vstoupila, se pak v tzv. horké fázi volební kampaně věnovala řada médií, a lze tak předpokládat, že voliči byli s touto novinkou dostatečně seznámeni. Volební senát proto oba návrhy zamítl.

Další stížnosti vedené pod sp. zn. Vol 14/2024, Vol 18/2024 a Vol. 19/2024 soud odmítl z důvodu, že navrhovatelé ani po výzvě neodstranili vady návrhu. Konečně návrh ve věci sp. zn. Vol 21/2024 odmítl proto, že nebyl podán přímo NSS, a navíc byl uplatněn po zákonem stanovené lhůtě.

Čtyři návrhy podané elektronicky volební senát v mezidobí odložil, neboť nebyly podepsány uznávaným elektronickým podpisem, a proto k nim Nejvyšší správní soud nemohl přihlížet. Jinak řečeno, v těchto případech nebylo řízení zahájeno a soud o těchto podáních nerozhodoval.

Volebnímu senátu tak zůstává k rozhodnutí návrh vedený pod sp. zn. Vol 17/2024. V tomto řízení si v minulém týdnu vyžádal volební dokumentaci z řady volební okrsků a dále se jí zabývá.

Zákonná lhůta pro rozhodnutí o stížnostech na volby do Evropského parlamentu končí 12. 7. 2024.

Celá usnesení jsou k dispozici na úřední desce soudu, www.nssoud.cz.

Další informace naleznete zde Volební senát rozhodl o prvních návrzích týkajících se voleb do Evropského parlamentu — Nejvyšší správní soud (nssoud.cz), Souhrnná informace k podáním týkajícím se voleb do Evropského parlamentu — Nejvyšší správní soud (nssoud.cz) a zde Volby do Evropského parlamentu a pravomoc NSS v těchto volbách — Nejvyšší správní soud (nssoud.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688