Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.07.2024 10:52:00

Trhy v pozdní fázi cyklu, táhnout bude stále kvalita (Morgan Stanley) (video)

V USA stále panuje neobvyklé nastavení celkové ekonomické politiky. Na fiskální straně je totiž stále hodně uvolněná a to tlačí centrální banku k tomu, aby udržovala sazby vysoko. Pro CNBC to uvedl Mike Wilson z Morgan Stanley. Sazby jsou podle něj příliš vysoko, což má jasně ukazovat inverze výnosové křivky. Tedy stav, kdy se výnosy dlouhodobých dluhopisů pohybují pod výnosy obligací krátkodobých. Jak vidí stratég situaci na akciích?

Podle Wilsona se vysoké sazby promítají do dění na akciovém trhu, kdy doléhají na většinu titulů a investoři se tak snaží najít „záchranné čluny“. Těmi se stávají velké technologické společnosti a obecně „kvalitní růstové akcie“. Celková volatilita trhu je přitom nízká, ale „pod povrchem naopak enormní“. Podle stratéga to připomíná situaci, v níž by lidé na lodi neustále přebíhali z jedné její části na druhou, ale celkově by se jejich pohyb vyrovnával a loď jako celek by tak byla stabilní.

Wilson nečeká, že rally na akciovém trhu se bude výrazně rozšiřovat na širší počet titulů. Podle něj je stále nejatraktivnější kvalitní část trhu. Tedy akcie společností s dobrou pozicí na jejich trhu, dobrým managementem, silnou rozvahou atd. Podle experta přitom americká ekonomika letos přináší zklamání v tom smyslu, že její tempo růstu zaostává za očekáváním. Vývoj na akciích, který nahrává defenzivnějším titulům a zmíněnému růstu, pak také naznačuje, že se hospodářství nachází v pozdní fázi cyklu.

Akcie jsou nyní podle Wilsona naceněny na scénář hladkého přistání, které by nemělo přinést výrazné ochlazení ekonomického růstu. Otázkou ale je, co by v případě naplnění tohoto scénáře mělo u akcií představovat impuls pro další růst. Pokud by se pak situace v ekonomice měla vyvíjet hůře, ukázalo by se to podle experta nejvíce na trhu práce. Ten pozorně sleduje i americká centrální banka. Wilson přitom míní, že varovným indikátorem by mohla být nižší tvorba pracovních míst či růst nezaměstnanosti.

Pokud by se pak situace na trhu práce zhoršovala a Fed snížil sazby, trhy by z toho moc velkou radost mít nemusely, protože by převažovaly obavy z horší situace v celé ekonomice. Rozhodovalo by ale to, jak moc by sazby klesly. Hlavním rizikem pro akcie je tedy podle Wilsona zpomalení ekonomického růstu, k tomu pak opětovné zvýšení inflace a ve třetím případě růst časových prémií na dluhopisových trzích vyvolaný obavami z fiskálního vývoje v USA.

Zdroj: CNBC

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688