Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
Z regionů  |  24.06.2024 11:34:51

Jablonec nad Nisou plánuje vybudovat městské muzeum

Zastupitelstvo města Jablonec nad Nisou schválilo zpracování a předložení žádosti o dotaci na projekt, jehož součástí bude vytvoření Městského muzea v Jablonci nad Nisou. Město se zavázalo k minimální spoluúčasti ve výši 20 % z celkových nákladů, které se odhadují na 30 mil. korun. Žádost o dotaci zpracuje Kultura Jablonec, s.r.o., a podá ji do programu Interreg Česko - Polsko 20212027, jehož vyhlášení se předpokládá letos v září.

Statutární město Jablonec nad Nisou dosud nemá své městské muzeum. „Malou část historie města sice vypráví expozice Muzea skla a bižuterie, avšak prostor pro porozumění celému příběhu města stále chybí. Záměr vybudovat městské muzeum je dlouhodobým, dosud nerealizovaným cílem, který zahrnuje i strategický plán města pro období 20212030,“ říká Jana Hamplová, náměstkyně pro oblast humanitní statutárního města Jablonce nad Nisou.

Vedení města se rozhodlo učinit konkrétní kroky k vybudování městského muzea v období do roku 2030. Jako ideální umístění zvolilo nejstarší část města – budovu bývalé fary, dnes Dům národopisců Jany a Josefa V. Scheybalových, a kostel sv. Anny včetně nejbližšího okolí.

Na počátku roku 2024 město, spolu se svou organizací Kultura Jablonec, p.o., posílilo přeshraniční spolupráci. Jedním z důvodů byla i možnost financovat různé projekty z programu Interreg. „Výsledkem je, že se podařilo nalézt polského partnera pro realizaci projektu Městské muzeum Jablonec nad Nisou, kterým je polská organizace Fundacja Kuźnia ze Zhořelce. Tímto krokem Jablonec pokračuje v úsilí o zajištění a ochranu svého kulturního dědictví,“ uzavírá Hamplová.

„Stáli jsme před otázkou, jak v relativně krátkém čase vybrat kvalitní tým, který připraví návrh i projekt nezbytných úprav a celkové scénografie výstavy. Na základě koncepce formulované dvěma kurátory, Petrem Novým a Janem Strnadem, připravila kancelář architektury města zadání a vyhlásila vyzvanou soutěž mezi čtyřmi týmy, vybranými na základě referencí,“ říká Jakub Chuchlík, náměstek pro rozvoj a digitalizaci, a doplňuje, že komise doporučila k výběru návrh architektonického studia Schwestern.

Předpokládaný rozpočet je cca 30 miliónů korun, výše dotace v případě úspěchu činí cca 24 miliónů korun. Spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj je možné do maximální možné výše 80 % celkových způsobilých výdajů. Projekt zahrnuje realizaci expozice, dílčí stavební úpravy a tzv. měkké aktivity (workshopy, vzdělávání, virtuální prohlídky apod.). Výzva by měla být vyhlášená letos v září.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688