Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2024 16:31:00

V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit - Altman (video)

Roger Altman ze společnosti Evercore na CNBC hovořil o svém pohledu na ekonomický vývoj v USA, a to zejména v souvislosti s tématem fiskálního výhledu, rozpočtových deficitů a vývoje vládního zadlužení. Poukázal na to, že v minulosti dosahovaly rozpočtové příjmy v průměru přibližně 19 – 20 % HDP, v posledních letech jsou o něco nižší. Podle predikcí by přitom výdaje měly v budoucnu dosahovat asi 24 % HDP. Podle ekonoma řešení spočívá „na obou stranách této rovnice“.

Altman tedy míní, že ve Spojených státech bude třeba jak zvýšení rozpočtových příjmů, tak snížení výdajů tak, aby klesly rozpočtové deficity a vývoj zadlužení se nedostal mimo kontrolu. Politická vůle k takovým změnám ovšem podle něj nyní patrná není. A můžeme se tedy ptát: „Co přinese potřebné řešení? Odpovědí může být bohužel krize.“ K tomu zopakoval, že „skutečným řešením je dostat příjmy zpátky k historickému standardu a zároveň dosáhnout omezení výdajů“.

„Nejde jen o to změnit jednu stranu, s ohledem na velikost problému je nerealistické čekat, že by to stačilo,“ míní expert. K tomu dodal, že souhlasí s názorem Wall Street Journal, který se také věnuje deficitům i s tím, že 7% rozpočtové deficity jsou při současné síle americké ekonomiky „nebezpečné“. To se podle ekonoma musí „aktivně změnit, jinak si tržní síly změnu vynutí.“ Trhy přitom mohou mít tendenci podobná témata dlouho ignorovat, ale pak se situace prudce otočí. Altman to podle svých slov během své kariéry zažil mnohokrát.

„V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a nebude se jim to líbit,“ uvedl Altman v souvislosti s fiskálním vývojem v USA. Dodal: „Bylo by dobré to vyřešit kontrolovaným způsobem dříve. Vyřešeno to bude, jen si nejsme jistí, že se tak stane tou jednodušší cestou.“ Na trzích přitom podle něj nyní panuje ideální prostředí, protože inflace klesá, akciové trhy rostou, ekonomika stále poměrně rychle roste, i když jsou patrné známky určitého zpomalení. V takovém prostředí podle ekonoma trhy nemusí problémům typu fiskálního vývoje věnovat takovou pozornost, ale pokud dojde ke změně, může se jejich pozornost přesunout i sem.

Altman poukázal na to, že americké hospodářství již čtyři roky prochází poměrně silným oživením: Mezi vyspělými ekonomikami je to výrazná výjimka a podle ekonoma se na to někdy zapomíná, když se lidé snaží vysvětlit růst akciového trhu. „Jde o určitou oslavu americké ekonomiky a jejího soukromého sektoru,“ míní ekonom. Na závěr pak zopakoval, že fiskálnímu tématu nemusí být ze strany trhů v současném prostředí věnováno více pozornosti, změnit by se to mohlo, pokud by se podmínky zhoršily.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688