Redakce (Kurzy.cz)
Z regionů  |  02.07.2024 19:45:18

Svižnější internet, bezpečnější připojení. Školy v Bohumíně investují miliony do modernizace sítí

Časy papírových žákovských knížek, stravenek a meotarů jsou nenávratně pryč. Školy se dnes bez digitálních technologií a kvalitního připojení neobejdou. Díky evropské dotaci si během prázdnin zajistí čtyři bohumínské základky lepší a bezpečnější počítačovou síť. Modernizace přijde celkem na 18 milionů korun.

Kontrolování známek, omlouvání nepřítomnosti, odhlašování obědů. Každý rodič už pochopil, že bez mobilu, tabletu nebo počítače v dnešní době se školou komunikovat nejde. I část výuky se přesunula do digitálního světa, což nutí školy modernizovat sítě tak, aby byly funkční, rychlé a hlavně bezpečné.

Hned čtyři bohumínské základní školy se proto během prázdnin pustily do vylepšení konektivity. „Pořídí se do nich nové servery, které budou celou síť obsluhovat, dále přepínače sloužící k propojení jednotlivých počítačů, antivirové systémy a firewall pro ochranu před hackerskými útoky. Nebude chybět ani software pro správu celé počítačové sítě. Díky tomu se v našich školách zlepší internetové připojení, zabezpečení a nákupem digitálních učebních pomůcek i podmínky ve výuce,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Školy si od modernizace sítí slibují především lepší zázemí pro vzdělávání dětí. „Naši žáci budou moci využívat nové dotykové tabule. Celá budova bude pokryta Wi-Fi sítí. Dosud jsme měli místa, kde byl signál slabý, popřípadě vůbec žádný. Projekt nám zajistí spolehlivější a rychlejší připojení. V minulosti jsme se občas potýkali s výpadky, po dokončení očekáváme větší stabilitu. Výhodou bude i silné zabezpečení proti případným útokům zvenčí a systém současně poslouží jako prevence kyberšikany v rámci školy,“ popsal Adam Piechowicz, pedagog a koordinátor informačních a komunikačních technologií Benešovy základní školy.

Pořízení nových síťových systémů není levnou záležitostí a ze svých prostředků by na ně školy nedosáhly. Využily proto možnosti získat dotaci z Operačního programu Spravedlivá transformace, která jim uhradí pětaosmdesát procent nákladů. Se zbývající částkou pomůže město. V základní škole ČSA přijde nová síť na 5,7 milionu, v Benešově škole na 5 milionů, v Bezručově škole počítají s výdaji 3,8 milionu a v pudlovské škole 3,3 milionu korun.

„O nutnosti a potřebnosti takové investice není pochyb, proto jsme školám přislíbili navýšení rozpočtu tak, aby byly schopny projekt doplatit. Vyřízení dotace, veřejnou soutěž i samotnou realizaci si školy zajistily samy,“ doplnil Bruzl s tím, že hlavní část prací bude hotova do konce prázdnin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688