Město Benešov (benesov-city.cz)
Kriminalita a bezpečnost  |  03.06.2024 15:20:00

Upozornění na podvodníky na bazarech: jak se chránit před poškozením

V poslední době se stále častěji setkáváme s případy podvodů na internetových bazarech. Podvodníci nabízejí širokou škálu zboží – od plenek a umělé dětské výživy až po falešné lístky na nejrůznější akce (zejména na sportovní utkání, v poslední době šlo o vstupenky na MS v hokeji). Upozorňujeme proto na rizika spojená s nákupy na online bazarech a nabízíme několik tipů, jak se chránit před poškozením.
 

 
 
Nejčastější typy podvodů:
  • Falešné lístky na akce: Nejčastěji se jedná o lístky na sportovní utkání, koncerty nebo jiné populární akce. Podvodníci často využívají vysokého zájmu a limitované dostupnosti těchto vstupenek k tomu, aby nalákali kupující na výhodnou cenu.
  • Zboží pro děti: Plenky, dětská výživa a jiné produkty pro nejmenší často bývají terčem podvodníků, kteří zneužívají důvěry rodičů.
  • Elektronika a jiné žádané zboží: Zde se podvodníci spoléhají na atraktivní ceny a slibují zboží, které nikdy nedoručí.
Jak se chránit před podvodem:
  • Neposílejte peníze předem: Platba předem na účet je jedním z největších rizik. Vždy preferujte osobní převzetí zboží, při kterém si můžete zkontrolovat kvalitu a pravost.
  • Používejte zabezpečené platební metody: Pokud musíte platit předem, využijte zabezpečené platební metody, která nabízí ochranu kupujícího.
  • Ověřujte prodejce: Před nákupem si vždy ověřte hodnocení a recenze prodejce. Důvěryhodní prodejci mají pozitivní zpětnou vazbu a dlouhodobě dobré hodnocení.
  • Žádejte o doklady: U dražšího zboží, jako je elektronika nebo vstupenky, požadujte od prodejce doklady o koupi nebo jinou formu potvrzení, že je zboží pravé.
  • Buďte obezřetní při výhodných nabídkách: Příliš nízká cena může být varovným signálem. Pokud je nabídka příliš dobrá na to, aby byla pravdivá, pravděpodobně se jedná o podvod.
  • Nekomunikujte mimo platformu: Podvodníci často žádají o komunikaci mimo oficiální platformu bazaru (např. přes e-mail nebo sociální sítě). Je-li to možné, zůstaňte v rámci oficiální komunikace platformy, která může v případě problému zasáhnout.
  • Používejte bezpečné bazary: Vybírejte si platformy, které mají dobré jméno a kvalitní zabezpečení. Některé bazary nabízejí i vlastní ochranu kupujícího a prodejce.
Nakupování na bazarech může být výhodné, ale je důležité zůstat obezřetný a dodržovat základní pravidla bezpečnosti. Díky těmto opatřením se můžete vyhnout nepříjemným zkušenostem a ochránit své peníze před podvodníky.

 
Zodpovídá: Mgr. Tereza Lípová

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688