mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  01.07.2024 10:39:00

Žadatelům o dávky odpadne od 1. července 2024 povinnost dokládat potvrzení o nákladech na elektřinu a plyn

 

Klienti Úřadu práce ČR od 1. července nově nebudou muset u žádostí o příspěvek na bydlení povinně dokládat své náklady na energie. Stačí, aby úřadu dali souhlas a ten si tyto informace opatří sám od dodavatelů. Tento krok je součástí modernizace a zlepšování služeb úřadu. Cílem je zjednodušit přístup k službám klientům, kteří se ocitli v těžké životní situaci a potřebují pomoc. Díky novému propojení s dodavateli energií požadovaná data úřadu doputují sama a eliminuje se pracnost a chybovost spojená s ručním přepisováním čísel.

 

„Klientům jsme slíbili zjednodušení celého systému a postupnou optimalizaci Úřadu práce. V rámci měření kvality a dostupnosti našich služeb jsme zjistili, že pro žadatele bývá často problém s dokládáním potřebných dokumentů, jako jsou právě třeba náklady na energie. Nyní pokud si klient nebude jistý, může dát souhlas Úřadu práce, aby si jeho náklady zjistil od dodavatele sám. Je to další krok k tomu udělat pomoc dostupnější,“ popsal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Proces nebude nijak komplikovaný. Klient udělí souhlas s tím, aby si výši jeho nákladů na energie zjistil úřad přímo od dodavatele energií. Tuto možnost mohou využít klienti jak u digitálního podání v Klientské zóně Jenda, tak při osobním podání na pobočce Úřadu práce. Stačí když v žádosti klient uvede své(ho) dodavatele energií a čísla odběrných míst (EAN – elektřina / EIC - plyn) a o nic dalšího se již nemusí starat. Všechny tyto údaje najde klient na své faktuře za elektřinu/plyn nebo ve smlouvě o dodávce elektřiny/plynu. A pokud nezmění dodavatele, údaje se automaticky načtou i pro další období. Jedinou podmínkou, aby Úřad práce mohl automaticky stáhnout náklady, je smlouva o dodávce elektřiny nebo plynu napsaná na klienta nebo jinou společně posuzovanou osobu. Žadatel může samozřejmě doložit potvrzení o nákladech i sám, jako tomu bylo dosud.

„Našim cílem je snižovat administrativní zátěž klientů. Příspěvek na bydlení pobírá aktuálně zhruba 280 tisíc domácností. Ty musí pravidelně dokládat své náklady na energie, což je často náročné nejen pro ně, ale také pro zpracování ze strany úřadu. Snažíme se jim vyjít vstříc a zároveň snížit chybovost z přepisování čísel. Počítáme i se situací, kdy se nám informace o nákladech od dodavatelů z různých důvodů nepodaří získat. V takovém případě klienti nemusí mít strach, že by třeba kvůli prodlení nedostali dávku vyplacenou včas. Pokud by se stalo, že náklady od dodavatele neobdržíme, vyzveme včas žadatele, aby je doložil on,“ vysvětlil vrchní ředitel sekce Informačních technologií Karel Trpkoš.

S pěti velkými dodavateli má MPSV již nyní připraveno integrační rozhraní, díky kterému bude celý proces probíhat plně automaticky na obou stranách. Jedná se o ČEZ, PRE, PPAS, EON a Innogy. Zbývající společnosti se mohou na integrační rozhraní také připojit, pokud tak neučiní, bude je Úřad práce vyzývat k doložení nákladů prostřednictvím datových schránek. Uvedenou službu mohou tedy využít klienti všech dodavatelů energií.

 

Ministerstvo a Úřad práce ČR nyní prochází rozsáhlou transformací a modernizací. Zkvalitňují služby pro klienty, především v souvislosti s probíhající digitalizací úřadu, která již nyní přináší výsledky. V roce 2023 byly spuštěny tři plně digitalizované dávky v Klientské zóně Jenda, díky tomu mohou klienti své záležitosti vyřizovat pohodlně online. U příspěvku na bydlení tuto možnost využívá kolem 33 % žadatelů. Zájem klientů o online žádosti stoupá také u dalších dvou dávek státní sociální podpory – rodičovského příspěvku a přídavku na dítě. Především online žádost o rodičovský příspěvek se stala mezi klienty velmi oblíbenou a více než polovina z nich už vyřizuje rodičák, a všechny záležitosti s ním spojené, v Jendovi (v Praze dokonce více než 70 % klientů). Přídavek na dítě vyřizuje online téměř třetina žadatelů. Do budoucna čeká Klientskou zónu Jenda další rozšíření, například o agendu zaměstnanosti, dávky pro zdravotně postižené nebo dětské skupiny.

Aby žádosti byly skutečně jednoduché a intuitivní, měří ministerstvo pravidelně také spokojenost klientů s online podáním. Zpětnou vazbu už vyplnilo více než 46 tisíc žadatelů, kteří udělili online žádostem známky v rozmezí 1,3 - 1,8 z 5 podle typu poskytované služby. I díky zpětné vazbě přistoupilo ministerstvo k automatickému sehrávání dat od dodavatelů energií, aby eliminovalo chybovost podaných žádostí kvůli nesprávně doloženým nákladům na energie.

MPSV spolu s Úřadem práce myslí i na ty klienty, kteří digitální technologie neovládají, a proto byl od června spuštěn pilotní projekt, díky kterému budou moci na 51 pobočkách České pošty podat žádost o vybrané dávky v oblasti státní sociální podpory. Pracovníci České pošty zájemcům pomohou podat online žádost v rámci Klientské zóny Jenda. Pilotní ověření této vzájemné spolupráce se rozběhlo v pondělí 3. 6. v Liberci a následně se od 1. 7. připojí dalších 50 poboček České pošty v Ústeckém a Libereckém kraji a Kraji Vysočina. Pobočky České pošty budou sloužit de facto jako tzv. „chytré podatelny“, poradenství, schvalování i výplatu dávek bude i dále zajišťovat Úřad práce ČR.


03.07. 09:46  Hnus. (MartinCH1)
03.07. 00:22  Příspěvky na bydlení. (roman)
02.07. 22:26  Hnus. (nalim)
02.07. 12:32  Co to je (Karel Hosák)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688