ods.cz (ODS)
Z domova  |  26.06.2024 16:00:00

Vláda zahajuje jednání o podpoře zvyšování kapacit na středních školách

Vláda zahájí jednání o podpoře zvyšování kapacit na středních školách tam, kde chybí, oznámil dnes premiér Petr Fiala (ODS) po setkání na výboru pro strategické investice. Klíčovým prvkem řešení se může stát nová hygienická vyhláška pro školy, která od 1. července umožní budování univerzálních školních budov a kampusů s vysokou mírou flexibility. Tyto budovy mohou sloužit pro různé typy škol a vzdělávacích aktivit, což představuje zásadní krok vpřed v řešení nedostatku kapacit ve vzdělávacím systému.

Nedostatek kapacit v Praze a středních Čechách

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst na středních školách, zejména kvůli vysokému počtu zájemců z dalších regionů, především ze Středočeského kraje. Z šestnácti set dětí, které se v Praze nedostaly po prvním kole přijímacích zkoušek, se zhruba 750 nedostalo ani ve druhém kole. Ve Středočeském kraji je ještě tisícovka volných míst na školách různého typu, zatímco v Praze již nejsou volná místa na odborných školách a učilištích. Některá soukromá gymnázia v Praze však stále místa nabízejí.

Vybudování kampusů na hranici Prahy a Středočeského kraje představuje efektivní řešení nedostatku míst na středních školách. Premiér Petr Fiala podpořil tuto cestu a zdůraznil potřebu užší spolupráce mezi Prahou a Středočeským krajem. „Svolal jsem jednání, abychom se posunuli dál a zajistili, abychom skutečně nepromarnili talent našich dětí. Je pozitivní, že jsme se dohodli na koordinovaném přístupu k řešení tohoto problému. Společně můžeme zajistit, že každý student bude mít přístup ke kvalitnímu vzdělání,“ řekl premiér.

Renáta Zajíčková, poslankyně a předsedkyně podvýboru pro regionální školství a celoživotní učení doplňuje: „Jsem ráda, že premiér Fiala tuto cestu podporuje a propojil k užší spolupráci také oba dotčené kraje. Ze Středočeského kraje do našich škol z mnoha důvodů dojíždí tisíce studentů. Právě oni musí spolupracovat na jasné dlouhodobě udržitelné koncepci – ne si posílat hraběcí rady přes média.“

Nová hygienická vyhláška jako klíčové řešení

Poslankyně Zajíčková dále dodává: „Od 1. července umožní nová hygienická vyhláška rychle navyšovat kapacity škol díky budování univerzálních školních budov a kampusů. Tyto nové budovy nabídnou velkou míru flexibility a umožní provozovat třídy základní školy, několik různě zaměřených středních škol, nebo třeba vyšší odborné školy a volnočasové aktivity. Tento přístup je zásadním krokem k modernizaci a rozšíření vzdělávací infrastruktury."

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688