Město Vsetín (mestovsetin.cz)
Z regionů  |  01.07.2024 08:03:00

Občané zaslali šest námětů na zvelebení Vsetína

Občané Vsetína podali ve stanovené lhůtě šest námětů na využití jednoho milionu korun, který se radnice rozhodla vyčlenit do pátého ročníku participativního rozpočtu města Vsetína, jenž nese název „VSETÍN PODLE NÁS“. Odborníci nyní posoudí, zda tyto náměty splňují všechna pravidla participativního rozpočtu. Z navržených projektů, jež úspěšně projdou posuzováním, následně občané vyberou v anketě ten vítězný, který radnice realizuje.
Foto: Ondřej Hurta
Občané zaslali šest námětů na zvelebení Vsetína

Vsetín je dlouhodobě zapojen do programu Zdravé město a místní Agenda 21, který zavádí prvky trvale udržitelného rozvoje do praxe. Jeho cílem je zapojovat obyvatele a organizace do zkvalitňování života. Jednou z možností je využití participativního rozpočtu. Občané díky němu mohou rozhodovat o využití části městského rozpočtu na jimi navržené projekty.

„Od března do května tedy obyvatelé města starší 15 let mohli posílat návrhy projektů zaměřené na úpravu veřejného prostoru či zvelebení veřejného prostranství pro sportovní nebo volnočasové využití a životní prostředí. Nedílnou součástí každého návrhu byl rámcový popis a rozpočet projektu,“ přiblížil pravidla participativního rozpočtu místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011) s tím, že na radnici nakonec dorazilo šest návrhů.

Jejich realizovatelnost budou až do konce srpna posuzovat v součinnosti s předkladateli odborníci. Od 16. září do 31. října proběhne anketa, na základě jejíchž výsledků se rozhodne, který projekt radnice v příštím roce, nejpozději však do poloviny roku 2026 uskuteční. Samotnému hlasování ale bude ještě předcházet veřejné projednání všech návrhů, které představí přímo jejich předkladatelé. Termín konání bude ještě upřesněn.

Dva ze čtyř vítězných projektů uplynulých ročníků participativního projektu již občanům slouží. Na vnitřním ostrůvku točny nedaleko splavu na Ohradě vyrostlo hřiště s herními prvky pro osoby s těžkým postižením, tedy vítězný projekt ročníku 2020, a v semetínském arboretu zase výukový včelín, který zvítězil v ročníku 2021. Rovněž v arboretu aktuálně probíhá stavba vítězného projektu z ročníku 2022 – stezky bosou nohou. A realizace vítězného projektu z roku 2023, jímž je zřízení balančního hřiště na Trávníkách, se plánuje na letošní léto.


Michal Horský

Zodpovídá: Michal Horský
Vytvořeno / změněno: 28.6.2024 / 28.6.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688