mdcr.cz (MD ČR)
Auto Moto  |  27.06.2024 11:00:00

Bezpečně na prázdniny: Zpomalte, udržujte odstup a připoutejte se

Aby byl odjezd i návrat z dovolené co nejbezpečnější, Ministerstvo dopravy spolu s dopravní policií, ŘSD a oddělením BESIP připravilo na léto dopravně-bezpečnostní opatření na dálnicích.
Bezpečně na prázdniny: Zpomalte, udržujte odstup a připoutejte se!
„Prázdninové měsíce patří z pohledu tragických následků nehod k těm nejrizikovějším. Proto chceme řidičům připomínat zásady bezpečné jízdy, jejichž dodržování jim pomůže dostat se na dovolenou včas a bez nehody. Jezdit pomaleji je mnohdy rychlejší cesta k cíli, než zbytečně spěchat a riskovat. Mezi zásady, které chceme řidičům připomínat patří také udržovat bezpečný odstup, poutat se a nedržet v ruce telefon ,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

V dopravních špičkách budou na informačních tabulích zobrazeny dopravně-bezpečnostní hesla známá i ze zahraničních dálnic, která připomínají základní pravidla: dodržuj rychlost, udržuj odstup, nedrž telefon a jezdi vpravo. Spolu s anglickou variantou budou tyto nápisy na infotabulích v případě, že nebude potřeba zobrazovat důležitější informaci o aktuální provozu.

Mezi důležitá opatření ke zvýšení plynulosti provozu a bezpečnosti na dálnicích patří rovněž zákaz předjíždění kamionů, který s výjimkou trojpruhů platí již na celé dálnici D1 mezi Prahou a Brnem a vybraných úsecích dalších dálnic.

Od ledna letošního roku také funguje Centrální dispečink odtahů ŘSD, který má zefektivnit a urychlit odstraňování nehod a překážek na dálnicích. „ Na dálniční síti máme dvacítku středisek, kde je 24 hodin denně v pohotovosti naše asistenční služba a dispečer. Jakmile se dostanete na dálnici do nesnází nebo při nehodě vyjíždíme se zajištěním a pomocí, případně na místo vyráží i odtahová služba s garantovanou dobou dojezdu a odpovídající technikou. Výjezd i pomoc Asistenční služby ŘSD mají řidiči v ceně dálniční známky a nic dalšího na dálnici neplatí,“ říká generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Dopravní policie: Prevence a dohled nad silničním provozem

Za červenec a srpen 2023 zemřelo na českých silnicích 86 lidí a 376 bylo těžce zraněných. „Podle statistik z loňského prázdninového období mezi nejtragičtější příčinou nehod byla nepřiměřená rychlost, přejetí do protisměru a nevěnování se řízení. Proto i letos upozorňujeme řidiče, aby věnovali dostatek času na přípravu na jízdu, udělali si časovou rezervu, sledovali dopravní zpravodajství, dělali si přestávky a nespěchali,“ říká ředitel dopravní policie Michal Hodboď.

Kromě preventivních akcí bude v rizikové dny a časy zvýšený dohled policistů dopravní a pořádkové policie, kteří se zaměří na dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, držení hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy, technický stav vozidel a také kontrolu dodržování zákazů předjíždění nákladních automobilů.

Oddělení BESIP také radí udržovat bezpečný odstup od vozidel, soustředit se na řízení, a ne na telefon, jezdit vpravo, dodržovat pravidlo zipu ve zúženích a na nutnost v kolonách tvořit záchranářskou uličku.

„V případě pomalu jedoucí nebo stojící kolony na dálnici a silnici pro motorová vozidla mají řidiči povinnost vytvářet včas záchranářskou uličku, ponechat si odstup od vozidla před sebou pro manévrování. Ulička vzniká vždy mezi pruhem nejvíce vlevo a přiléhajícím pruhem,“ vysvětluje vedoucí BESIP Tomáš Neřold.

