mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.06.2024 15:14:00

České firmy se představily ve státě Paraná

21.06.2024 / 14:13 | Aktualizováno: 21.06.2024 / 15:14

Ve dnech 16.-20. června realizoval GK Sao Paulo projekt ekonomické diplomacie ve formě podnikatelské mise do federálních států Paraná a Santa Catarina. Cílem mise, které se zúčastnilo fyzicky celkem 6 firem bylo navázat nové kontakty a vyhledat nové obchodní a investiční příležitosti pro účastnické firmy v oblasti zdravotnictví, IT a digitalizace a městského mobiliáře.

V Curitibě, hlavním městě státu Paraná, byla mise zahájena jednáním s vedením Federace pro obchod se zbožím, službami a turismem státu Paraná (A Federaçao do Comércio de Bens, Serviços e Turismo do Paraná- Fecomércio PR) a místními firmami. Vedení Fecomércio PR nám představilo svoji členskou základnu, to, jak fungují a jak by s nimi mohly spolupracovat české firmy. Své služby představila rovněž Služba na podporu mikro a malých podniků (O Serviço Brasileiro de Apoio as Micro e Pequenas Empresas - Sebrae). Jednání se zúčastnili rovněž zástupci české krajanské komunity v Curitibě.

Linet prezentoval svoji širokou nabídku své exportní nabídky, několik kategorií nemocničních postelí, transportních lůžek, matrací, asistenčních systémů a příslušenství. Signosoft nabídl komplexní řešení digitalizace dokumentů včetně podpisů v souladu s brazilskou legislativou a Mmcité představilo městský mobiliář s moderním designem - parklety, parkové lavičky, stojany na kola, přístřešky a další vybavení.

Následně se konal pracovní oběd se zástupci veřejného a privátního sektoru v oblasti zdravotnictví. Radní pro zdravotnictví Beatriz Battistella Nadas představila široké možnosti uplatnění českých zdravotnických výrobků a technologií a vyjádřila zájem na samostatnou prezentaci firmy Linet v oblasti dodávek nemocničních postelí do nemocnic a dalších zdravotních zařízení ve správě města Curitiba. Prezident zdravotního institutu Curitiba (Instituto Curitiba de Saúde - ICS) Tiago Waterkemper krátce představil svoji instituci a rovněž formy a podmínky nákupu zdravotnických výrobků a služeb pro ICS.

Výzkumný ústav pro rozvoj města Curitiba, Instituto de Pesquisa e Planejamento Urbano de Curitiba - IPPUC přijal naši delegaci ve svém sídle. Prezident společnosti Ricardo Bindo, společně se skupinou spolupracovníků a to především architektů, kteří mají na starosti plánování rozvoje města nám popsali, co se v Curitibě připravuje za nové projekty, se zaměřením na veřejné oddychové zóny, parky, parkoviště, zastávky městské hromadné dopravy apod.

Po velmi příjemném protokolárním přijetí české delegace, tvořené zástupci generálního konzulátu v Sao Paulu a členy podnikatelské mise v paláci Iguacu v Curitibe, kde sílí vláda brazilského státu Paraná, se uskutečnily rozhovory s celkem pěti státními ministry. Přítomni byli ministr financí Norberto Ortigara, ministr zemědělství Natalino Avance de Souza, ministr zdravotnictví César Neves, průmyslu obchodu a služeb Ricardo Barros, ministryně měst Camila Mileke Scucato a dále prezident agetury Invest Paraná Eduardo Bekin. Cílem jednání bylo představit exportní nabídku české strany především v oblasti zdravotnictví, informačních a digitalizačních technologií a městského mobiliáře pro místní trh. Ministři vyjádřili velký zájem o dovoz nabízených výrobků a služeb. Současně však kladli důraz na to, že spíše než import upřednostňují investice českých firem do výrobních kapacit v místě. Vysvětlili, že všechny zakázky se zařizují formou veřejných zakázek a probrali možnosti zapojení českých firem do výběrových řízení.

První den byl zakončen společensko-pracovním networkingem s brazilskými firmami a zástupci gremiálních organizací. Eduardo Godoy Ribas, analytik pro mezinárodní vztahy při Federaci průmyslu státu Paraná, A Federaçao das Indústrias do Estado do Paraná- FIEP poukázal na nenasycenost místního trhu v oblasti zdravotnictví. Jak uvedl, zvláště se to ukázalo během pandemie Covid. V tomto směru existuje velký prostor pro české dodavatele. Adriano Greco da Fonseca, představitel obchodní komory Brazílie, Portugalska a Paraná v diskusi zmínil zkušenosti portugalských firem při vstupu na brazilský trh, konkrétně do státu Paraná, ze kterých se české firmy mohou poučit. Nejlepší způsob, jak uspět na brazilském trhu, je formou investice do výrobních kapacit přímo v Brazílii, což umožňuje využít všechny lokální investiční a fiskální pobídky. Člen rady CRA-PR (svaz zdravotních pojišťoven), Marcelo Iwersen poukázal na potřeby zdravotnictví státu Paraná z pohledu zdravotních pojišťoven. Dle jeho názoru mají české firmy, jako např. Linet, velkou šanci uspět na místním trhu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Et   9:23  China's industrial profits up 3.4% in January-May China state infooffice (scio.gov.cn)
St 16:08  China enhances efforts to boost IP talent pool China state infooffice (scio.gov.cn)
St 12:06  Questions and answers on Convergence Report 2024 ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688