Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  01.07.2024 13:42:00

Maďarsko se ujímá předsednictví v Radě EU

V pondělí 1. července se Maďarsko ujímá půlročního předsednictví v Radě EU. Předsednickou štafetu přebírá po Belgii a následujících šest měsíců se chce ve svém programu zaměřit na posilování evropské obranné politiky nebo konkurenceschopnosti EU. Mottem předsednictví je „Make Europe Great Again“.

Za dobu svého členství v EU bude Maďarsko předsedat ostatním unijním státům podruhé. Podle maďarského ministra pro evropské záležitosti Jánose Bóky se Maďarsko ujímá předsednictví v obtížných časech. V rámci tiskové konference, během které byly představeny priority předsednictví, zmínil například válku na sousední Ukrajině, výzvy spojené s konkurenceschopností, či formování nových unijních institucí po volbách do Evropského parlamentu.

Podle Bóky se v následujícím půlroce uskuteční přes 1500 setkání pracovních skupin nebo 37 ministerských zasedání Rady EU, a to jak v Bruselu, tak v Lucemburku či Budapešti. Právě v maďarské metropoli se již 11. července uskuteční první neformální jednání unijních ministrů pro životní prostředí.

Maďarsko představilo 7 hlavních priorit, na které se chce během předsednictví zaměřit:

Nová evropská dohoda o konkurenceschopnosti

Jednou z hlavních priorit Maďarska bude řešení dopadů nepříznivých hospodářských podmínek posledních let, jako je vysoká inflace, zvyšující se veřejný dluh, vysoké ceny energií, roztříštěnost mezinárodních dodavatelských řetězců nebo nižší evropská produktivita a pomalejší hospodářský růst.

Maďarské předsednictví bude proto klást velký důraz na zlepšení evropské konkurenceschopnosti a tento cíl zahrne do všech politik. Přijetí nové evropské dohody o konkurenceschopnosti je klíčovou prioritou maďarského předsednictví s cílem obnovit hospodářský rozvoj a vytvořit podmínky pro udržitelný růst a prohloubení vnitřního trhu.

Posílení evropské obranné politiky

Maďarské předsednictví bude klást důraz na posílení evropské obranné, technologické a průmyslové základny, včetně obranných inovací a posílení spolupráce členských států při zadávání veřejných zakázek v oblasti obrany.

Politika rozšiřování založená na zásluhách

Maďarsko se dlouhodobě zabývá zajištěním evropské perspektivy pro západní Balkán, neboť integrace tohoto regionu je pro EU přínosná z hospodářského, bezpečnostního i geopolitického hlediska. V zájmu dalšího rozšíření a prohloubení spolupráce pozve předsednictví ke konzultacím partnery jak v rámci summitu EU-Západní Balkán, tak v rámci Evropského politického společenství.

Zastavení nelegální migrace

Maďarsko se chce v rámci předsednictví zaměřit na užší spolupráci se zeměmi, které s EU hraničí, a také s klíčovými zeměmi původu a tranzitu. Jednou z priorit je omezení nelegální migrace a pašování lidí. V tomto ohledu bude maďarské předsednictví věnovat zvláštní pozornost vnějšímu rozměru migrace, včetně účinné spolupráce s příslušnými třetími zeměmi, účinnějšího navracení a inovativních řešení azylových pravidel.

Utváření budoucnosti politiky soudržnosti

Sbližování regionů je klíčové nejen z hlediska plného využití potenciálu konkurenceschopnosti EU, ale je také nezbytné pro řádné fungování jednotného trhu. Maďarské předsednictví bude usilovat o strategickou debatu na vysoké úrovni o budoucnosti politiky soudržnosti, včetně její úlohy při podpoře konkurenceschopnosti a zaměstnanosti, či při řešení demografických výzev.

Zemědělská politika EU zaměřená na zemědělce

V nadcházejícím pololetí bude maďarské předsednictví vybízet Radu pro zemědělství a rybolov, aby využila institucionálního přechodného období a vedla novou Komisi při formulování pravidel zemědělské politiky Unie po roce 2027 v zájmu konkurenceschopného zemědělství odolného vůči krizi a vstřícného k zemědělcům.

Řešení demografických problémů

Stárnutí společnosti, ekologický a digitální přechod, vylidňování venkova, rostoucí tlak na fiskální zdroje a měnící se svět práce vytvářejí demografické výzvy, na které se chce Maďarsko zaměřit. Maďarské předsednictví, které plně respektuje pravomoci členských států, chce na tyto výzvy upozornit a využít demografický soubor nástrojů Komise, který byl zveřejněn v říjnu 2023.

Zdroj a foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Po 14:56  Týdenní přehled dění v institucích EU 1. – 8. července 2024 Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Po 13:42  Maďarsko se ujímá předsednictví v Radě EU Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Po 11:01  Ambitious EU–Kenya Economic Partnership Agreement enters into force ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688