ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  25.06.2024 07:38:29

Pravice mírní populistickou rétoriku a francouzská aktiva se stabilizují

Po výprodeji aktiv, jenž nastal po překvapivém vypsání předčasných parlamentních voleb francouzským prezidentem Macronem, vykazují postižené trhy známky stabilizace či dokonce jistého oživení. V řeči konkrétních čísel to znamená, že kreditní riziková marže u francouzských vládních dluhopisů se o několik bazických bodů utáhla, euro boduje proti dolaru, resp. proti bezpečnému švýcarskému franku a francouzské akcie částečně mažou ztráty.

Nakolik je tento pohyb opodstatněný lze těžko říci. Každopádně včera vyrukoval 28letý kandidát na premiéra Jordan Bardella z pravicového Národního sdružení se sérií výroků, které měly za cíl posunout se více do středu a uklidnit investory. Bardella uvedl, že chce, aby se země vrátila k rozumným deficitům, přičemž vyjmenoval rozpočtová opatření, kterými chce financovat snížení daně na energie. Zároveň však Bardella dodal, že Macronova penzijní reforma zvyšující věk odchodu do důchodu (z 62 na 64 let) bude v principu zrušena.

Bardellova umírněná rétorika zřejmě měla svůj uklidňující dopad na evropské trhy, ale jejich stabilizaci lze interpretovat i tak, že není vůbec jisté, jaký bude mít manévrovací prostor příští francouzská vláda po volbách. Neboli, zda to vůbec bude vláda, která se bude opírat o většinu v Národním shromáždění. Při nevyzpytatelném dvoukolovém většinovém volebním systému například nemusí znamenat 35% volební preference, kterými disponuje Národní sdružení Marine Le Penové, vůbec nic, resp. většina v parlamentu může být i s těmito čísly hodně vzdálená. Dost možná, že francouzská aktiva jsou v klidu právě proto, že větří roztříštěný parlament, který nebude příliš akceschopný a navíc bude mít v zádech kohabitujícího prezidenta Macrona.

Můžeme se tedy dočkat toho, že před prvním kolem francouzských parlamentních voleb a dokonce možná i po něm může na zasažených trzích v západní Evropě převažovat (jen) nervózní přešlapování, které může fakticky vydržet až do zveřejnění předběžných výsledků kola druhého. Teprve po něm - tedy v neděli 7. července, resp. pondělí ráno - se možná dočkáme zásadnějšího nárůstu volatility, který bude buď reflektovat povolební úlevu anebo zcela novou (vyšší) úroveň strachu ze snížení ratingu Francie a potenciálních konfliktů Paříže s Bruselem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 15:10  Týdenní zprávy 24.06.2024 - 28.06.2024 Akcenta (AKCENTA CZ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688