Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.06.2024 14:10:14

Stále na počátku býčího trhu taženého umělou inteligencí (Perly týdne)

Výkonný partner společnosti Deepwater Asset Management Doug Clinton se domnívá, že umělá inteligence vytváří býčí trend na americkém akciovém trhu. A Julian Emanuel z Evercore ISI nastavuje pro letošní rok u indexu S&P 500 cíl na 6000 bodech. Přinášíme pravidelné Perly týdne:

S&P 500 cíl na 6000 bodech: Julian Emanuel z Evercore ISI má pro letošní rok u indexu S&P 500 cíl na 6000 bodech. Podle něj neustálé úvahy o bublině dávají klid, protože naznačují, že bublina tu není. V ekonomice je podle něj znát zpomalení, ale recese v dohledu není. K tomu míní, že vysoké valuace na trhu mohou přetrvat delší dobu a umělá inteligence bude poskytovat „převratné přínosy“.

Podle ekonoma jsou trhy „občas drahé, a pokud k tomu dojde, tento stav trvá déle, než si všichni myslí.“ Myslí si také, že rally na akciovém trhu se bude rozšiřovat na širší počet titulů. K tomu dodal, že by rotace k jiným segmentům trhu směrem od jeho částí s nejvyššími valuacemi nebyla překvapivá. „Samostatnou kategorií“ je pak na trhu NVIDIA a Emanuel k ní uvedl, že podle analytika jeho společnosti, která tuto akcii pokrývá, by se její podíl na celkové kapitalizaci indexu mohl během následujících pěti až deseti let dostat na 10 – 15 % (viz i níže).

K makroekonomickému vývoji Emanuel uvedl, že inflace bude podle jeho společnosti v následujícím roce dál klesat, a to bez toho, aby ekonomika mířila k tvrdému přistání. Tedy k prudkému ochlazení tempa růstu či recesi. Pokud by se situace přece jen vyvíjela tímto směrem, podle ekonoma by zasáhla americká centrální banka.


Zisková mezera se prohlubuje:
Goldman Sachs v následujícím grafu porovnává revize zisků očekávaných pro letošní rok u pěti populárních technologických firem a zbytku trhu. V prvním případě jsou očekávání za poslední rok o 38 % výše, ve druhém případě korigují o 5 %. U celého indexu tak zisková očekávání pro letošní rok zůstávají beze změny:


Perly týdne
Zdroj: X


Na počátku býčího trhu taženého AI: Výkonný partner společnosti Deepwater Asset Management Doug Clinton se domnívá, že umělá inteligence vytváří býčí trend na americkém akciovém trhu. Ten je přitom stále ve své počáteční fázi. Podle Clintona se přitom řada investorů domnívá, že trh se již nachází v bublině, nebo dojde k jejímu nafouknutí. Jeho společnost přitom téma umělé inteligence reflektuje v investicích na veřejných i neveřejných trzích. A v prvním případě se zajímá zejména o dodavatele hardwaru souvisejícího s novými technologiemi.

Podle investora existuje ještě velký prostor pro budování infrastruktury potřebné pro využívání umělé inteligence. Zmínil v této souvislosti společnosti Arista, Vertiv a Ciena. Pozornost investorů se přitom upírá zejména ke společnosti NVIDIA. Clinton se však domnívá, že příležitosti se nacházejí i mimo velké technologické firmy. K tomu dodal, že zajímavé společnosti „vypadají lépe, pokud se vezme do úvahy jejich potenciál, a ne pouze současná čísla.“

Následující graf od ISI Evercore Research porovnává kapitalizaci společností, které představovaly zástupce různých fází rozvoje počítačových a internetových technologií. Poslední v řadě stojí NVIDIA jako zástupce umělé inteligence a s ní spojených technologií, podle grafu by přitom její kapitalizace mohla vystoupat až nad 12 % celkové kapitalizace akciového trhu:

Perly týdne
Zdroj: X

Na Yahoo Finance se diskutovalo i o Applu, který podle některých názorů v oblasti umělé inteligence zaostává a nyní chce tento svůj obrázek měnit. Clinton k tomu uvedl, že on sám je nadšencem do umělé inteligence a poslední prezentace Applu jej nijak nenadchla. Firma totiž těm, „kteří tuto oblast pozorně sledují, neřekla nic, co by už neslyšeli od firem jako Google či OpenAI.“ Na druhou stranu ale „průměrný zákazník Applu“ rozdíl poznat může, a to například „u Siri, která bude konečně fungovat.“

Podle experta tedy Apple nyní pravděpodobně udělal dost na to, aby své zákazníky motivoval ke koupi nových přístrojů a povedlo se mu tak otočit dynamiku v této oblasti. Právě prodeje nových přístrojů totiž již nějakou dobu stagnují a pro firmu jde o klíčovou oblast jejího podnikání. Nyní by spotřebitelé mohli mít větší motivaci „v následujícím roce či dvou jít a koupit si nový iPhone, který bude využívat umělou inteligenci.“

Deepwater Asset Management podle jejího zástupce letos fandí zejména společnostem Google a Meta. Ty se podle něj nacházejí na špici vývoje generativních modelů. Na závěr rozhovoru pak expert uvedl, že podle něj bude na akciový trh v následujících měsících vstupovat více nových společností, které se také zaměřují na oblast umělé inteligence.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et 17:35  Úrokové sazby dále výrazně klesají Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
Et 17:31  Kansas City Fed index slabší než se očekávalo X-Trade Brokers (XTB)
Et 17:30  Je letecký sektor připraven na nouzové přistání? X-Trade Brokers (XTB)
Et 17:27  Poslední 50bodový „výstřel“ (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Et 17:20  Ochrana proti ignoranci nebo oběd zadarmo? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688