Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  27.06.2024 16:50:28

Červnové zasedání bankovní rady ČNB – poslední snížení úrokových sazeb o 50 bodů

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Na to sice koruna reagovala skokovým oslabením nad hranici 25 CZK/EUR, ale do začátku tiskové konference s guvernérem A. Michlem dokázala většinu ztrát smazat. Hlavní úroková sazba, dvoutýdenní repo, bude od pátku (28/6) nově činit 4,75 % místo dosavadních 5,25 %. Ve stejném rozsahu byly sníženy i další úrokové sazby – diskontní sazba na 3,75 % a lombardní na 5,75 %. Retrospektivně lze říct, že to, že se bankovní rada nakonec přikloní k výraznějšímu snížení sazeb, dávaly tušit rozhovory s centrálními bankéři během června. Snížení sazeb v rámci bankovní rady však nebylo jednomyslné, když pět centrálních bankéřů hlasovalo pro 50 bodové snížení, zatímco dva pro snížení sazeb jen o 25 bodů. V souhrnu za první polovinu letošního roku bankovní rada snížila sazby o 200 bodů, což se promítlo do poklesu hlavní sazby z 6,75 % na 4,75 %.

Podle mě nyní v červnu ČNB naposledy snížila sazby o 50 bodů a pro druhou polovinu letošního roku je nutné počítat s tím, že proces snižování sazeb významněji zpomalí nebo bude dokonce přerušen, což ostatně na tiskové konferenci jasně avizoval i guvernér A. Michl. Otázkou je jak moc? Pokud by ČNB pokračovala ve snižování sazeb o 25 bodů na zasedání, tak by na konci roku hlavní sazba činila 3,75 %. Pravděpodobnější je podle mě to, že centrální bankéři na některém ze zasedání sazby snižovat vůbec nebudou, což by znamenalo, že se na konci letošního roku bude hlavní úroková sazba pohybovat na 4 % (tuto hladinu uvedl např. viceguvernér J. Frait), případně na 4,25 %, pokud ČNB sníží sazby jen dvakrát.

Zpomalení cyklu uvolňování měnové politiky ČNB by mělo ve druhé polovině roku pozitivně dopadat na kurz koruny. Obchodování koruny vůči euru v rozmezí 24,50 -25 CZK/EUR ve 3. čtvrtletí je podle mě pravděpodobnější variantou, než opětovné oslabení české měny výrazněji nad hranici 25 CZK/EUR jako v období únor až duben. Krátkodobě samozřejmě nelze vyloučit dočasně slabší kurz české měny.

Jaké byly podle mě před zasedáním ČNB argumenty pro snížení sazeb o 50 bodů? Silnější kurz koruny oproti květnové prognóze ČNB (25,2 CZK/EUR) zhruba o 1 %. Stabilizace spotřebitelské inflace v rozmezí 2–3 % a to i v případě tzv. jádrové složky (v květnu 2,5 % r/r). Víceméně pokračující stagnace tuzemského průmyslu, ačkoliv začínají být patrnější známky oživování. Stále poměrně slabá hospodářská situace v německém průmyslu. Nastavení centrálních bankéřů dotáhnout snižování sazeb celkově o 200 bodů za první polovinu roku a ke zpomalení snižování sazeb přistoupit až na srpnovém zasedání (1/8).

Jaké byly podle mě argumenty pro snížení sazeb jen o 25 bodů? Stále vyšší inflace ve službách (v květnu +5,3 % r/r). Vyšší růst mezd oproti prognóze ČNB (+7,0 % r/r oproti 6,4 % r/r), když rychleji v 1. čtvrtletí rostly mzdy v tržních odvětvích. V případě mezd je však důležité zmínit, že růst mediánu mezd byl v 1. čtvrtletí o poznání pomalejší (5,5 % r/r). Rychlejší a výraznější oživení spotřeby tuzemských domácností. Do určité míry i oživení úvěrové aktivity na realitním trhu (hypotéky) a obnovený růst cen nemovitostí v letošním 1. čtvrtletí 2024. V neposlední řadě opatrnější přístup hlavních centrálních bank (ECB, Fed) k uvolňování měnové politiky. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   0:34  Microsoft, Apple a Nvidia: Nasdaq míří k rekordním výškám Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
St 13:46  Pohonné hmoty před prázdninami zdražují. Jaký je výhled? Petr Lajsek (Purple Trading)
Po   9:27  Slabá koruna a drahé pohonné hmoty letos prodraží dovolenou. Petr Lajsek (Purple Trading)
20.06.2024  Apple se stává první značkou s celosvětovou hodnotou 1 bilion dolarů Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688