cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  01.07.2024 15:50:40

Cena zemního plynu v Evropě (na rozdíl od ceny ropy) vzrostla od únorového minima 22,2 EUR/MWh na 34,5 EUR/MWh v polovině června - Globální ekonomický výhled červen 2024 - Ostatní komodity

Cena zemního plynu v Evropě (na rozdíl od ceny ropy) vzrostla od únorového minima 22,2 EUR/MWh na 34,5 EUR/MWh v polovině června. Cenu plynu v současnosti táhne vzhůru silná poptávka po LNG z Asie kvůli tamní vlně teplého počasí. Cena plynu v Evropě zůstává nadále pod cenou LNG v Asii, což signalizuje dostatečnou úroveň dodávek na evropský trh. V polovině května ale cena vzrostla kvůli obavám z potenciálního omezení dodávek ruského plynu rakouské firmě OMV kvůli právním sporům s Gazpromem. Snižuje se rovněž tempo plnění evropských zásobníků.

Index cen průmyslových kovů v květnu dále silně vzrostl, ale v první polovině června se vrátil zhruba na dubnovou hodnotu. Ke květnovému růstu přispělo částečně další oživení aktivity světového průmyslu (když JPMorgan PMI globálního zpracovatelského průmyslu vzrostl na 50,9 a byl tak již čtvrtý měsíc v pásmu expanze), ale kromě toho i obavy z nedostatečné těžby některých kovů a následné spekulace finančních investorů, podpořené zesílenými stimulačními kroky čínské vlády. Nicméně ve druhé polovině května došlo ke korekci cen prakticky u všech kovů indexu, neboť oficiální čínský PMI signalizoval pokles tamního průmyslu. Fyzická poptávka z Číny tak zůstává navzdory vládním stimulačním programům zatím slabá, což potvrzují i rostoucí zásoby kovů v Číně.

Index cen potravinářských komodit se od dubna udržuje na vysoké úrovni. Ceny zrnin sice v první polovině června mírně klesaly, proti tomu ale působil růst cen kávy, kakaa a hovězího masa. Cenu pšenice a sóji tlačí dolů očekávání vysoké sklizně v USA. Naopak cena kakaa je cca 4x vyšší než v letech 20192022 kvůli výpadku produkce v západní Africe z důvodu dlouhodobě nepříznivého počasí a chorob rostlin.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



¨

Více zpráv k tématu Plyn - LNG, CNG, LPG









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688