trebic.cz (Třebíč)
Z regionů  |  01.07.2024 06:40:00

Třebíč - Pravidla pro pořizování územních plánů a jejich změn

 
 
 
 

Územní plán je z hlediska obce nejdůležitějším nástrojem územního plánování a je pro trvale udržitelný rozvoj obce nepostradatelný. Bez něj nelze naplňovat představy o rozvoji obce. Územní plán tak mapuje území obce a vymezuje v ní plochy skutečného stavu území (souhrnně nazýváno tzv. stabilizované plochy) a zastavitelné plochy, kterými je právě určen rozvoj obce. Současně pak pro všechny tyto plochy stanovuje funkční využití - tedy jakou činnost lze v jaké ploše provozovat. Zde je nutné poznamenat, že vlastnické vztahy k pozemkům v daném území nejsou pro vymezování ploch v územním plánu rozhodující ani limitující. Proto je také stavebním zákonem nastaven proces pořizování územního plánu v tomto smyslu: odborně je zpracován návrh daného materiálu a ten je následně projednáván jak se sférou odborníků v různých oblastech (dotčené orgány a krajský úřad), tak s veřejností; uplatněná stanoviska, připomínky či námitky jsou pak pořizovatelem a jedním zastupitelem, kterého určí zastupitelstvo obce, vyhodnocovány; finální slovo však má samotné zastupitelstvo obce, které teprve v závěru procesu svým usnesením rozhodne, zda připravený a řádně projednaný návrh územního plánu je pro obec vhodný či nikoliv.

 

Územní plán nemá stanovenu žádnou dobu platnosti. Je tedy ve vydaném znění platný teoreticky nekonečně dlouho, pokud se zastupitelstvo nerozhodne jej v průběhu existence zrušit, změnit či nahradit územním plánem novým nebo pokud se nezmění legislativa, která by takovou dobu platnosti nově zavedla.

 

Územní plán je opatřením obecné povahy, tedy není ani právním předpisem ani rozhodnutím. Jedná se o vůli zastupitelstva obce, která stanovuje konkrétní práva a povinnosti směřované k neurčenému počtu a výčtu osob. Z tohoto důvodu je také nastaven stavebním zákonem způsob doručování návrhu zadání územního plánu a návrhu územního plánu těmto osobám v průběhu procesu pořizování. Doručuje se formou veřejné vyhlášky, nikoliv každému občanovi jednotlivě. Je tedy ze strany veřejnosti vhodné a účelné sledovat průběžně obsah úřední desky. Veškeré dokumenty zveřejňované na úřední desce "fyzické" jsou současně doručovány tzv. způsobem umožňujícím dálkový přístup (tedy na internetových stránkách). Dokumenty doručované na základě procesu pořizování územního plánu jsou zveřejňovány vždy na úřední desce příslušné obce, která pořizuje územní plán, a na úřední desce Městského úřadu Třebíč.

 

Změna územního plánu je pořizována buď běžným postupem (proces je obdobný jako u územního plánu) nebo zkráceným postupem (postup je obdobný jako u územního plánu, jen některé fáze pořizování jsou přeskočeny).

 

Zrušení územního plánu je možné dvěma způsoby - buď pořízením nového územního plánu nebo zrušením bez náhrady, které se provádí formou pořízení změny územního plánu, která obsahuje pouze znění o zrušení a je taktéž řádně projednávána.

 

Územní plány lze rozdělit na dvě skupiny: územní plán ÚP a "staré" územní plány vydané do 31. 12. 2006. Stavební zákon neukládá obcím disponujícím starým územním plánem nebo dokonce nedisponujícím žádným územním plánem povinnost pořídit nový územní plán, avšak stanovuje termín do konce roku 2025, po němž nebude možné v nezastavěném území umístit takřka žádnou stavbu. Nezastavěné území je v tomto případě definováno jako území mimo zastavěné území, kterým je pro tyto účely tzv. intravilán, tj. zastavěná část obce vymezená k 1. 9. 1966 a vyznačená v mapách evidence nemovitostí. Jediné stavby a zařízení, které bude možné v nezastavěném území umístit, jsou definovány taxativním výčtem v § 18 odstavci 5 stavebního zákona.

 

V praxi je možné se setkat s těmito druhy územních plánů:

 
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688