Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  27.06.2024 10:45:49

Vyprodaný Žofín vestoje tleskal Mileiovi, jenž by v Česku skončil u Motoristů. Argentinský prezident představuje antitezi Evropské unie

Argentinec Javier Milei, prezident země, která devětkrát zbankrotovala, přijel do Prahy, aby na Žofíně Česku poradil, jak se popasovat s neefektivně hospodařícím státem. A Češi, jeden z nejlépe hospodařících národů Evropy, s jedním z nejnižších dluhů a s dlouhodobě stabilní měnou, si od Mileie nechali kázat. Od Argentince, který ve volební kampani uprostřed davu v Buenos Aires vytáhl motorovou pilu, aby doložil, jak neefektivní stát "prořeže".

Tasit na náměstí motorovou pilu a hrozit "sesekáním" řadě ministerstev, to by neprošlo ani Václavu Klausovi počátkem 90. let, v tehdejší společenské euforii z návratu tržní ekonomiky. A hle: "řezník" Milei ve vyprodaném žofínském sále sklízí ovace vestoje a někteří mu tu už málem staví pomník. Přitom Klaus, tedy jeho činy a volnotržní rétorika z 90. let, představuje slabý odvar dnešního Mileie.

Přesto je dnes Klaus zhusta zatracován, stejně jako celé devadesátky. Zatímco Mileiovi nadšeně tleskají titíž lidé, kteří Klause za 90. léta haní. A to si Milei na rozdíl od Klause žádné hmatatelné úspěchy typu zvládnuté liberalizace trhu nebo hladkého rozdělení federace připsat nemůže. Pochopitelně i proto, že je ve funkci krátce.

Pokud lidé, kteří na Žofíně Mileiovi aplaudovali, míní ovace upřímně, v tuzemských volbách museli dát hlas třeba Motoristům. Rozhodně ne některému z prounijních uskupení, ba ani koalici SPOLU ne, neboť EU je přímo antitezí toho, co Milei hlásá. On by chtěl i unijní struktury řezat motorovou pilou, ne je utužovat.

Motorová pila na prořezání státu by ale v Česku neprošla ani Motoristům. Filip Turek je proti Mileiovi posluchačem nedělní školy. Čímž není řečeno, že Milei nemá v řadě věcí pravdu. Jeho snahy o malý stát, o osekání dluhu i vyzdvihování role podnikatele jsou správné a je dobře, že jejich nositel se objevuje na prvotřídních světových scénách, jako je Davos nebo summit G7. Jenže musí teprve dokázat, že slova myslí vážně a umí je přetavit v činy.

To však není jediný důvod, proč byl žofínský potlesk pro něj zatím nepatřičný. Tím druhým je, že pokud měl být potlesk míněn vážně, aplaudující české elity se současně nesmějí ušklíbat nad devadesátkovým Klausem nebo současným Turkem. Protože pokud se ušklíbají, ušklíbají se ve skutečnosti i Mileiovi. Pak mu ale na Žofíně tleskaly ne jako politikovi, ale jen jako showmanovi.

Ve skutečnosti si v takovém případě žádného českého Mileie nepřejí a chtějí pokračovat v zažitém.

Česko přitom potřebuje Mileie, ale "českého Mileie". Nemusí hned vytahovat motorovou pilu, ale musí být autenticky protržní, rozhodný, razantní, ekonomický znalý a politicky zdatný, odhodlaný se postavit svazujícím regulacím na domácím kolbišti i v Bruselu.

Nějakému takovému člověku snad bude Česko moci jednou upřímně tleskat a nakonec zbudovat i ten pomník. Pokud mu tedy české elity dovolí vyrůst.

Lukáš Kovanda, Ph.D. 
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688