Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.06.2024 16:59:00

Zisky rostou, výdaje na investice jsou nižší a nižší

Na počátku osmdesátých let dosahovaly roční investice technologických firem asi 17 % hodnoty jejich aktiv. Nyní je to asi o deset procentních bodů méně. Jak je tomu jinde a co to znamená pro ceny a valuace na akciovém trhu?

Pozornost trhů se alespoň na té nejběžnější úrovni upírá téměř výhradně k ziskovosti obchodovaných firem. Shodou okolností jsem tu včera v této souvislosti psal o vývoji za poslední čtvrt století. Vývoji, který byl do značné míry ovlivněn i tím, jak byl firemní sektor po roce 2008 i přes poměrně slabé ekonomické oživení schopen zvyšovat své zisky. Ale ziskovost není celým příběhem.

Akcionáře a investory by mělo z fundamentálního pohledu zajímat to, co pro ně firmy skutečně vydělají. Zisky jsou účetní položkou, která může mít ambice takovým ukazatelem být. Ale mnohem přesnější je tok hotovosti. Přesněji řečeno, tok hotovosti po investicích, který je k dispozici pro rozdělení mezi akcionáře, či popřípadě aktivity jako jsou fůze, akvizice a podobně. Výrazný rozdíl mezi tímto volným cash flow a zisky může být přitom způsoben rozdílem mezi odpisy a investicemi. Pokud jsou odpisy vyšší než investice, volné cash flow je vyšší než zisky a naopak.

Následující graf ukazuje, jak se u komoditního sektoru, technologií a zbytku trhu bez finančního sektoru postupně měnil poměr investic k celkovým aktivům. Všude je jasný dlouhodobý klesající trend – ve srovnání s výší celkových aktiv firmy investují méně a méně. U komodit je pak znát určitý cyklický vývoj, což nepřekvapí.

Z hlediska objemu hotovosti, který firmy generují pro akcionáře, je to dobrá zpráva. Tedy za předpokladu, že firmy nesnižují své investice neuváženě tak, že by to negativně ovlivňovalo jejich provoz, popřípadě expanzi. Tento scénář ale můžeme zřejmě na agregátní úrovni vyloučit – jde o dlouhodobější jev a k tomu se stačí podívat na graf s dlouhodobějším růstem zisků, který jsem prezentoval včera. Tj., investice firem klesají, ale ziskovost roste minimálně stejně, jako dříve.

ff
Zdroj: X

Firmy na svůj provoz a růst potřebují menší a menší investiční výdaje. Rýmuje se to s klesajícími cenami investičního zboží, o kterých jsem tu hovořil před časem. A čtenář, který zabrousí k mým úvahám častěji, asi tuší, že se dnešním tématem opět točíme i kolem jednoho ne nevýznamného valuačního jevu: Valuace akcií založené na ziscích jsou již nějaký vysoko nad historickými standardy. Valuace založené na volném toku hotovosti jsou ale v tomto ohledu mnohem umírněnější (jen asi 8 – 9 % nad dlouhodobými průměry).

V této souvislosti může být zajímavý konec výše uvedených křivek – investice (k aktivům) mohou udržitelně najíždět na novou, nižší rovnováhu. Otázkou ale je, co s tím vším udělají nové technologie. Tedy ty, které mohou být kapitálově náročnější.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688