Udržovat bezpečný odstup od vozidel před sebou je ideální zhruba na úrovni dvou vteřin. Sledovat je potřeba, kdy vozidlo mine pevný bod, např. dopravní značku, směrový sloupek apod., odpočítat 2 vteřiny. Směrové sloupky na rovném úseku silnice nebo dálnice jsou od sebe vzdálené 50 m. Takový je ideální je bezpečný odstup při rychlosti 90 km/h.

5x pro Vaši bezpečnost 5x pro plynulost provozu
1. Zpomalte
Upravte rychlost v hustém provozu a v místech, kde se pohybuje zvýšený počet chodců a cyklistů. Obzvlášť opatrní buďte také na úzkých silnicích a na mokré vozovce. I když nebudete viníkem krizové situace, nižší rychlost vám dává manévrovací prostor kolizi předejít.
1. Naplánujte si předem trasu podle navigace
Zjistěte si před odjezdem aktuální situaci na trase a místa dopravních komplikací. Naplánujte si cestu včetně vhodných časů, kdy vyrazit. Zvolte si dopředu oblíbená místa na přestávku.
2. Soustřeďte se na řízení, ne na telefon
Když řídíte, nerozptylujte se telefonem nebo manipulací s navigací. Obzvlášť nebezpečné je psaní nebo čtení zpráv. Za 5 vteřin ujede auto při 90 km/h rychlosti 100 m. Nepozornost je častou příčinou přejetí do protisměru a fatálních srážek.
2. Jezděte vpravo
Na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla se jezdí vpravo, levý pruh je pouze pro předjíždění. Buďte ohleduplní a uvolněte včas předjížděcí pruh. Když ale dojedete pomalejší vozidlo v levém pruhu, nenajíždějte na něj, netrubte, neproblikávejte ho. Udržujte bezpečný odstup.
3. Nepřemáhejte únavu či zdravotní stav
Přestávky nebo střídání za volantem je vhodné udělat každé 2-3 hodiny. Dopřejte si 15 min. odpočinek, kdy nenamáháte oči. Největší útlum nastává po poledni, po noční jízdě za rozbřesku a před koncem cesty. Pokud nejste fit, neřiďte. Pozor na vliv léků na řízení (zvláště u léků proti bolesti, úzkosti či nespavosti).
3. Dodržujte pravidlo zipu
V místech zúžení vozovky ze dvou na jeden jízdní pruh platí pravidlo „zip“. Vozidla srovnají rychlost a vytvoří mezery tak, aby se mohli řidiči z končícího pruhu střídavě řadit do pokračujícího pruhu. Vozidla se „proplétají“ až v místě, kde končí jeden z pruhů, nikoliv dříve.
4. Udržujte bezpečný odstup
Udržujte bezpečný odstup od vozidel před sebou zhruba na úrovni 2 vteřin. Sledujte, kdy vozidlo mine pevný bod (např. dopravní značku, směrový sloupek apod.), odpočítejte 2 vteřiny. Směrové sloupky na rovném úseku silnice nebo dálnice jsou od sebe vzdálené 50 m. To je bezpečný odstup při rychlosti 90 km/h.
4. Utvořte záchranářskou uličku
V případě pomalu jedoucí nebo stojící kolony na dálnici a silnici pro motorová vozidla vytvořte uličku pro záchranáře. Ulička vzniká vždy mezi pruhem nejvíce vlevo a přiléhajícím pruhem (prostředním, nebo pravým podle počtu pruhů). Vytvořte uličku včas, nikoliv až když zcela zastavíte. Ponechte si odstup od vozidla před sebou pro manévrování.
5. Připoutejte se na všech sedadlech
Řidič a všichni spolujezdci, včetně těch na zadním sedadle, musí mít za jízdy vždy zapnutý bezpečnostní pás. Požádejte své spolujezdce, ať jsou připoutání. Jinak ohrožují všechny ve vozidle. Airbag bez pásu vás nechrání. Pás má vést přes rameno a přes pánev, nikoliv přes krk a břicho. S nohami na palubní desce riskujete těžké zranění.
5. Plynule projíždějte omezením
Dodržujte rychlostní limit v dopravním omezení. Pokud je doprava vedena ve dvou zúžených pruzích, jeďte plynule a střídavě, tak abyste nezůstávali těsně vedle dalšího vozidla.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688