mvcr.cz (MV ČR)
Z domova  |  26.06.2024 09:30:58

V Česku se dobrovolnictví věnuje téměř pětina obyvatel, mezi dobrovolníky převládaly ženy

Ve druhém pololetí 2023 realizoval Český statistický úřad (ČSÚ) unikátní šetření na téma Dobrovolnictví. Tazatelé ve všech krajích oslovili respondenty ve věku 15 a více let. Nejčastěji pomáhali lidé v rámci rozvoje komunity a sousedské výpomoci, v sociálních službách, v oblasti životního prostředí či v péči o zvířata. Sběr dat z iniciativy Úřadu vlády ČR financovalo Ministerstvo vnitra ČR.

„Míra dobrovolnictví v druhé půli loňského roku dosáhla hodnoty 19,2 %, kdy se do něj zapojilo 1 662 300 obyvatel ČR ve věku 15 a více let. Míra dobrovolnictví žen (21,4 %) byla vyšší než míra dobrovolnictví mužů (16,9 %), muži zase uváděli větší počet odpracovanýchhodin,“ říká Dalibor Holý z ČSÚ.

Lidé se převážně věnovali organizovanému dobrovolnictví – zde byla činnost nejčastěji organizována neziskovou, charitativní, církevní organizací, spolkem, klubem, zdravotnickým nebo sociálním zařízením.

„Šetření ukazuje mimo jiné významný pozitivní dopad činnosti nevládních organizací. V jejich rámci organizovaná dobrovolnická činnost přináší podporu těm nejzranitelnějším ve společnosti, čímž významně zvyšují kvalitu života mnoha jednotlivců, rodin i celých komunit. Mnohdy poskytují potřebnou péči a podporu, která by jinak chyběla. Při celkovém počtu dobrovolníků a jimi uvedeném průměrném počtu hodin v posledních čtyřech týdnech přepočtený na rok vychází, že dobrovolníci společnosti za rok přispěli přes 47 miliard ,“ uvedla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Z iniciativy sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (Rada vlády pro NNO) vznikla pracovní skupina se zastoupením odborníků z Fakulty humanitních studií, STEM, České rady dětí a mládeže a dalších, která zadala šetření tak, aby byly výsledky mezinárodně srovnatelné a pokrývalo jak organizované, tak neorganizované dobrovolnictví. Z tohoto pohledu se tak jedná o unikátní výzkum.

„S dobrovolnickou činností se tazatelé nejvíce setkávali na venkově (40,6 %), méně ve městech (30,0 %) a v menších městech či na předměstích (29,4 %). Na venkově sehrávají spolky a samospráva z hlediska dobrovolnictví relativně ještě větší roli než ve městech,“ říká Lenka Vonka Černá z Rady vlády pro NNO a Národní asociace dobrovolnictví.

Ministerstvo vnitra již v roce 2021 provedlo šetření „Rozvoj dobrovolnictví v ČR“, jež slouží jako podklad pro připravovanou Koncepci rozvoje dobrovolnictví v ČR. Z šetření vyplývá, že v dospělé populaci může být další potenciál zapojení nových dobrovolníků, a to až čtvrtiny populace. „Lidem brání v zapojení se do dobrovolnických aktivit nedostatek volného času, pracovní vytíženost či zdravotní problémy a únava. To se jednoduše změnit nedá. Ale nemalé množství lidí vnímá jako překážku i skutečnost, že dosud žádnou nabídku k dobrovolnictví nedostali nebo nevědí, kde začít. A právě to chceme změnit a vytvořit prostředí pro širší zapojení dobrovolníků, jejich lepší koordinaci a profesionalizaci,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688