Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2024 17:35:00

Na co je ekonomie? Na predikce cyklu a recesí moc ne

V záplavě různých předpovědí se může trochu ztrácet to, že ekonomie není věštící koulí a nedává základ pro předpovídání budoucnosti. Alespoň ne v té formě, v které je masově poptáváno.

Rozpočtová kancelář kongresu CBO v následujícím grafu ukazuje své predikce vývoje nezaměstnanosti a mezd v americké ekonomice. V prvním případě čeká postupný růst na úroveň 4,5 %, ve druhém pokles na 3 %. Z určitého pohledu ideál, protože tempo růstu mezd by pak bylo zřejmě slučitelné s inflací udržující se u 2 %, tedy u cíle americké centrální banky. A to i bez nějakého výrazného boomu produktivity. Nezaměstnanost by přitom na ochlazení mzdového vývoje nemusela nijak dramaticky růst. A držela by se na úrovních, které byly dříve považovány za ty, které se nachází hluboko pod nějakou dlouhodobě udržitelnou mírou nezaměstnanosti.

a

Zdroj: X

S popsaným scénářem by dlouhodobě mohla zamíchat řada věcí. Zmíněné nové technologie by mohly například zvýšit produktivitu a otevřít prostor pro vyšší růst mezd bez toho, aby se nezaměstnanost musela tak zvedat. Na druhou stranu by AI a spol. mohly vyvolat další strukturální změny v ekonomice, které by na čas zvýšily nezaměstnanost kvůli vyššímu nesouladu mezi druhem poptávky a nabídky na trhu práce. Teorie, podle kterých nové technologie (od strojů až po software) „berou“ lidem dlouhodobě plošně práci, byly ale praxí vyvráceny mnohokrát.

CBO je docela respektovanou institucí, ale to neznamená, že se její predikce naplní. Spíše ne. To, ale zase neznamená, že jsou špatné – že špatným způsobem reflektují nyní dostupné informace. Zaznamenal jsem i výtku k určité filozofii podobných předpovědí – k tomu, že najíždějí na nějaký udržitelný/dlouhodobý stav a nesnaží se predikovat cyklus. Z mého pohledu jsou takové požadavky, či výtky snad až naivní. Vezměme si jen, kolikrát bylo slovo recese skloňováno za poslední více než rok.

Na úrovni predikcí tedy může z mého pohledu dávat smysl právě pokus o odhad trendů, konvergencí k (parciálním) rovnováhám a podobně. A pak tu jsou predikce prováděné v rámci úvah o tom, co dělat a co radši ne. Za příklad lze dát předpověď, kterou před pár dny implicitně udělal Larry Summers. Když v souvislosti s návrhy na prudké zvýšení cel v USA poukázal na to, jaký dopad měl podobný krok provedený na počátku třicátých let.

A tím se dostávám k možná hlavnímu významu ekonomie – říkat právě to, co lze zkoušet a co radši ne. V některých oblastech přitom můžeme dospět k závěru, že je nejlepší nedělat nic. Což může v někom budit tenze – po letech studií a praxe prováděných s cílem něco zlepšit můžeme dospět k tomu, že se to zlepší samo, pokud do toho přestaneme hrabat.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et 17:35  Úrokové sazby dále výrazně klesají Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
Et 17:31  Kansas City Fed index slabší než se očekávalo X-Trade Brokers (XTB)
Et 17:30  Je letecký sektor připraven na nouzové přistání? X-Trade Brokers (XTB)
Et 17:27  Poslední 50bodový „výstřel“ (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Et 17:20  Ochrana proti ignoranci nebo oběd zadarmo? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688